
A rovarokat sĂĽtve, fĹ‘zve, pirĂtva, szárĂtva, főételkĂ©nt Ă©s nassolni valĂł formájában is fogyasztják a világ több mint száz országában, fenntarthatĂłságuk rĂ©vĂ©n pedig várhatĂłan a mi Ă©trendĂĽnkben is teljesen Ăşj dimenziĂłt nyitnak. Bár sokan mĂ©g mindig undorodnak tĹ‘lĂĽk, a magyarok 27 százalĂ©ka már nyitott lenne arra, hogy megkĂłstolja ezeket az innovatĂv Ă©lelmiszereket. A változás Ă©lĂ©n a fiatalabb generáciĂłk állnak, akik nemcsak nyitottabbak az Ăşj Ăzek iránt, de a fenntarthatĂłság szempontjait is tudatosabban szemlĂ©lik, mint az idĹ‘sebbek.
Magas energia- Ă©s fehĂ©rjetartalmuk, valamint jĂł esszenciális aminosav- Ă©s zsĂrsavprofiljuk miatt 130 országban 3 071 nĂ©pcsoport, azaz legalább 2 milliárd ember fogyaszt rendszeresen rovarokat, a korábbi felmĂ©rĂ©sek szerint azonban sok magyar hátán már az elsĹ‘ pillanatban feláll a szĹ‘r, ha szĂłba kerĂĽl a rovarfehĂ©rjĂ©k fogyasztása. Pedig kĂłstolni már bĹ‘ven volna lehetĹ‘sĂ©g, a közönsĂ©ges lisztbogár lárvája, a keleti vándorsáska, a házi tĂĽcsök Ă©s az alombogár lárvája ugyanis Ă©lelmiszerkĂ©nt Ă©s Ă©lelmiszer-összetevĹ‘kĂ©nt is kereskedelmi forgalomba hozhatĂł az EurĂłpai UniĂłban, az EurĂłpai Élelmiszerbiztonsági HatĂłságnál pedig jelenleg is folyik nĂ©hány további rovar kockázatĂ©rtĂ©kelĂ©si Ă©s engedĂ©lyeztetĂ©si eljárása.
Fenntartható, egészséges és költséghatékony
Hogy az EurĂłpai UniĂłban egyre többet foglalkoznak velĂĽk, az nemcsak a növekvĹ‘ nĂ©pessĂ©ggel Ă©s az ezzel párhuzamosan növekvĹ‘ fehĂ©rjeigĂ©nnyel hozhatĂł összefĂĽggĂ©sbe, hanem a rovarok egyszerű, költsĂ©ghatĂ©kony Ă©s fenntarthatĂł tenyĂ©sztĂ©si technolĂłgiájával is. TenyĂ©sztĂ©sĂĽk ugyanis a hagyományos állattartáshoz viszonyĂtva kevĂ©sbĂ© fĂĽgg a termĹ‘földtĹ‘l, kevesebb ĂĽvegházhatásĂş gázt termel, sĹ‘t lĂ©nyegesen kevesebb helyet Ă©s vizet igĂ©nyel.
Az egysĂ©gnyi tápĂ©rtĂ©kre vetĂtett vĂzlábnyom pĂ©ldául a Water szakfolyĂłiratban közölt adatok alapján szarvasmarha esetĂ©ben 112 liter, a sertĂ©snĂ©l 57 liter, a baromfinál 34 liter, a közönsĂ©ges lisztbogár esetĂ©ben viszont csak 23 liter. Emellett mĂg a baromfi testtömegĂ©nek 55 százalĂ©ka, a sertĂ©snek 50 százalĂ©ka, a marhának pedig 40 százalĂ©ka fogyaszthatĂł, addig egy tĂĽcsök esetĂ©ben ez az arány 80 százalĂ©k.
Kép: canva
EbbĹ‘l következĹ‘en a rovarok Ă©lelmezĂ©sbe valĂł bevonása a fokozĂłdĂł környezeti problĂ©mákat Ă©s a tĂşlnĂ©pesedĂ©sbĹ‘l eredĹ‘ Ă©lelmezĂ©si kihĂvásokat egyszerre segĂthet orvosolni. Más kĂ©rdĂ©s, hogy egyeseknĂ©l bizonyos rovarfajok már pusztán a kĂĽlsĹ‘ Ă©rintkezĂ©s vagy az egy lĂ©gtĂ©rben valĂł tartĂłzkodás miatt kiválthatnak asztmás tĂĽneteket, lĂ©gszomjat vagy bĹ‘rirritáciĂłt, sĹ‘t a fogyasztáskor okozhatnak problĂ©mát az allergiás reakciĂłk Ă©s az esetleges mikrobiolĂłgiai szennyezĹ‘dĂ©sek is.
