Szöcske, tücsök vagy sáska? Vagy egyik sem?
Szöcske, tücsök vagy sáska? Vagy egyik sem?

A legtöbb ember a szöcskét, sáskát és tücsköt voltaképpen szinonimaként használja, míg mások következetesen keverik össze a fajokat. Sokan nem tudják, mi a különbség az egyes rovarok között, pedig valójában nagyon is eltérőek!

A szöcskék, sáskák és tücskök mind egyazon rendbe, az egyenesszárnyúak közé sorolhatók.

A legnagyobb különbség a sáskák és tücskök, illetve a sáskák és a szöcskék között van: a sáska a tojókampós egyenesszárnyúak alrendjébe, a másik kettő öregcsalád a tojócsövesek közé tartozik.

Az imádkozó sáskának jóformán semmi köze egyikhez sem: a fogólábúak egyetlen hazai képviselője.

Egy rózsaszín sáska – a rövidebb csáp alapján többnyire könnyű megkülönböztetni a sáskákat a tücsköktől és szöcskéktől. Fotó: thenatureanimals.com

Imádkozó sáska, avagy ájtatos manó

Az imádkozó sáska számos egzotikus rokona közül egyeseket díszállatként tartanak, mások a biológiai növényvédelemben juthatnak szerephez.

Ő egyáltalán nem sáska, hiába az a neve. Forrás: YouTube/GennadyVideo

Az „ájtatos manók” valójában „kíméletlen ragadozók”, amiknek fontos szerepük van az egyes ökológiai rendszerekben. Az „ájtatos” első lábak is arra szolgálnak, hogy a prédát, amely akár egy hüllő vagy pici madár, kolibri is lehet, szélsebesen megragadják vele.

Egy trópusi faj. Forrás: heatherjswanson2.weebly.com
Ne tévesszen meg a cukivirág-ábrázat – ennek is csak az a „szerepe”, hogy lesből ejthesse el az áldozatait. Forrás: mnn.com
Egy harmadik trópusi faj. Forrás: Youtube/BBC Earth

Sáskák

A sáskák kizárólag növényekkel táplálkoznak. Kivált a fűféléket kedvelik, ami gyakran vezetett már az emberek és sáskák közötti „konfliktushoz”, hiszen az embernek is alapvető tápláléka a gabonafélék, melyek nagy része (például a búza) a sáska egyik nagy kedvence.

Kékszárnyú sáska. Forrás: macroid.ru

Az egyiptomi vándorsáskák különösen nagy pusztítást képesek végezni: naponta akár 150 kilométert is repülnek, a hatalmas rajok pedig annyi növényt falnak fel egy nap alatt, mint több tízezer ember. A sáskák egyes fajai kifejezetten „szerethetőek”, mint például a hazánkban védett sisakos sáska is.

Sisakos sáska. Forrás: biolib.cz

A sáskákat a nyári estéken hallhatjuk is: a ciripelő hangot úgy adják ki, hogy a lábukat a szárnyaikhoz dörzsölik. Nem mindegyik faj ciripel, és mindegyik kissé más hanggal csalogatja magához „leendő párját”.

A sáskák a szöcskéktől és tücsköktől első ránézésre abban is különböznek, hogy csápjaik rövidebbek, hallószerveik is máshol vannak, és a ciripelő hangot is más-más módon adják ki.

Sáskajárás Afrikában. Forrás: timeslive.co.za

Szöcskék

A szöcskék táplálkozása meglehetősen különös. Egyes fajai ragadozók, mások főként növényt esznek, de előfordulnak vegyes táplálkozásúak is.

Fiatal lombszöcske – jól látható, hogy a sáskákénál hosszabb a csápja. Fotó: eloben.hu/D. Anita

Egyes fajok szárnya nem alkalmas a repüléshez. Ezek a lassabban „közlekedő” szöcskék Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt állnak. A legnagyobb hazai szöcskefaj a védett fűrészlábú szöcske, amelynek csak a nőstényei élnek nálunk, és szűznemzéssel szaporodnak. A hazánkban élő 43 faj közül 13 védett.

Fűrészlábú szöcske. Forrás: entnemdept.ifas.ufl.edu

A sáskákhoz hasonlóan a szöcskék is ciripelnek. Kettejük hangját csak sok tapasztalattal lehet megkülönböztetni, de a szöcskék által kiadott kissé áthatóbb, megnyúltabb.

A tarszák általában röpképtelen, első ránézésre „dagi” és lomha állatok. Forrás: macroid.ru

Tücskök

A tücskök szinte kizárólag növényevők, de korántsem okoznak akkora pusztítást, mint a sáskák. Ugyanakkor a növények gyökereinek megrágásával nagy károkat okozhatnak.

Mezei tücsök. Forrás: wikipedia.org

Leggyakrabban talán a lótücsök károsítja az élelmiszer- vagy takarmánycélú növényeket is. Magyarországon nem védettek, összesen 10 fajuk él nálunk.

hasonló rovarok

Egy weta – ilyen állatok csak Új-Zélandon élnek. Forrás: folksong.org.nz

A botsáskáka és a barlangi szöcske viszonylag ritkán kerül szem elé, és egészen másként néznek ki a „tücsök, sáska, szöcske” hármasnál. A kabócák leginkább abban hasonlítanak rájuk, hogy ciripelnek, csak a többieknél jóval harsányabban. A szöcskékhez valamelyest hasonlító, Új-Zélandon élő weták legtöbb faja ragadozó, és igen nagyra megnőnek.

Forrás: http://eloben.hu/tudomany/2016-04-30/szocske-tucsok-vagy-inkabb-saska-esetleg-egyik-sem

search icon