



Mindenkinek jut majd hazai hal a karácsonyi asztalára, de az árak emelkedtek. Ez derült ki az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közös sajtótájékoztatóján, amelyet az immár tradicionális adventi halfogyasztást ösztönző „Kapj rá!” kampány nyitányaként tartottak.
Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás évente csupán 6,5 kg. Ez jócskán elmarad az eu-s 24 kg/fős átlagtól. Az egész EU-ban még mindig mi fogyasztjuk a legkevesebb halat, illetve halászati terméket. Ennek több mint háromnegyede, 78%-a importból származik, és az elfogyasztott mennyiség 40–45%-a még mindig karácsonykor kerül az asztalra. Pedig a halfogyasztásnak számos pozitív egészségügyi hatása van. A hal kiváló fehérjeforrás, továbbá antioxidáns, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatású. Fogyasztásával csökkenthetők az ideg- és érrendszeri betegségek. A halhús tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6- és B12-vitamint. Továbbá a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak. Ezeket valószínűleg nagyon jól tudjuk, mégis kevés halat fogyasztunk, ráadásul általában tengeri halat vásárolunk hazai fajták helyett.
De sikereket is fel tudunk mutatni. Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a „Kapj rá!” halfogyasztást szorgalmazó kampány 2017-es kezdete óta 77 ezer adag halételt kóstoltattak különböző rendezvényeken. Ennek is köszönhetően nem egészen 5 év alatt 20%-kal nőtt a magyarok halfogyasztása (ez az adat 2017-ben még csak 5,4 kg/fő volt.)
Érdemes a kapjra.hu oldalt is felkeresni, ahol Rácz Jenő séf halgasztro videóblog-sorozatából leshetünk el recepteket. Az AMC nemcsak arra buzdít, hogy a karácsonyi időszakban több halat együnk, hanem arra is ösztönöz, hogy lehetőleg egész évben fogyasszunk halat. Ezért hívta életre a HalPéntek kezdeményezést, amely legalább heti egyszeri halfogyasztást szorgalmaz. Hogy ne okozzon fejtörést a friss haláru beszerzése, a halboltkeresőnek hála megyei listákban kereshetünk az üzletek között. Ha ez nem lenne elég kényelmes, egy térképen is megtaláljuk az összes halárust.
Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője elmondta, hogy nehéz éven vannak túl a halgazdaságok. 50 éve nem tapasztalt vízhiány volt a tavaszi és a nyári időszakban, így összességében 30%-kal kevesebb az idei halhozam.
„A haltermelők számára az időjárás, a vízhiány, a halfogyasztó állatok hatása, valamint a kukorica-, a gázolajár és a bérköltségek növekedése is nehezítette a működést.”

Megnyugtatott mindenkit, hogy széles választékban, bőségesen jut majd hal az asztalokra, mert a MA-HAL-nak a magyar piac az elsődleges, a tagok önként korlátozták az exportot.
Lévai Ferenc emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai halgazdaságokat választva a fogyasztók nemcsak biztonságos és ellenőrzött halat kapnak, hanem a fenntartható, intenzív gazdaságok a környezetvédelmi szempontokra is figyelnek. A karácsony előtti hetekben – a korábbi évekhez hasonlóan – a termelők országszerte mintegy 80–90 helyen nyitják meg kapuikat, így a fogyasztók közvetlenül a haltermelőktől tudnak majd vásárolni.
Kérdésünkre a MA-HAL szóvivője elmondta, hogy a többi élelmiszerhez hasonlóan a hal és a halból készült termékek ára is emelkedett. A drágulás mértékében a különböző fajták között lehet eltérés, de összességében 20–30%-os emelkedéssel kell számolnunk a tavalyi árakhoz képest.
Az jelent még változást az előző évekhez képest, hogy bár lassan, de kezd kiszélesedni az ízlésvilágunk. Még mindig a ponty a meghatározó, de egyre népszerűbbek a korábban kevésbé megbecsült fajták, például a busa vagy a kárász. A termelésben is történtek újítások: a tógazdálkodás mellett az intenzív haltenyésztés is egyre inkább előtérbe kerül, vele együtt pedig olyan fajták, mint a szürke harcsa vagy a pisztráng.

A sajtótájékoztatónak is helyet adó óbudai Szentlélek téri adventi vásáron november 26-a és december 24-e között különféle halfajták elkészítési módjait tekinthetjük meg, valamint halas finomságokat is megkóstolhatunk a „Kapj rá!” program keretében.