RendkĂvĂĽl megosztĂł a rovarevĂ©s gondolata, a piac mĂ©gis nĹ‘
Az elmĂşlt Ă©vekben több olyan felmĂ©rĂ©s is kĂ©szĂĽlt, amiben az eurĂłpai polgárok rendkĂvĂĽl megosztĂł hozzáállása tĂĽkrözĹ‘dik. Egy 2017-es olaszországi felmĂ©rĂ©s szerint pĂ©ldául a válaszadĂłk 54 százalĂ©ka ellenezte a rovarfogyasztás engedĂ©lyezĂ©sĂ©t, 24 százalĂ©kukat közömbösen Ă©rintette, 16 százalĂ©kuk egyetĂ©rtett vele, 6 százalĂ©kuk pedig nem tudta megĂtĂ©lni azt. A válaszokbĂłl ugyanakkor az is kitűnik, hogy a megkĂ©rdezett olasz fiatalok sokkal nyitottabbak voltak a tĂ©ma iránt, a kor elĹ‘rehaladtával ugyanis egyre magasabb volt az elutasĂtási arány. Az engedĂ©lyezĂ©s támogatĂłi között legnagyobb arányban, 23 százalĂ©kban a 18-24 Ă©ves korosztály jelent meg, az elutasĂtĂłk aránya ugyanakkor a 35-44 Ă©veseknĂ©l 48 százalĂ©k, a 45-54 Ă©veseknĂ©l 50 százalĂ©k, az 55-64 Ă©vesek körĂ©ben pedig 69 százalĂ©k volt.
Egy 2015-ben vĂ©gzett holland Ă©s egy 2018-as kanadai felmĂ©rĂ©s eredmĂ©nyei alapján sem Ă©rzĂ©kelhetĹ‘ tĂşl nagy nyitottság a rovarfogyasztás felĂ©. A kanadai válaszadĂłk közĂĽl ugyanis mindössze 3,8 százalĂ©k tekintett a hĂşs lehetsĂ©ges alternatĂvájakĂ©nt a rovarokra, 65 százalĂ©kuk viszont egyáltalán nem Ă©rtett egyet ezzel a megközelĂtĂ©ssel. A hĂşs rovarokkal valĂł helyettesĂtĂ©sĂ©rĹ‘l hasonlĂłan gondolkodtak a hollandok is: az 1 249 válaszadĂł 52 százalĂ©ka ugyanis határozottan elutasĂtotta ezt a lehetĹ‘sĂ©get, mĂg 3 százalĂ©kuk határozottan, 6 százalĂ©kuk valĂłszĂnűleg, 12 százalĂ©kuk pedig talán kiprĂłbálná a cserĂ©t az elkövetkezĹ‘ 5 Ă©vben.
Kép: canva
A magyarok 27 százaléka megkóstolná a rovarokat tartalmazó ételeket
A magyar lakosság hozzáállásárĂłl 2016-ban Ă©s 2021-ben kĂ©t reprezentatĂv felmĂ©rĂ©s is kĂ©szĂĽlt. Az Appetite szaklapban közölt eredmĂ©nyek szerint a megkĂ©rdezett fogyasztĂłk több mint 70 százalĂ©ka nem hajlandĂł megkĂłstolni a rovarokat, Ă©s ez az Ă©rtĂ©k annak ellenĂ©re sem változott jelentĹ‘sen, hogy a kĂ©t felmĂ©rĂ©s között jelentĹ‘s mĂ©diavisszhangot kapott a rovarfogyasztás tĂ©maköre.
MĂg 2016-ban a magyar lakosság 4,47 százalĂ©ka válaszolt igennel arra a kĂ©rdĂ©sre, hogy szeretne-e rovarokbĂłl kĂ©szĂĽlt Ă©telt enni, 2021-re ez az arány 4,91 százalĂ©kra emelkedett. Talánnal azonban lĂ©nyegesen többen válaszoltak: 2016-ban a rĂ©sztvevĹ‘k 25,34 százalĂ©ka, 2021-ben pedig 22,52 százalĂ©kuk nyilatkozott Ăgy. A legerĹ‘sebb elutasĂtás a 60 Ă©v feletti magyar nĹ‘k között jelentkezett, ahol a válaszadĂłk 90 százalĂ©ka válaszolt nemmel.
A kutatásbĂłl az is kiderĂĽlt, hogy a fĂ©rfiak a kĂ©rdĂ©s kapcsán jĂłval nyitottabbak a nĹ‘knĂ©l, kĂĽlönösen a 18-39 Ă©ves korosztályban. A tanulmány szerint ennek hátterĂ©ben az állhat, hogy a fĂ©rfiak kevĂ©sbĂ© idegenkednek az Ăşj ĂzektĹ‘l, jobban Ă©rdeklĹ‘dnek az innováciĂłk iránt Ă©s kalandvágyĂłbbak is.
A felmĂ©rĂ©s alapján a magyarok kĂłstolási hajlandĂłságát 49 százalĂ©kban a kĂváncsiság hajtja, de a válaszadĂłk 24 Ă©s 23 százalĂ©ka szerint fontos szempont a magas fehĂ©rjetartalom Ă©s a fenntarthatĂłság is. A helyi Ă©s nemzeti Ă©lelmiszereket preferálĂł fogyasztĂłk ugyanakkor nagyobb arányban utasĂtják el a rovarok fogyasztását. EsetĂĽkben az ellenszenv talán akkor csökkenne, ha a rovarok feldolgozott formában, lisztkĂ©nt vagy kiegĂ©szĂtĹ‘ fehĂ©rjekĂ©nt jelennĂ©nek meg a pĂ©kárukban, kekszekben vagy száraztĂ©sztákban.
