Szigetközi csodák kirándulóknak
Szigetközi csodák kirándulóknak

Hazánk legnagyobb szigetét, a Nagy- és a Mosoni-Duna körülölelte Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen annak hordaléka építette fel. A táj gazdag növény- és állatvilága, egyedülálló élőhelyek várják a természetkedvelő turistákat.

A vízitúrák kedvelői végigjárhatják a galériaerdők övezte Mosoni-Dunát és a vadregényes felső-szigetközi Duna-ágrendszert, ahol a változatos szakaszok felejthetetlen élményt ígérnek a kajakkal, kenuval túrázóknak. Az idelátogatók a Mosoni-Dunán sétahajóról is gyönyörködhetnek a vadregényes tájban. A Duna ágrendszere mellett több jó fogást ígérő, telepített kavicsbányató teszi a Szigetközt igazi horgászparadicsommá. Strandolási lehetőséget a Mosoni-Duna mentén több helyen, valamint Dunaszigeten találhatunk. Mosonmagyaróváron a termál- és gyógyfürdő, valamint Lipóton a termál- és élményfürdő várja a fürdőzni vágyókat.

A Duna menti nemzetközi kerékpárút része a Szigetközön átvezető szakasz, amely mellett a töltés és a kisforgalmú mellékutak is alkalmasak kerékpározásra. A Hegyeshalom, Mosonmagyaróvár és Győr között kiépített kerékpárút mentén kellemes pihenőhelyeken informálódhatnak a turisták a Szigetköz épített és természeti értékeiről. Kedvelt a térség lovardái által a szigetvilágba szervezett túralovaglás, sétakocsikázás. Szigetköz gazdag vadállományban, külön élményt nyújtva a gyalogosan túrázóknak, a természetfotózás kedvelőinek. Szigetközben a négycsillagos kastélyszállótól a wellnesshoteleken, a magán vendégházakon keresztül egészen a sátorozóhelyekig minden igényt kielégítő szálláshelyek, jó konyhájú vendéglők és sokrétű szolgáltatások csalogatják a turistákat.

A helyiek az alábbi látnivalókat ajánlják kiemelten az odalátogató vendégeknek:

Ásványráró, Rárói fekete nyárfa (Ásványrárón túl, a Hédervár felé vezető szakaszon)

A százévesre becsült fa törzsének kerülete 520 cm. Mellette egy az 1700-as években épített Kálvária található, a nyárfa 1982 óta védett.

Darnózseli, Zseli erdő (A Lipótot Darnózselivel összekötő út)

Lipót-darnói vadgesztenyesor, 1982 óta védett: 117 vadgesztenye és 19 platán alkotja, 2050 m hosszú.

Dunakiliti, Millenniumi tölgy (Kossuth L. u.)

Mosonmagyaróvár, Óvári három tölgy (Óvárt Dunakiliti felé elhagyva a második földúton jobbra, 100 m-re a fasorban). A három fa köré kegykápolna épült az 1900-as évek elején, a tölgyfák 1982 óta védettek.

Mosonmagyaróvár, Wittmann park (Vár 2.)

A park nevét létesítőjéről, Wittmann Antalról, a Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézet (ma a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar) első igazgatójáról kapta, 1990 óta védett.

Hédervár, Kont emlékhely; Kont-fa (Fő u. 46.)

Az emlékhely nevét Héderváry Kont István grófról kapta, akit a Luxemburgi Zsigmond elleni sikertelen merénylet megtorlásaként 1388-ban lefejeztek. Állítólag ezen a helyen szőtte az összeesküvést, mely 1982 óta örökségvédelem alatt áll.

Lipót, Holt-Duna-ág (Holt-Duna u.)

Tanösvénnyel körüljárható, több helyen madármegfigyelésre alkalmas lesek vannak kialakítva. A szívében található nádas számos védett madárfajnak nyújt fészkelőhelyet.

Rajkai hódles (Evangélikus templomtól a Duna irányába vezető túraúton a Szivárgó csatornáig)

Forrás: http://www.szigetkozportal.hu/hu/szabadidos-programok/szigetkozi-tajvedelmi-korzet

search icon