Rettegnünk kell a fertőző kullancsoktól? – Podcast
Rettegnünk kell a fertőző kullancsoktól? – Podcast

Komoly összefüggés van a természet állapota, valamint a klímaváltozás és az embereket potenciálisan fenyegető kórokozók megjelenése között. Magyarországon is egyre inkább számítanunk kell arra, hogy új, akár ismeretlen fertőzésekkel kell szembenéznünk. Ezek egyik forrását a melegebb vidékekről érkező kullancsok jelenthetik. Holnapután című rádióműsorunk legújabb részében a kórokozók járványtanával és ökológiájával foglalkozó biológussal, dr. Földvári Gáborral beszélgettünk.

Az adásban utánajárunk, hogyan kerülnek a potenciálisan fertőző kullancsok hazánkba. Megtudjuk, hogy a különféle fertőző betegségek megjelenése nem új keletű probléma, de ezek gyakorisága nő. Ez főleg annak köszönhető, hogy az ember egyre mélyebben hatol a természetbe, ahogy a városaink, a mezőgazdaságunk terjeszkedik, a több kontaktusból pedig több fertőzés is következik. A folyamatot ráadásul a klímaváltozás is katalizálja.

Dr. Földvári Gábor Ph.D. az Ökológiai Kutatóközpont Felbukkanó Kórokozók Ökológiája Kutatócsoportjának vezetője. Fő kutatási területei a parazitológia, a felbukkanó kórokozók járványtana és ökológiája, a kullancsok és az általuk terjesztett kórokozók.

Vendégünk hangsúlyozza, hogy a kérdéses vírusok nem „valamiféle emberiség elleni szövetség, hanem a természet részei”. Mint ilyenek, nem feltétlenül kell küzdenünk azért, hogy visszaszorítsuk őket, sokkal inkább a megelőzés lenne a lényeges. A járványok kitörésekor az állatról emberre ugró kórokozók esetében egyébként a legtöbbször megfigyelhető, hogy az emberi tevékenység volt a fő mozgatórugó.

Az adás második felében áttekintjük, mit érdemes tudni a kullancsokról: hol találhatók, miként kapaszkodnak ránk, mire kell ügyelnünk. Azt is megtudjuk, hogy eltávolításuk nem orvosi művelet, egy mezei szemöldökcsipesszel is végrehajtható, és végre is kell hajtani; az sem baj, ha beszakad a feje.

A dr. Földvári Gáborral készített interjúnkat a kullancsokról ide kattintva olvashatod, alább pedig a denevérekről tudhatsz meg érdekességeket.

search icon