Robotporszívó: megéri váltani?

Robotporszívó: megéri váltani?
Robotporszívó: megéri váltani?

Egyre több lakásban dolgozik már robotporszívó. Akinek még nincs, abban felmerülhet, hogy vajon tényleg megéri-e venni, hiszen a belépő árkategória is majdnem százezer forint.

Persze van olcsóbban is, de az csak akkor éri meg, ha kicsi a lakás, és nem túl tagoltak a terek. Ekkor egy kicsit „butább” és gyengébb robot is megteszi, de ha inkább a kézi porszívót váltanánk ki vele, akkor már mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkban.

Így aztán, aki vett már porszívót, láthatja, hogy árát tekintve még egy jobb darabnak is a duplája egy hasonló képességű robot. Akkor mit fizetünk meg? A kényelmet és az energiát. Utóbbi kapcsán nemcsak a sajátunkból spórolunk, hanem a villanyszámlán is faraghatunk.

Robotporszívó működés közben
Fotó: Unsplash

Egy hagyományos kézi porszívó nagyjából 1,6 kWh-t eszik, míg egy hasonló képességű robot körülbelül három órányi töltés alatt fogyaszt egy százast. Ezek persze átlagok, de eláruljuk, mi torzítja az összehasonlítást.

Egyrészt az, hogy egy tradicionális porszívó jóval erősebb, mint automata társai, ráadásul többféle felületen is használhatjuk, legyen szó járólapról, parkettáról vagy akár szőnyegről. Persze robotból is van olyan, amely a kárpitot is kipucolja, de ezért már borsos árat kérnek. Emellett a nedvesség sem barátja, és ha nem kellően okos a gép, akkor órák alatt szedi össze azt a mennyiségű koszt, amit kézivel hamarabb eltüntetünk.

Ha viszont van a házban kisállat, amely ráadásul folyamatosan vedlik, vagy csak a város egy forgalmas pontján lakunk, és sem kedvünk, sem pénzünk nincs arra, hogy mindennap porszívózzunk, akkor egy belépőkategóriás robot vígan elzümmöghet álló nap a lakásban.

Kiemelt kép: Unsplash

search icon