Rettentően sok nitrát szivárog az élővizekbe
Rettentően sok nitrát szivárog az élővizekbe

Európa nagy részén, köztük hazánkban is, még mindig komoly problémát jelent a nitrátszennyezés, melynek elsődleges forrása a túlzott mértékű műtrágyahasználat. Az Európai Bizottság határozottabb lépéseket vár a tagállamoktól, de maga is tenni fog azért, hogy csökkenjen a természetes vizeket tönkretevő és euró-milliárdos kárt okozó szennyezés.

Az Európai Bizottságnak a kérdéssel foglalkozó friss jelentése rámutat arra, hogy a vizek túlzott nitráttartalma nem csak az emberi egészségre, de az ökoszisztémákra is káros. Következtében az élővizek oxigéntartalma csökken, illetve az élővilágot veszélyeztető algák elszaporodnak.

A jelenség az EU mezőgazdasága számára potenciálisan 13-65 milliárd eurós haszonkiesést okoz évente, amire pluszban rájön még az ivóvíz tisztításánál felmerülő többletkiadás is. Becslések szerint a nitrátterhelés okozta teljes környezeti költség akár a 70-320 milliárd eurót is elérheti éves szinten.

A nitrátszennyezés egyik legnagyobb veszélye, hogy a vizek ökológiai egyensúlyát felborítja, például nagy mennyiségben szaporodnak fel vízinövények, vagy algavirágzás alakul ki.

A Greendexen mi is többször írtunk már a modern mezőgazdaság káros gyakorlatairól, melyek amellett, hogy az emberi egészséget is károsíthatják, a környezet számára is komoly tehertétellel járnak.

Ahogy a HVG online kiadása írja, azokon a helyeken, ahol sikerült megtisztítani a vizeket, javult az ivóvízellátás minősége és gazdagabb lett a biológiai sokféleség. Ez kedvezően hatott a biodiverzitástól függő ágazatokban, mint például a halászat és idegenforgalom. Ezzel együtt a Bizottság szerint sok helyen túl kevés az előrelépés tapasztalható a kérdésben.

A testület épp ezért határozottabb fellépést vár a tagországoktól, de maga is további lépéseket tesz majd a tápanyagszennyezés visszaszorítására, mellyel kapcsolatban a cél az, hogy 2030-ra 50%-al csökkenjen a kibocsátás a korábban meghatározott szinthez képest.

Erre szükség is lesz, mert mint a jelentésben írják, a tengervizek 81%-a, a parti tengervizek 31%-a, a folyók 36%-a, illetve a tavak 32%-a eutrofikus, tehát olyan, amelyben túlburjánzik a növényzet és az alga.

search icon