A fiatalok igent mondanának a rovarevésre

A fiatalok igent mondanának a rovarevésre
A fiatalok igent mondanának a rovarevésre

A rovarokat sütve, főzve, pirítva, szárítva, főételként és nassolni való formájában is fogyasztják a világ több mint száz országában, fenntarthatóságuk révén pedig várhatóan a mi étrendünkben is teljesen új dimenziót nyitnak. Bár sokan még mindig undorodnak tőlük, a magyarok 27 százaléka már nyitott lenne arra, hogy megkóstolja ezeket az innovatív élelmiszereket. A változás élén a fiatalabb generációk állnak, akik nemcsak nyitottabbak az új ízek iránt, de a fenntarthatóság szempontjait is tudatosabban szemlélik, mint az idősebbek.

Magas energia- és fehérjetartalmuk, valamint jó esszenciális aminosav- és zsírsavprofiljuk miatt 130 országban 3 071 népcsoport, azaz legalább 2 milliárd ember fogyaszt rendszeresen rovarokat, a korábbi felmérések szerint azonban sok magyar hátán már az első pillanatban feláll a szőr, ha szóba kerül a rovarfehérjék fogyasztása. Pedig kóstolni már bőven volna lehetőség, a közönséges lisztbogár lárvája, a keleti vándorsáska, a házi tücsök és az alombogár lárvája ugyanis élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként is kereskedelmi forgalomba hozható az Európai Unióban, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnál pedig jelenleg is folyik néhány további rovar kockázatértékelési és engedélyeztetési eljárása.

Fenntartható, egészséges és költséghatékony

Hogy az Európai Unióban egyre többet foglalkoznak velük, az nemcsak a növekvő népességgel és az ezzel párhuzamosan növekvő fehérjeigénnyel hozható összefüggésbe, hanem a rovarok egyszerű, költséghatékony és fenntartható tenyésztési technológiájával is. Tenyésztésük ugyanis a hagyományos állattartáshoz viszonyítva kevésbé függ a termőföldtől, kevesebb üvegházhatású gázt termel, sőt lényegesen kevesebb helyet és vizet igényel.

Az egységnyi tápértékre vetített vízlábnyom például a Water szakfolyóiratban közölt adatok alapján szarvasmarha esetében 112 liter, a sertésnél 57 liter, a baromfinál 34 liter, a közönséges lisztbogár esetében viszont csak 23 liter. Emellett míg a baromfi testtömegének 55 százaléka, a sertésnek 50 százaléka, a marhának pedig 40 százaléka fogyasztható, addig egy tücsök esetében ez az arány 80 százalék.

Számos kultúrában alapvető a rovarevés
Kép: canva

EbbĹ‘l következĹ‘en a rovarok Ă©lelmezĂ©sbe valĂł bevonása a fokozĂłdĂł környezeti problĂ©mákat Ă©s a tĂşlnĂ©pesedĂ©sbĹ‘l eredĹ‘ Ă©lelmezĂ©si kihĂ­vásokat egyszerre segĂ­thet orvosolni. Más kĂ©rdĂ©s, hogy egyeseknĂ©l bizonyos rovarfajok már pusztán a kĂĽlsĹ‘ Ă©rintkezĂ©s vagy az egy lĂ©gtĂ©rben valĂł tartĂłzkodás miatt kiválthatnak asztmás tĂĽneteket, lĂ©gszomjat vagy bĹ‘rirritáciĂłt, sĹ‘t a fogyasztáskor okozhatnak problĂ©mát az allergiás reakciĂłk Ă©s az esetleges mikrobiolĂłgiai szennyezĹ‘dĂ©sek is.

