A klímaváltozás áldozatául eshet a halállományok jelentős része
A klímaváltozás áldozatául eshet a halállományok jelentős része

A felmelegedés világszerte megemeli a tengerek és tavak vizének hőmérsékletét, melynek következményeként a víz oxigénszintje lecsökken. A folyamat más tényezőkkel kiegészülve kiemelkedő szerepet játszik az egyre jelentősebb halpusztulásokban.

A klímaváltozás nyomán a világ óceánjainak egyre nagyobb része vesztette el máris oxigén-tartalmának 10-40%-kát amerikai kutatók szerint. A helyzetet tovább rontja a vízszennyezés, és a műtrágyák bemosódása, mely az oxigén szintén megkötő algák elszaporodását eredményezi.

Julie Pullen és Nathalie Goodkin kutatók véleménycikkében, mely a Scientific American tudományos folyóiratban jelent meg a héten, arra is felhívják a figyelmet, hogy a felmelegedés nem csupán a légkört érinti: a klímaváltozás által okozott felmelegedés 90%-át eddig az óceánok nyelték el.

A víztestek képesek elnyelni a szén-dioxidot és az oxigént, de hogy milyen mértékben, az a hőmérséklettől függ. A gázok oldhatósága a hőmérséklet emelkedésével csökken, tehát a melegebb víz kevesebb oxigént tartalmaz. Az oxigéntartalom csökkenése veszélyezteti a tengeri ökoszisztémákat és további kihalásokhoz vezet.

Ahogy a szerzők írják, világszerte nagyjából 3 milliárd ember megélhetése függ a halászattól, így a vizek oxigénszintjének kérdése rendkívül nagy jelentőséggel bír. (Yahoo)

search icon