Csalán, a csípős gyógyító
Csalán, a csípős gyógyító

A csalán ősidők óta ismert, sokoldalúan alkalmazott gyógynövény. Jótékony hatásait tekintve tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít, köszvényt, reumát, bőrbajokat gyógyít. Lássuk a csípős „gyomnövény” érdekességeit!

A csalán (csolyán) elnevezést valójában több faj gyűjtőneveként használjuk. Ezek azonban az ajakos virágú árvacsalánoktól virágszerkezetükben alapvetően különböznek. A növény pollenszórása június elejétől október végéig tart. Elterjedési területe egész Európa, Magyarországon is mindenütt találkozni vele. Élőhelyei az üde, nedves erdők, vágások, szurdokerdők, gyomtársulások és mocsarak.

A csalán tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít, köszvényt, reumát, bőrbajokat gyógyít.

Csalántörténelem

A növény és az ember kapcsolatának múltjára régészeti leletek is utalnak, ugyanis bronzkori sírokból csalánból készült halotti leplek maradványai kerültek elő. A feljegyzések tanúsága szerint a görögök már gyógynövényként ismerték, külsőleg kígyóharapás és skorpiócsípés, belsőleg egyes mérgezések gyógyítására használták. A melegebb égtájról származó római légiósok a hidegebb, északi tájakon csalánlevelekkel ostorozták magukat és a sorozatos csaláncsípésektől a bőr valóban fel is melegedett. A történelemkönyvek őrzik azt a tényt is, hogy a csalánszövetet az I. világháború idején a központi hatalmak katonáinak egyenruhájához is felhasználták.

A csalánlevelekből készült teát számos problémára javasolják.

Tudta-e?

A csalánlevéltea régóta használatos a népi gyógyászatban. Ezerféle problémára ajánlják a csalánleveleket: vérszegénységre, belső vérzésekre, húgyúti fertőzésekre, prosztatamegnagyobbodásra, ekcémára, továbbá ízületi gyulladásra és zsíros hajra is.

  • Húgyúti tisztításra 10 napon keresztül napi 2 csészével kell fogyasztani az étkezések között. Lázcsillapításra naponta 3 csészével az étkezések között. Gyomor- és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével fogyasszuk 3–4 napon keresztül!
  • Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra. Prosztatamegnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákban. Székrekedésre este egy csészével. Az emésztés javítására egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj- és epebántalmakra reggel éhgyomorra minden másnap egy csészével egy hónapon keresztül. A lép betegségeire egy hétig minden nap egy csészével fogyasszuk!
  • Friss csalánból csalánlevet is készíthetünk: préseljük ki gyümölcscentrifugában egy tálkányi friss hajtás levét, és keverjük össze egy pohár vízzel! Két adagban igyuk meg étkezés előtt! Ezzel ekcémát és pikkelysömört kezelhetünk.
  • Külsőleg torokgyulladásra gargalizáljunk teájával naponta többször!
  • Ülőfürdőként aranyeret, reumát gyógyít. Hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás ellen hajunkat öblíthetjük a szűrt teájával.
  • A csalán azonban nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyuk, csalántea-kúra után iktassunk be egy szintén hathetes szünetet! Hatóanyaga, a kovasav lerakódik a vesében, és homokot, követ okozhat, ezért folyamatos fogyasztása nem javasolt.
search icon