Rendkívül megosztó a rovarevés gondolata, a piac mégis nő

Az elmĂşlt Ă©vekben több olyan felmĂ©rĂ©s is kĂ©szĂĽlt, amiben az eurĂłpai polgárok rendkĂ­vĂĽl megosztĂł hozzáállása tĂĽkrözĹ‘dik. Egy 2017-es olaszországi felmĂ©rĂ©s szerint pĂ©ldául a válaszadĂłk 54 százalĂ©ka ellenezte a rovarfogyasztás engedĂ©lyezĂ©sĂ©t, 24 százalĂ©kukat közömbösen Ă©rintette, 16 százalĂ©kuk egyetĂ©rtett vele, 6 százalĂ©kuk pedig nem tudta megĂ­tĂ©lni azt. A válaszokbĂłl ugyanakkor az is kitűnik, hogy a megkĂ©rdezett olasz fiatalok sokkal nyitottabbak voltak a tĂ©ma iránt, a kor elĹ‘rehaladtával ugyanis egyre magasabb volt az elutasĂ­tási arány. Az engedĂ©lyezĂ©s támogatĂłi között legnagyobb arányban, 23 százalĂ©kban a 18-24 Ă©ves korosztály jelent meg, az elutasĂ­tĂłk aránya ugyanakkor a 35-44 Ă©veseknĂ©l 48 százalĂ©k, a 45-54 Ă©veseknĂ©l 50 százalĂ©k, az 55-64 Ă©vesek körĂ©ben pedig 69 százalĂ©k volt.

Egy 2015-ben vĂ©gzett holland Ă©s egy 2018-as kanadai felmĂ©rĂ©s eredmĂ©nyei alapján sem Ă©rzĂ©kelhetĹ‘ tĂşl nagy nyitottság a rovarfogyasztás felĂ©. A kanadai válaszadĂłk közĂĽl ugyanis mindössze 3,8 százalĂ©k tekintett a hĂşs lehetsĂ©ges alternatĂ­vájakĂ©nt a rovarokra, 65 százalĂ©kuk viszont egyáltalán nem Ă©rtett egyet ezzel a megközelĂ­tĂ©ssel. A hĂşs rovarokkal valĂł helyettesĂ­tĂ©sĂ©rĹ‘l hasonlĂłan gondolkodtak a hollandok is: az 1 249 válaszadĂł 52 százalĂ©ka ugyanis határozottan elutasĂ­totta ezt a lehetĹ‘sĂ©get, mĂ­g 3 százalĂ©kuk határozottan, 6 százalĂ©kuk valĂłszĂ­nűleg, 12 százalĂ©kuk pedig talán kiprĂłbálná a cserĂ©t az elkövetkezĹ‘ 5 Ă©vben.

A rovarfehérje lehet a jövő élelmiszere?
Kép: canva

A magyarok 27 százaléka megkóstolná a rovarokat tartalmazó ételeket

A magyar lakosság hozzáállásáról 2016-ban és 2021-ben két reprezentatív felmérés is készült. Az Appetite szaklapban közölt eredmények szerint a megkérdezett fogyasztók több mint 70 százaléka nem hajlandó megkóstolni a rovarokat, és ez az érték annak ellenére sem változott jelentősen, hogy a két felmérés között jelentős médiavisszhangot kapott a rovarfogyasztás témaköre.

Míg 2016-ban a magyar lakosság 4,47 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy szeretne-e rovarokból készült ételt enni, 2021-re ez az arány 4,91 százalékra emelkedett. Talánnal azonban lényegesen többen válaszoltak: 2016-ban a résztvevők 25,34 százaléka, 2021-ben pedig 22,52 százalékuk nyilatkozott így. A legerősebb elutasítás a 60 év feletti magyar nők között jelentkezett, ahol a válaszadók 90 százaléka válaszolt nemmel.

A kutatásbĂłl az is kiderĂĽlt, hogy a fĂ©rfiak a kĂ©rdĂ©s kapcsán jĂłval nyitottabbak a nĹ‘knĂ©l, kĂĽlönösen a 18-39 Ă©ves korosztályban. A tanulmány szerint ennek hátterĂ©ben az állhat, hogy a fĂ©rfiak kevĂ©sbĂ© idegenkednek az Ăşj Ă­zektĹ‘l, jobban Ă©rdeklĹ‘dnek az innováciĂłk iránt Ă©s kalandvágyĂłbbak is.

