A libanoni konyha remeke, friss, üde ízű saláta a tabulé. Míg származási helyén a petrezselyem dominál, a nyugati országokban sokkal hangsúlyosabb a kuszkusz. Több változata is van, könnyen elkészíthető és igen tápláló. Ismerd meg és készítsd el ezt a közel-keleti ételt!
A tabouleh a libanoni konyha első számú étele. Velem például megszerettette a petrezselymet, gyakori összetevő az ételeimben. Nem véletlen, hiszen pillanatok alatt elkészül, egészséges, finom és változatossá teheti az étrendet.
Ez a hagyományosan libanoni saláta petrezselyemből, paradicsomból, hagymából, mentából és bulgurból készül, melyet citrommal és olívaolajjal tesznek teljessé. Sok helyen kuszkusszal készítik, így is remek étel lesz belőle. Libanonban mezzeként, előételként fogyasztják. De vajon kinek pattant ki a fejéből az ötlet: készítsünk tabulét?
A hegyek szülötte
A saláta Libanon és Szíria hegyeiből származik, a középkorban az emberek étrendjének elengedhetetlen része volt. Míg eleinte kigúnyolták a hús hiánya miatt, az emberek hamar rájöttek, hogy nem kell ahhoz hús, hogy egy étel finom és tápláló lehessen.
Ma a tabouleh a libanoni identitás vitathatatlan része. Minden eseményen, háztartásban és lakomán megjelenik, de a világ számos pontján szívesen készítik. A vegetáriánus és vegán étrend kiemelkedő alakja. Libanonban ráadásul Tabbouleh-nap is van: ez minden évben július első szombatja.
Habár eredetileg bulgurral készül, sokan a kuszkuszt választják: tápanyagok tekintetében itt nincs túl nagy különbség, azonban elkészítési időben annál inkább. A bulgur jóval tovább készül, ráadásul haraphatóbb, mint a kuszkusz. Ízlés és rendelkezésre álló idő kérdése, hogy melyikre teszed le a voksod.
A tabulé egy receptje és további változatok
Hagyományosan krémek, saláták kiegészítője, de húsok mellé is tálalják. Egy grillezést mindenképp kiegészít, hiszen azon túl, hogy gyorsan elkészül, nagyszerű köret. Több változata ismert a már bemutatott kuszkusz vs. bulgur dilemmán túl is. Az eredeti változatban a petrezselyem dominál, míg az éttermekben sokkal inkább a bulgur. Van török és szír változata is, van, aki gránátalmával dúsítja. Minden esetben finom lesz a végeredmény, de érdemes friss alapanyagokat használni.
Az eredeti mellett a török változat receptjét is megismerheted:
Eredeti libanoni tabouleh
Hozzávalók
- 4 nagy csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
- 1 csokor újhagyma vagy salotta hagyma
- 1/2 kg paradicsom
- 10–20 dkg bulgur ízlés szerint
- kb. 2 dl frissen facsart citromlé
- kb. 2,5 dl extra szűz olívaolaj
- kb. 1 ek só
- 1 tk frissen őrölt feketebors
Így készítsd el!
A petrezselymet és a mentát vágd apróra! A paradicsomot szintén apró kockákra kell vágni, a hagymát szintúgy. A bulgurt sós vízben készre kell főzni. Ha kész, a bulgurra dobd rá a fűszereket, a paradicsomot és a hagymát! Keverd össze, majd jöhet a só és a bors, valamint ízlés szerint a citromlé. Ezt követi az olívaolaj, aztán újra keverd össze! Pár órán belül érdemes elfogyasztani, mert ha túl leves, veszít élvezeti értékéből.
Török tabulé
Hozzávalók
- 360 g bulgur
- 0,5 l forrásban lévő víz
- 60 ml olívaolaj
- 50 ml citromlé
- 3 ek paradicsompüré
- 1 ek harissa
- 1/2 tk só
- 200 g apróra vágott koktélparadicsom
- 40 g apróra vágott vöröshagyma
- 100 g apróra vágott uborka
- 1 nagy csokor apróra vágott petrezselyem
- 40 g apróra vágott zöldhagyma
- 1 kis csokor frissen vágott menta
Így készítsd el!
Főzd meg a bulgurt! Egy külön kis tálban keverd össze az olajat, a citromlevet, a paradicsompürét, a harissát és a sót! Öntsd a bulgur és a víz keverékébe, jól keverd össze! Hagyd állni szobahőmérsékleten körülbelül 1/2 órát, vagy addig, amíg a bulgur megszívja magát! Mehet hozzá a többi hozzávaló.
Mennyire tápláló a tabulé?
Alacsony kalóriatartalom, jó glikémiás index jellemzi. A tabulé kifejezetten egészséges választás, diétában is megállja a helyét. A bulgur kifejezetten jó rost- és szénhidrátforrás, ráadásul alacsony glikémiás indexe miatt nem dobja meg a vércukorszintet.
A zsírok tekintetében már erősebb a mezőny, de egy adag tabulé (160 gramm) mindössze 170 kalória, így a fogyni vágyóknak is érdemes fogyasztani ezt a salátát. Megfelelő fehérjével fogyasztva ráadásul teljes értékű tápanyagforrás lehet.
A benne lévő töméntelen petrezselyem ráadásul több C-vitamint tartalmaz, mint a legtöbb zöldség, és körülbelül háromszor annyit, mint a narancs. Kétszer annyi vas van benne, mint a spenótban, és kiváló mangán-, kalcium- és káliumforrás.
Végeredményben azonban a tabulé egy könnyed nyitás a közel-keleti ízek felé: a keleti táplálkozáskultúra ízekben, friss alapanyagokban és fűszerekben gazdag, azonban egy tabulé azok szívét is elnyerheti, akik nem rajonganak a nagyon markáns ízvilágért.
Kiemelt kép: canva