Ritkaföldfémek forrásává válhat a szénbányák vízelvezetése
Ritkaföldfémek forrásává válhat a szénbányák vízelvezetése

Egy tanulmány szerint kutatók olyan új eljárást vizsgálnak, amellyel nemcsak csökkenthetik a szénbányák vízelvezetésének negatív környezeti hatásait, hanem számos csúcstechnológiai eszköz gyártásához szükséges ritkaföldfémeket nyerhetnek ki.

Az Environmental Engineering Science című folyóiratban megjelent tanulmány egy, a kutatócsapat által szabadalmaztatott kísérleti eljárást értékel, amelyről bebizonyosodott, hogy sikeresen tisztítja a szénbányák vízelvezetését, miközben ritkaföldfémeket termel az Ohio, Pennsylvania és Nyugat-Virginia különböző folyóiból származó mintákban.

A ritkaföldfémek, mint például az ittrium, az elektronika, a számítógépek és más, általunk nap mint nap használt eszközök szükséges alkotóelemei

– mondta Jeff Bielicki, a tanulmány társszerzője, az Ohioi Állami Egyetem polgári környezet- és geodéziai mérnöki karának egyetemi docense.

Amikor az elhagyott szénbányákból víz szivárog, az ezt követő vízelvezetés több ezer kilométernyi természetes vízfolyást szennyezhet, narancssárgára színezve azokat, és nagy károkat okozva az ökoszisztémában. Az ebből kinyerhető ritkaföldfémekre egyre nagyobb kereslet mutatkozik, ezen ásványok életképes természetes lelőhelyei a világon csak néhány területen találhatók, ami azt jelenti, hogy csak néhány ország tudja biztosítani őket. A nyugati világ nagy része, beleértve az Egyesült Államokat is, Kínára támaszkodik e kritikus erőforrások mintegy 80%-ának ellátásában.

Azzal, hogy ezeket az anyagokat más országokból szerezzük be, nem igazán tudjuk felügyelni, hogy milyen környezeti következményekkel jár a bányászat és az anyagok előállítása

– mondta Bielicki.

Jelenleg a szénbányák szennyvízelvezetését vagy aktív rendszerekkel kezelik, amely során vegyi anyagokat alkalmaznak a víz tisztítására, vagy passzív kezelési rendszerekkel, amelyek gyakran a baktériumok aktivitásától vagy geokémiai módszerektől függenek. Az Ohio State csapata egy olyan passzív rendszert használt, amely lúgos ipari melléktermékek kombinációját alkalmazta, beleértve olyan anyagokat, mint a víztisztító telepek iszapja, hogy semlegesítse a széntrágyát és felfogja a ritkaföldfémeket.

Bielicki azt is elmondta, hogy bár az eljárás jelenleg drágább, mint a ritkaföldfémek jelenlegi piaci ára, de a további fejlesztések csökkenteni fogják az árat. Reményei szerint kutatásuk a szénhulladék ártalmatlanításával kapcsolatos jövőbeni politikához nyújt majd támogatást, és rávilágít a bányászat emberi egészségre és az ökoszisztémára gyakorolt hatására.

(Forrás: Ohio State News)

search icon