A fiatalok nyitottabbak
E tĂ©mában szĂĽletett Ăşjabb felmĂ©rĂ©s 2023. oktĂłbere Ă©s 2024. januárja között Bánáti Diána Ă©s Lendvai Edina, a Szegedi Tudományegyetem kĂ©t szakĂ©rtĹ‘je jĂłvoltábĂłl. A közel ötszáz szegedi egyetemista Ă©s friss diplomás rĂ©szvĂ©telĂ©vel zajlĂł online kĂ©rdĹ‘Ăves vizsgálatokbĂłl az derĂĽlt ki, hogy a válaszadĂłk 85,45 százalĂ©ka mĂ©g soha nem kĂłstolt rovartartalmĂş Ă©lelmiszert, 28,6 százalĂ©kuk azonban kĂłstolna ilyet, 38,1 százalĂ©kuk viszont mĂ©g vacillál. A nemek tekintetĂ©ben a fĂ©rfiak, Ă©letkor alapján pedig ismĂ©t a fiatalabbak nyitottabbak a rovarfogyasztásra.
Kép: canva
Az eredmĂ©nyek bemutatása kapcsán megbizonyosodhattunk arrĂłl, hogy a megkĂ©rdezett fogyasztĂłk igen kevĂ©s ismerettel rendelkeznek az ehetĹ‘ rovarokrĂłl, viszont több informáciĂł birtokában nyitottak lennĂ©nek kiprĂłbálásuk iránt is. A kĂ©rdĹ‘Ăv kitöltĹ‘i alapvetĹ‘en az elutasĂtással, illetve a távoli tájakra törtĂ©nĹ‘ asszociáciĂłval gondoltak a rovarevĂ©sre, egyĂşttal a fehĂ©rjeforrás, a fenntarthatĂłság is megjelentek a kĂ©pzettársĂtásnál – fogalmaztak a kutatĂłk az Élelmiszervizsgálati KözlemĂ©nyekben megjelent tanulmányukban.
A válaszadĂłk szerint a rovaralapĂş Ă©lelmiszerek elutasĂtása 74,7 százalĂ©kban Ă©rzelmi, 17,1 százalĂ©kban pedig kulturális okok miatt törtĂ©nik. Az elfogadást ugyanakkor vĂ©lemĂ©nyĂĽk szerint nagyban segĂtenĂ©, ha az Ă©tel nem hasonlĂtana eredeti állapotára, hanem inkább liszt vagy olaj formájában kerĂĽlne az Ă©lelmiszerekbe.
ValĂł igaz, hogy mĂg a kĂnai Ă©s thai fogyasztĂłk számára a rovarfogyasztás termĂ©szetes rĂ©sze a mindennapi Ă©tkezĂ©seknek Ă©s esetĂĽkben a láthatĂłság nem játszik szerepet az elfogadásban, az eurĂłpai országokban a lisztkukacok Ă©s a tĂĽcsöklábak látványa sokakban undort kelt. A felmĂ©rĂ©sek azonban azt mutatják, hogy az emberek valamivel szĂvesebben Ă©pĂtenĂ©k be Ă©trendjĂĽkbe a rovarokat, ha feldolgozott, kevĂ©sbĂ© felismerhetĹ‘ formában kerĂĽlnek bele a menĂĽbe, Ăgy pedig várhatĂłan az elfogadásuk is egyre inkább növekszik majd.
A rovarok valĂłszĂnűleg soha nem válnak majd alapvetĹ‘ Ă©lelmiszerforrássá a nyugati országokban, de feltehetĹ‘leg egyre elfogadottabbá válnak majd. A rovaralapĂş Ă©lelmiszerek ĂzĂ©nek Ă©s állományának fejlesztĂ©se elsĹ‘dleges szempont lesz, csakĂşgy, mint a növĂ©nyi alapĂş hĂşshelyettesĂtĹ‘ termĂ©kek esetĂ©n. Az idegenkedĂ©s is csökkenhet, csakĂşgy, mint pĂ©ldául a sushi esetĂ©ben, amely 20-30 Ă©ve mĂ©g szokatlan, nyers, nĂ©melyek számára visszataszĂtĂł Ă©lelmiszernek tűnt, amit soha meg nem kĂłstoltak volna. Manapság viszont a nagyvárosokban már szinte minden utcasarkon kapni sushit Ă©s sashimit. A változás motorja nagy valĂłszĂnűsĂ©ggel a fiatal generáciĂł lesz, amely lĂ©nyegesen eltĂ©rĹ‘ mĂłdon szemlĂ©li az Ă©lelmiszerelőállĂtást Ă©s az annak fenntarthatĂłságával kapcsolatos szempontokat, mint az idĹ‘sebb generáciĂłk – mutatnak rá a szegedi kutatĂłk.
Forrás: Agrárszektor
Kiemelt kép: canva