A svájci farkas útja tényleg nálunk ér véget? (frissítve!)
A svájci farkas útja tényleg nálunk ér véget? (frissítve!)

Az elmúlt hónapokban számos médiában lehetett olvasni arról a szürke farkasról, amely Svájcból indulva több száz kilométer megtétele után hazánkba érkezett. Akkor mi is beszámoltunk a hihetetlen útról, illetve azt próbáltuk megfejteni, vajon merre veszi majd az irányt.

Az állat útvonala Eger környékéig, március 27-ei állapot szerint
Forrás: Gruppe Wolf Schweiz

Az „M237”-es néven elhíresült fiatal hím február közepén már Budapest környékén tartózkodott, majd április elején lépett be az Aggteleki Nemzeti Park területére, pontos tartózkodási helyéről és haladási irányáról azonban – nem véletlenül – nem adott tájékoztatást sem a park, sem az Agrárminisztérium.

Forrás: Gruppe Wolf Schweiz

Szerdán késő délután egy forrás közölte a megdöbbentő hírt, ami azután futótűzként terjedt el mind a többi hírportál, mind a közösségi média felületein, természetvédők és vadászok zárt csoportjaiban egyaránt. Az információk szerint ugyanis a farkast lelőhették, az állat (vagy a teteme) ugyan nincs meg, a jeladót azonban a Hernádban megtalálták.

A farkas a közelmúltban hivatalosan is rekorder lett azzal, hogy a legnagyobb távolságot tette meg Európában.

Az ittigeni székhelyű, a vadvilággal foglalkozó KORA alapítvány információi szerint az M237-es a megtett 1927 kilométerével új csúcsot állított fel

– írta a közösségi oldalán a farkasvédelem mellett elkötelezett természetvédelmi csoport, a Gruppe Wolf Schweiz.

Mi történhetett? Lelőtték? Rókák és sakálok ellen (legálisan) kihelyezett csapda foghatta meg, és megszabadultak tőle? Leeshetett a jeladó? … Sajnos, ez nem valószínű. Az ügy felderítésében a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik, a folytatást mi is kíváncsian várjuk.

Frissítés 04.13. 15.00:

Úgy tűnik, a kérdésekre megvan a válasz, értesüléseink szerint a jeladós farkast egy nyíregyházi vadász lőhette le. A vadásznál házkutatást is tartottak, ahol több természetkárosításra utaló jelet is találtak.

search icon