Tavasszal gyűjthető gyógynövények

Tavasszal gyűjthető gyógynövények
Tavasszal gyűjthető gyógynövények

A gyógynövények fő gyűjtési időszaka nyár elején kezdődik, de már a tavasz beköszöntével is megannyi csodára lelhetünk a természetben. Amellett, hogy jótékonyan hatnak a szervezetünkre, egyszerűen beszerezhetők, a gyűjtögetés pedig akár egy hétvégi kirándulásnak is jó a családdal vagy a barátokkal. Íme néhány tavaszi gyógynövény, melyekkel nem csak az erdőben találkozhatunk.

Napi 2 kg

Amikor gyűjtögetni indulunk, legyünk tudatában annak, hogy az állami erdészet kezelésében álló, de nem védett természeti státuszú területeken személyenként naponta legfeljebb 2 kg gyógynövény gyűjtése engedélyezett! Ha magánterületen szeretnénk gyógynövényt szedni, a terület tulajdonosától szükséges engedélyt kérni. A természetvédelmi területhez tartozó erdőkben, vagyis a nemzeti parkokban, a tájvédelmi körzetekben és a Natura 2000-es területeken tilos az engedély nélküli gyűjtés. A fokozottan védett részeken pedig engedély sem adható a tevékenységre.

Gyermekláncfű

A pongyola pitypang néven is ismert gyomnövény parkokban, kertekben és füves területeken egyaránt megtalálható. A gyermekláncfűnek minden része gyűjthető és felhasználható. Gyökerét ősszel vagy kora tavasszal, leveleit virágzás előtt, a teljes növényt a virágzás állapotában tavasztól szedhetjük. A begyűjtött növényi részeket alaposan meg kell tisztítani és szellős, árnyékos helyen szétterítve szárítani.

gyermekláncfüvek
A gyermekláncfű friss virágából szirupot is készítenek, melyet pitypangméznek hívnak.

A gyermekláncfű keserűanyagokat, fitoszterolokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Elsősorban, kiválasztószervi-, epe- és májbántalmak ellen hatásos, étvágy- és emésztésserkentő, vízhajtó hatású. Fiatal levelei salátákba, főzelékekbe és rántottába is ideálisak, gyökere kávépótlóként fogyasztható, virágából szörp készülhet.

Csalán

Nedves, üde, tápdús talajú területek jellemző gyomnövénye a csalán. Árterületeken, erdei vágásokon és vízpartokon is gyakran találkozhatunk vele. Föld feletti hajtásait és leveleit tavasztól őszig gyűjthetjük. Szárítás előtt érdemes vastag kesztyűt húzni és így lefosztani a leveleket a szárról, majd gyakran átforgatva, vékony rétegben kiterítve szellős helyen szárítani.

csalán
A csalán tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, és bőrbetegségeket is gyógyít.

A csalán szárított levele vízhajtó teák alkotórésze, hajtása pedig reuma, illetve köszvény kezelésére is használható. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag leveleit salátaként és főzelékként is fogyaszthatjuk.

Tyúkhúr

A tavaszi időszak egyik jellegzetes gyomnövénye a tyúkhúr, amely kertekben és utak mentén egyaránt előfordul. Jellemzően nedves, üde talajon nő, később az idő melegedésével csak árnyékos területen, más növények takarásában él meg. Föld feletti hajtásai virágzáskor gyűjthetők. Vékony rétegben kiterítve gyorsan érdemes szárítani, így a növény megőrzi zöld színét.

tyúkhúr
A tyúkhúrból készített tea az egyik leghatékonyabb epe- és veseműködést támogató főzet.

A tyúkhúr gazdag C– és E-vitaminban, továbbá segíti az epeműködést, enyhe vízhajtó hatású és koleszterincsökkentő. Tea formájában is fogyasztható. Friss íze illik a tavaszi zöldsalátákba, de krémleves is készíthető belőle burgonyával és fokhagymával, esetleg medvehagymával, tetszés szerint ízesítve.

Tavaszi kankalin

Lomberdőkben, cserjés területeken találjuk a tavaszi kankalint, melynek virága, gyöktörzse, gyökere és levele is használható, mivel az egész növény szaponinokat és fenolos vegyületeket tartalmaz. Nyíláskor, tavasszal a sárga virágai szedhetők, ősszel a gyökerei, míg levelei akár egész évben. A gyökerek a napon kiterítve száríthatók. A virágok és a levelek szárításával érdemes igyekezni, így megőrizhető a növény színe. A virág- és a levéldrog is érzékeny, ezért a nedvességtől óvni kell őket.

két kankalin
A kankalinnak a virága, a gyöktörzse, a gyökere és a levele is felhasználható.

A kankalin minden része köptető hatású: légcső- és hörghurut, görcsös köhögés gyógyítására alkalmazzák. Emellett a népi gyógyászatban asztmatikus, köszvényes és neurológiai panaszok, idegi eredetű fejfájás, valamint szívgyengeség esetén is használják.

Természeti kincseink ismerete és védelme a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

Fotók: Pixabay

search icon