Nem mindennapi háziállatok Magyarországon
Nem mindennapi háziállatok Magyarországon

Tudtad, hogy hazánkban nem csak az állatkertekben élnek kenguruk? És azt, hogy a malacok nem minden háztartásban végzik a tányéron? A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány háziállatot, amelyek népszerűsége már növekvőnek mondható, de még közel sem köztudott, hogy az otthonainkba is befogadhatjuk őket.

A háziállat szó hallatán legtöbbünknek a kutya, a macska, esetleg az aranyhal, a hörcsög vagy a papagáj jut az eszébe. Ha egy kicsit tovább gondolkodunk, az újabb keletű állattartási trendek is beugorhatnak: az elmúlt években a vadászgörény, a degu, a kaméleon, sőt bizonyos pókfajok szintén közismert háziállatokká váltak hazánkban. Talán akkor sem lepődnénk meg túlságosan, ha egy ismerősünknél tett látogatás alkalmával azzal szembesülnénk, hogy egy kígyó él a lakásban, ám akad néhány olyan faj, amelyekről álmunkban sem gondolnánk, hogy nem csupán az állatkertben, a külföldi utazásaink alkalmával, a természetfilmek képkockáin, esetleg haszonállatokként találkozhatunk velük, hanem háziállatok is lehetnek. Ezekből szedtünk össze néhányat, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Kenguru mint házikedvenc? Lehetséges!

A legszokatlanabb hazai háziállat egyértelműen a kenguru. Mivel ezek az állatok természetes közegükben Magyarországtól rendkívül messze élnek, legtöbb honfitársunk maximum valamelyik állatkertben találkozhatott velük. Érdekes tény azonban, hogy kenguruval akár a saját nappalinkban is összefuthatnánk, ha akarnánk, hiszen a nem olyan nagy méretű Bennett-kenguru vagy másik nevén vörösnyakú wallaby különösebb szabályozások nélkül tartható háziállatként.

Persze, ha egy egyszobás garzonlakásban élünk Budapest zsúfolt belvárosában, nem igazán bölcs döntés a Tasmániában és Ausztrália dél-keleti részén őshonos Bennett-kenguru gondozásába belevágni, hiszen egyrészt egyetlen ilyen erszényesnek minimum 60 négyzetméternyi mozgástérre van szüksége, másrészt ezek alapvetően kinti állatok akkor is, ha fogságban tartjuk őket. Nem árt tudni róluk azt sem, hogy hajlamosak a szorongásra és a pánikra, így a városi zajok könnyen rájuk hozhatják a frászt. A szomszéd kutyájáról már nem is beszélve.

Bennett-kenguruk
Fotó: Canva

Lakásból disznóól?

Talán nem annyira meghökkentő, mint a kenguru, de sokak számára elképzelhetetlennek tűnik egy malac a lakásban. Ennek ellenére egyre népszerűbb szokásnak számít Magyarországon is kutya helyett sertést tartani háziállatként, nyilván nem hagyományos házi sertést, amelyet jellemzően haszonállatnak tekintünk, hanem egy belőle tudósok által kitenyésztett, lényegesen kisebb termetű verziót, a törpemalacot. Az első törpemalacok az 1940-es évek Amerikájából indultak hódító útjukra, a fajta innen terjedt aztán el a világon, és jutott el Magyarországra is.

Azért szokták a kutyákkal párhuzamba állítani, mert az ember legjobb barátjának mondott állatokhoz hasonlóan intelligensek és meglepően könnyen taníthatók. Mindemellett természetük többnyire játékos, békés és nyitott, így nem muszáj az ebtartás alternatívájaként tekintenünk a malacnevelésre, hiszen a két állat akár egymás mellett is kiválóan megfér, sőt a törpemalac – a legtöbb kutyával ellentétben – a macskákkal szintén képes jó viszonyt ápolni. Attól sem kell félnünk, hogy a lakásból „disznóól” válik miatta, hiszen a törpemalac kifejezetten tiszta állat, szükségleteit sem össze-vissza végzi, hanem kizárólag az erre a célra kijelölt területen. Ha pedig elegendő mozgásteret biztosítanak számára, a túlzott elhízást is el tudja kerülni. Pórázon vezetve például könnyedén sétáltatható.

Törpemalac pórázon
Fotó: Canva

Csigabiga, gyere be!

A csiga gyakori vendég a kertekben, újabban azonban hobbiállattá vált, ugyanis egész Európában, így hazánkban is növekvő népszerűségnek örvendenek az állattartók körében az afrikai óriáscsigák. Ezek akár húsz centiméteresre is megnőhetnek, és az előző két szokatlan háziállatnál lényegesen kevesebb törődést, időt és anyagi befektetést igényelnek. Ha megfelelően kielégítik a szükségleteiket, hetekig is elvannak anélkül, hogy különösebben foglalkozni kellene velük, így elsősorban azoknak az állatbarátoknak lehetnek ideális társai, akiknek általában túlságosan sűrű a napjuk ahhoz, hogy rendszeresen beleférjen például egy kutyasétáltatás.

A háziállatként tartott óriáscsigák akár 7–8 évig is boldogíthatják gazdáikat, amennyiben utóbbiak biztosítják számukra a 25–28 °C-os hőmérsékletet és a magas páratartalmú levegőt, valamint ügyelnek arra, hogy egy helyre azonos fajú egyedeket költöztessenek, a különböző fajok ugyanis meglehetősen ellenségesen viszonyulnak egymáshoz. Táplálásuk sem bonyolult, ugyanis etethetjük őket répával vagy a karalábé zöldjével, a bolti salátákat azonban érdemes kerülni, hiszen előfordulhat, hogy ezeket csigaölő permettel kezelték.

Némileg aggasztó tény azonban, hogy egy kutatás veszélyesnek ítéli az óriáscsigák háziállatként való tartását, ugyanis ezek az állatok agyhártyagyulladást okozó kórokozókat terjeszthetnek. Ennek a veszélynek különösen azok a csigatartók vannak kitéve, akik rendszeresen létesítenek testi kontaktust kedvenceikkel, például a kezükbe veszik őket, vagy – rosszabb esetben – az arcukra helyezik a csigákat, és hagyják, hogy azok ott kedvükre mászkáljanak.

Ezeket az óriáscsigákat a gazdájuk szó szerint a tenyerén hordozza.
Fotó: Canva

Egy nem mindennapi háziállat nem mindennapi elköteleződést kíván!

Legyen egy háziállat megszokott vagy rendhagyó, a lényeg minden esetben az, hogy kizárólag akkor érdemes társul fogadnunk, ha biztosan tudjuk, hogy képesek leszünk neki megadni azt a törődést, amire szüksége van. Rendkívül sokan vannak, akik úgy lesznek kutya- vagy macskatulajdonosok, hogy nem tudják, ez mekkora elköteleződéssel, áldozathozatallal jár, és bizony, az állattartás a pénztárcánkat is komolyan megterhelheti. A fenti példák jól illusztrálják, hogy az otthoni állattartásnak – kis túlzással – hazánkban is csak a képzeletünk szabhat határt, ám ne legyünk kengurus gazdik csak azért, hogy lenyűgözzük a barátainkat! Gondolkodjunk felelős állattartókként, és tartsuk tiszteletben a korlátainkat!

Kizárólag a felelős állattartás fenntartható! A fenntarthatóság további fontos tudnivalóiról a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó Your Planet nevű kiállításán hallhattunk.

Kiemelt kép: Canva

search icon