Ólommérgezéstől szenvednek ragadozómadaraink
Ólommérgezéstől szenvednek ragadozómadaraink

A ragadozómadarak többsége nem veti meg a döghúst, ha viszont olyan dögöt esznek, melyekben ólomsörétek vannak, az súlyos mérgezést okoz az állatoknak. Az elfogyasztott ólom lassú, szenvedéssel teli halálhoz vezet.

Csupán néhány hete írtunk róla, hogy amerikai kutatók egy friss tanulmánya alapján az USA ikonikus nemzeti madarának számító fehérfejű rétisasok közel felénél krónikus ólomterhelésre utaló jeleket találtak, de más madarak esetében is komoly mérgezéses eseteket jegyeztek fel.

A napokban a NatGeo-n megjelent cikk egy európai kutatást mutat be. A Cambridge-i Egyetem kutatóinak a Science of the Total Environment folyóiratban megjelent tanulmányában 13 ország, 22 ragadozómadár-fajának több mint 3000 elpusztult egyedét vizsgálták meg, külön kitérve a madarak májában mérhető ólom mennyiségére.

Az eredmények szerint a probléma legnagyobb mértékben a sasokat érinti. Az ólomsörétek használata nélkül a számítások szerint akár 14%-kal népesebb lehetne az állományuk. A sasok azért vannak a többi fajnál is jobban kitéve a problémának, mert fejlődésük lassú és viszonylag késői életkorban szaporodnak csak.

A kutatók szerint szigorú jogi szabályozásra lenne szükség, ami garantálná az ólomsörétek betiltását. Alternatívaként már régóta léteznek ólommentes sörétek, ám ezek némileg költségesebbek. Sok helyütt a vadásztársaságok élénken tiltakoznak a változtatások ellen, pedig ahol jelenleg is tilos az ólomsörét használata, ott szinte ismeretlen az ólommérgezés a zsákmányállatok illetve ragadozóik körében.

Hazánkban egyébként 2005-től egy nemzetközi egyezmény értelmében tiltott az ólomsörét használata a vizes élőhelyeken, másutt azonban nincs ilyen megkötés.

search icon