Mindenkinek jut hazai hal az ünnepi asztalra
Mindenkinek jut hazai hal az ünnepi asztalra

Mindenkinek jut majd hazai hal a karácsonyi asztalára, de az árak emelkedtek. Ez derült ki az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közös sajtótájékoztatóján, amelyet az immár tradicionális adventi halfogyasztást ösztönző „Kapj rá!” kampány nyitányaként tartottak.

Európában sereghajtók vagyunk

Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás évente csupán 6,5 kg. Ez jócskán elmarad az eu-s 24 kg/fős átlagtól. Az egész EU-ban még mindig mi fogyasztjuk a legkevesebb halat, illetve halászati terméket. Ennek több mint háromnegyede, 78%-a importból származik, és az elfogyasztott mennyiség 40–45%-a még mindig karácsonykor kerül az asztalra. Pedig a halfogyasztásnak számos pozitív egészségügyi hatása van. A hal kiváló fehérjeforrás, továbbá antioxidáns, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatású. Fogyasztásával csökkenthetők az ideg- és érrendszeri betegségek. A halhús tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6- és B12-vitamint. Továbbá a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak. Ezeket valószínűleg nagyon jól tudjuk, mégis kevés halat fogyasztunk, ráadásul általában tengeri halat vásárolunk hazai fajták helyett.

Térképre kerültek a halárusok

De sikereket is fel tudunk mutatni. Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a „Kapj rá!” halfogyasztást szorgalmazó kampány 2017-es kezdete óta 77 ezer adag halételt kóstoltattak különböző rendezvényeken. Ennek is köszönhetően nem egészen 5 év alatt 20%-kal nőtt a magyarok halfogyasztása (ez az adat 2017-ben még csak 5,4 kg/fő volt.)

Érdemes a kapjra.hu oldalt is felkeresni, ahol Rácz Jenő séf halgasztro videóblog-sorozatából leshetünk el recepteket. Az AMC nemcsak arra buzdít, hogy a karácsonyi időszakban több halat együnk, hanem arra is ösztönöz, hogy lehetőleg egész évben fogyasszunk halat. Ezért hívta életre a HalPéntek kezdeményezést, amely legalább heti egyszeri halfogyasztást szorgalmaz. Hogy ne okozzon fejtörést a friss haláru beszerzése, a halboltkeresőnek hála megyei listákban kereshetünk az üzletek között. Ha ez nem lenne elég kényelmes, egy térképen is megtaláljuk az összes halárust.

Nehéz év volt a halgazdaságoknak

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője elmondta, hogy nehéz éven vannak túl a halgazdaságok. 50 éve nem tapasztalt vízhiány volt a tavaszi és a nyári időszakban, így összességében 30%-kal kevesebb az idei halhozam.

„A haltermelők számára az időjárás, a vízhiány, a halfogyasztó állatok hatása, valamint a kukorica-, a gázolajár és a bérköltségek növekedése is nehezítette a működést.”

magyar hal
Kapj rá!
A nehézségek ellenére minőségi hallal tudják kielégíteni a magyar piacot – emelte ki Lévai Ferenc a MA-HAL szóvivője.

Megnyugtatott mindenkit, hogy széles választékban, bőségesen jut majd hal az asztalokra, mert a MA-HAL-nak a magyar piac az elsődleges, a tagok önként korlátozták az exportot.

Lévai Ferenc emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai halgazdaságokat választva a fogyasztók nemcsak biztonságos és ellenőrzött halat kapnak, hanem a fenntartható, intenzív gazdaságok a környezetvédelmi szempontokra is figyelnek. A karácsony előtti hetekben – a korábbi évekhez hasonlóan – a termelők országszerte mintegy 80–90 helyen nyitják meg kapuikat, így a fogyasztók közvetlenül a haltermelőktől tudnak majd vásárolni.

Drágább lesz a hal, de szélesedett a választék

Kérdésünkre a MA-HAL szóvivője elmondta, hogy a többi élelmiszerhez hasonlóan a hal és a halból készült termékek ára is emelkedett. A drágulás mértékében a különböző fajták között lehet eltérés, de összességében 20–30%-os emelkedéssel kell számolnunk a tavalyi árakhoz képest.

Az jelent még változást az előző évekhez képest, hogy bár lassan, de kezd kiszélesedni az ízlésvilágunk. Még mindig a ponty a meghatározó, de egyre népszerűbbek a korábban kevésbé megbecsült fajták, például a busa vagy a kárász. A termelésben is történtek újítások: a tógazdálkodás mellett az intenzív haltenyésztés is egyre inkább előtérbe kerül, vele együtt pedig olyan fajták, mint a szürke harcsa vagy a pisztráng.

magyar hal
Kapj rá!
Ropogós halcsipsz, busapástétom és halfasírt. Ilyen és ehhez hasonló finomságokkal várja az érdeklődőket az AMC standja Óbudán.

A sajtótájékoztatónak is helyet adó óbudai Szentlélek téri adventi vásáron november 26-a és december 24-e között különféle halfajták elkészítési módjait tekinthetjük meg, valamint halas finomságokat is megkóstolhatunk a „Kapj rá!” program keretében.

search icon