Az új szénbányák erőteljesen növelhetik az agresszív üvegházgáz mennyiségét
Az új szénbányák erőteljesen növelhetik az agresszív üvegházgáz mennyiségét

A Global Energy Monitor (GEM) nevű környezetvédelmi csoport friss jelentése szerint akár 21,6%-al is nőhet a szénkitermelésből származó globális metánkibocsátás, ha az össze most fejlesztés alatt álló bányaprojekt megvalósul.

A jelentés szerint, melyről a Reuters számolt be, a világ szénbányáinak metánkibocsátása jelenleg évi 52,3 millió tonna. Ez jóval magasabb, mint az olajkitermelés során kibocsátott 39 millió tonna, ráadásul további 11,3 millió tonnával nőhet évente, ha folyamatban lévő projektek megvalósulnak.

A metán (CH4) egy üvegházhatású szénhidrogén, a földgáz elsődleges összetevője. Közvetlenül is jelentősen befolyásolja az éghajlatot, lévén a szén-dioxidnál 25-ször erősebb az üvegházhatása. Az emberi tevékenység által a légkörbe került metánnak 1/3-a az állattartás számlájára írható.

Lehet, hogy a szénkorszak véget ért, de az új és működő bányák metánkibocsátása jelenleg ugyanolyan nagy veszélyt jelenthet az éghajlatra, mint a többi fosszilis energiahordozó.

–mondta Ryan Driskell Tate, a GEM kutatási elemzője, a jelentés egyik szerzője

A GEM becslése szerint az új szénbányászati projektekből származó, nagyjából 11,3 millió tonnányi metán az Egyesült Államok éves szénfelhasználásához kapcsolódó kibocsátással egyenértékű.

A szénbányászatkor felszabaduló metán begyűjtésére vannak próbálkozások, de egyelőre kevés sikerrel. Ilyesmivel próbálkoznak a kínai Shanszi tartományban is, amely a világ legnagyobb széntermelő területe, egyben a világ bányászati metánkibocsátásának 73%-ért felelős.

search icon