Szlovák-magyar együttműködés született a kék vércse és a túzok megőrzéséért
Szlovák-magyar együttműködés született a kék vércse és a túzok megőrzéséért

A projekt Magyarországról és Szlovákiából két társfinanszírozó hozzájárulásával, hét kedvezményezett közös munkájaként valósul meg Szlovákiában egy, Magyarországon pedig négy különleges madárvédelmi területen idén február 1-jétől 2027. április 30-ig .

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint a Steppe on border LIFE projekt fő célja a túzok és a kék vércse kedvezőtlen helyzetének javítása. Ezt elsősorban az intenzíven használt mezőgazdasági területek gyepterületekké alakításával érnék el.

Ez javítja mind a táplálkozás, mind a költés és fiókanevelés feltételeit. A projekt azon élőhelyek javítására összpontosít, ahol mindkét faj előfordul, különösen a határ menti régióban. A pályázat az Európai Unió támogatásával, ötéves időtartamban valósul meg.

Mindkét faj számára a füves, ligetes térségek jelentik az ideális élőhelyet. Elsősorban a mezőgazdaság terjeszkedésével ezek a területek erősen visszaszorultak. A túzok, mely a magyar természetvédelem egyik emblematikus fajának számít, ezzel együtt is kedveli a mezőgazdasági területeket, gabonatáblákat. Mivel azonban földön fészkelő fajnak számít, a mezőgazdasági munkák kiemelt veszélyt jelentenek számukra.

Életterét a rövid füvű, gyakran legeltetett legelők közelében elhelyezkedő facsoportokkal borított erdőfoltok alkotják, ahol többnyire vetési varjak elhagyott fészkeit veszi igénybe költés céljából. Gyakran azonban egyesével fészkel. mivel táplálékának jelentős részét a sáskák adják, ezért fontos a kék vércsék számára a meglévő legelők további használata, mivel a felhagyott legelők sűrű, magas fűvel borított térségein nehezebben jut hozzá zsákmányához.

–írja a wikipedia a kék vércse életmódjáról

A kék vércse és a túzok állománya az elmúlt 40 évben 30 százalékkal csökkent Európában, egyes régiókban pedig az eltűnés veszélye fenyegeti a két fajt. Az élőhelyvesztés és alacsony szaporodási siker mindkét faj számára kritikus veszélyeztető tényező. (MTI)

search icon