Folttisztítás természetesen – Mi az, ami tényleg működik?

Folttisztítás természetesen – Mi az, ami tényleg működik?
Folttisztítás természetesen – Mi az, ami tényleg működik?

Millió és egy fortély, rengeteg termék, minden háztartásban előforduló praktikák: tele van az internet olyan lehetőségekkel, amelyek megoldást nyújtanak arra, hogy a folttisztítás természetesen, környezetszennyező adalékok nélkül is hatásos lehessen. Igen ám, de mik azok a módszerek, amelyek valóban működnek? Kipróbáltam őket!

Nagy eséllyel nem létezik olyan háztartás, ahol nem okoz gondot időnként egy komolyabb szennyeződés eltávolítása. Számomra a gyermekvállalás hozta meg az igazi kihívást: sok szülő valószínűleg ismeri azt a pillanatot, amikor szeretett gyermeke végtermékét nemcsak a háta közepéről, hanem a ruhájáról is el kellene távolítania.

Mivel azonban szeretnék lehetőleg minél kevesebb vegyszert használni, érdekelni kezdett a téma: vajon mik azok a természetes megoldások, amelyek az említett és a hozzá hasonló malőröket könnyedén (vagy legalábbis hatásosan) képesek orvosolni?

Felcsaptam tehát az internetet, de kicsit szkeptikus voltam néhány opciót illetően, ezért kipróbáltam őket, hogy nektek már csak a bevált módszert kelljen alkalmazni!

Citrom

Amire papíron jó: fehérítésre és folteltávolításra. Fehérítésre az alábbi receptet javasolják: néhány karika citromot forraljunk fel némi víz társaságában, ebbe mehetnek a szürkülésnek, elszíneződésnek indult ruhadarabok, majd a megszokott módon ki kell mosni őket.

Folttisztítóként pedig izzadtságfoltok vagy gyümölcsfoltok ellen is bevethető: a problémás területet alaposan át kell dörzsölni a citrommal.

A tesztelés után: egy gyümölcsfoltra esett a választásom. Bedörzsöltem a foltot a citrommal, hagytam, hogy hasson, majd kimostam gépben. Nem tudom, hogy a citrom segített-e, de a folt határozottan eltűnt.

citrom szeletek
A citrom fehérítésre és folteltávolításra is jó.

Ecet

Az ecet nagy adu ász hírében áll: a háztartás minden szegletében jól használható, pont a mosás lenne ez alól kivétel?

Folteltávolító hatását a vízben oldódó szennyeződéseken fejti ki. A kávé, gyümölcsök, gyümölcslé vagy tea hagyta foltokat remekül kiveszi, ha mosás előtt hígítatlan ecetbe áztatjuk a szennyest.

Elméletben nagyobb foltok esetén is működik: ehhez éjszakára 3:1 arányú ecet-víz oldatba kell áztatni a kérdéses ruhát.

A tesztelés után: mindenki nagy barátja a kávé, a kávéfolt kevésbé. Ezért egy ilyen szennyeződésre mentem rá az ecettel. Pár órára beáztattam ecetbe a foltot, a java ki is jött így. Ezután a mosógép már tette a dolgát, a folt szépen eltűnt.

ecet üveg
Az ecet számos területen megállja a helyét a háztartásodban.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna a másik nagy barátunk, ha ökotakarításról van szó. Elsősorban szagtalanító hatásáról ismert. A mosószódánál gyorsabban oldódik vízben, ezért vízlágyító hatása is jelentősebb. Így tehát más mosáshoz használt anyagok jobban ki tudják fejteni erejüket a foltokkal szemben, hiszen a szódabikarbóna már előkészítette nekik az utat.

Igazán durva foltok esetében a mosószódás-szódabikarbónás vízben való áztatás segíthet. Füstös, igazán kellemetlen szagok ellen ez az elegy kiváló.

A tesztelés után: A mosószóda-szódabikarbóna kombinációt próbáltam ki. A férjem szakács, így a zsíros, ételfoltos ruhadarabokat nem csak fényképről ismerem.

Egy egész éjszakára áztatás után dobtam be a mosógépbe a szakácsnadrágot, a mosószóda-szódabikarbóna keveréke remekül kiszedte a foltokat, a zsíros réteg is eltűnt.

Marhaepeszappan

Mosható pelenkások nagy barátja a marhaepe szappan. Én is ezért szereztem be otthonra, ugyanis a makacsabb foltokkal is elbánik. Az olajat, a fűfoltokat, a vörösbort és személyes kedvencemet, a kisbabakakit is eltávolítja.

A marhaepében található enzim erős zsíroldó hatású, ezért is használják a háztartásokban a belőle készült tisztítószert.

Használata egyszerű: a benedvesített, majd szappannal átdörzsölt felületet a folt erősségétől függően be kell áztatni, majd mosógépben kimosni.

A tesztelés után: mivel a marhaepe szappan mindennapos segítőtársam, nagy tesztelésre nem volt szükség. Mosáshoz a fenti módon szoktam használni, remek folteltávolító.

marhaepe szappan folt ruha
Az egyik legjobb folttisztító a marhaepeszappan.

Nátrium-perkarbonát

A másik jól ismert folttisztító só, azaz a nátrium-perkarbonát egy aktív oxigénes vegyület, amelyet elsősorban kiegészítő tisztítószerként használunk.

Természetes fehérítőként és folttisztítóként funkcionál, voltaképp bármilyen foltot eltávolít. A sár-, a bor-, a fű-, a gyümölcs- vagy a kávéfolt eltüntetése is a lelkén szárad, de a mosható intim betétekhez és a pelenkákhoz is szuper megoldás.

A tesztelés után: a szakácsnadrág mellett a pelusok tisztításához alkalmazom. A foltos ruhadarabot simán beáztatom a folttisztító sós vízbe, majd bedobom a gépbe.

nátrium-perkarbonát
A nátrium-perkarbonát, azaz a folttisztító só

Összességében tehát leszögezhetem, hogy a természetes folttisztítás igenis működik. Azonban légy résen, ha ilyesmiket vásárolsz, mivel sok anyag természetesként van feltüntetve, pedig valójában nem az!

A néhány nagyágyút, mint a szódabikarbóna vagy az ecet, tényleg érdemes nagy mennyiségben tartani otthon, ugyanis nemcsak folttisztításhoz, hanem a takarítás más módjaihoz is használhatod őket.

search icon