Vajon véget vethetünk a tengerek szennyezésének és a túlhalászásnak?
Vajon véget vethetünk a tengerek szennyezésének és a túlhalászásnak?

A tengerek és óceánok egyik legnagyobb problémája, hogy a károsító faktorok hatása összeadódva már legyűrhetetlen válságot okoz. Azonban a változtatásra van esély, de ehhez gyors cselekvés szükséges.

A phys.org-on foglalta össze Henrik Österblom tengerbiológus azokat a faktorokat, melyek a legnagyobb veszélyt jelentik. Ezek közöl az egyik legsúlyosabb a mezőgazdasági műtrágyák nagy fokú bemosódása, mely más szennyeződésekkel keveredve, illetve a melegedő klímával párosulva hatalmas kiterjedésű holt zónákat hoznak létre. Az ilyen területeken a víz oxigénszintje olyan alacsony, hogy az állatok egyszerűen megfulladnak.

Legalább ilyen horderejű problémát jelent a tengerek műanyagszennyezése, mely egyszerre károsítja az élővilágot és csúfítja el azokat a helyeket, ahova az emberek kikapcsolódni járnak.

További lényeges faktor, hogy a tengerek halállományának megújulási képességét meghaladó mértékű a túlhalászás, mely egyébként az szennyezések miatt egyre kevésbé egészséges tenger gyümölcseit és a halállományokat érinti.

Egy közelmúltbeli nemzetközi megállapodás viszont némi reménnyel szolgálhat. A világ tengerpartjainak 40%-a felett rendelkező 14 ország egyezett meg abban, hogy saját felségvizeiken 2025-re megpróbálnak minden tevékenységet fenntarthatóvá tenni.

Még ez is kevés lehet azonban, ezért Österblom és tudóstársai a magánszférával való együttműködés lehetőségeit keresi, hiszen a nagy cégek sokszor aránytalanul nagy mértékben tudnak hatással lenni a változásokra.

Az évek óta tartó együttműködések eddigi eredményei kecsegtetőek és arra irányítják a figyelmet, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a cégek és a tudományos világ összefogására.

search icon