A felmĂ©rĂ©s alapján a magyarok kĂłstolási hajlandĂłságát 49 százalĂ©kban a kĂ­váncsiság hajtja, de a válaszadĂłk 24 Ă©s 23 százalĂ©ka szerint fontos szempont a magas fehĂ©rjetartalom Ă©s a fenntarthatĂłság is. A helyi Ă©s nemzeti Ă©lelmiszereket preferálĂł fogyasztĂłk ugyanakkor nagyobb arányban utasĂ­tják el a rovarok fogyasztását. EsetĂĽkben az ellenszenv talán akkor csökkenne, ha a rovarok feldolgozott formában, lisztkĂ©nt vagy kiegĂ©szĂ­tĹ‘ fehĂ©rjekĂ©nt jelennĂ©nek meg a pĂ©kárukban, kekszekben vagy száraztĂ©sztákban.

A fiatalok nyitottabbak

E témában született újabb felmérés 2023. októbere és 2024. januárja között Bánáti Diána és Lendvai Edina, a Szegedi Tudományegyetem két szakértője jóvoltából. A közel ötszáz szegedi egyetemista és friss diplomás részvételével zajló online kérdőíves vizsgálatokból az derült ki, hogy a válaszadók 85,45 százaléka még soha nem kóstolt rovartartalmú élelmiszert, 28,6 százalékuk azonban kóstolna ilyet, 38,1 százalékuk viszont még vacillál. A nemek tekintetében a férfiak, életkor alapján pedig ismét a fiatalabbak nyitottabbak a rovarfogyasztásra.

A fiatalok nyitottabbak a rovarfogyasztásra
Kép: canva

Az eredmények bemutatása kapcsán megbizonyosodhattunk arról, hogy a megkérdezett fogyasztók igen kevés ismerettel rendelkeznek az ehető rovarokról, viszont több információ birtokában nyitottak lennének kipróbálásuk iránt is. A kérdőív kitöltői alapvetően az elutasítással, illetve a távoli tájakra történő asszociációval gondoltak a rovarevésre, egyúttal a fehérjeforrás, a fenntarthatóság is megjelentek a képzettársításnál – fogalmaztak a kutatók az Élelmiszervizsgálati Közleményekben megjelent tanulmányukban.

A válaszadók szerint a rovaralapú élelmiszerek elutasítása 74,7 százalékban érzelmi, 17,1 százalékban pedig kulturális okok miatt történik. Az elfogadást ugyanakkor véleményük szerint nagyban segítené, ha az étel nem hasonlítana eredeti állapotára, hanem inkább liszt vagy olaj formájában kerülne az élelmiszerekbe.

ValĂł igaz, hogy mĂ­g a kĂ­nai Ă©s thai fogyasztĂłk számára a rovarfogyasztás termĂ©szetes rĂ©sze a mindennapi Ă©tkezĂ©seknek Ă©s esetĂĽkben a láthatĂłság nem játszik szerepet az elfogadásban, az eurĂłpai országokban a lisztkukacok Ă©s a tĂĽcsöklábak látványa sokakban undort kelt. A felmĂ©rĂ©sek azonban azt mutatják, hogy az emberek valamivel szĂ­vesebben Ă©pĂ­tenĂ©k be Ă©trendjĂĽkbe a rovarokat, ha feldolgozott, kevĂ©sbĂ© felismerhetĹ‘ formában kerĂĽlnek bele a menĂĽbe, Ă­gy pedig várhatĂłan az elfogadásuk is egyre inkább növekszik majd.

A rovarok valószínűleg soha nem válnak majd alapvető élelmiszerforrássá a nyugati országokban, de feltehetőleg egyre elfogadottabbá válnak majd. A rovaralapú élelmiszerek ízének és állományának fejlesztése elsődleges szempont lesz, csakúgy, mint a növényi alapú húshelyettesítő termékek esetén. Az idegenkedés is csökkenhet, csakúgy, mint például a sushi esetében, amely 20-30 éve még szokatlan, nyers, némelyek számára visszataszító élelmiszernek tűnt, amit soha meg nem kóstoltak volna. Manapság viszont a nagyvárosokban már szinte minden utcasarkon kapni sushit és sashimit. A változás motorja nagy valószínűséggel a fiatal generáció lesz, amely lényegesen eltérő módon szemléli az élelmiszerelőállítást és az annak fenntarthatóságával kapcsolatos szempontokat, mint az idősebb generációk – mutatnak rá a szegedi kutatók.

Forrás: Agrárszektor

Kiemelt kép: canva

search icon