Tudatosabban figyelnek a magyarok a fenntarthatóságra, de kevesebbet költenek rá az idén
Tudatosabban figyelnek a magyarok a fenntarthatóságra, de kevesebbet költenek rá az idén

Egy friss felmérés többek között azt kutatta, hogy a lakosság figyel-e a fenntarthatóságra az ünnepek alatt. Az eredményekből kitűnik, hogy egyre fontosabb a fenntarthatóság, és például a szelektív hulladékgyűjtés, de nem választjuk a környezetbarát terméket, ha az jelentősen drágább, mint a többi.

A környezetbarát csomagolást az ünnepre készülődve a megkérdezettek 50 százaléka fontosnak értékelte. Abban az esetben, ha ez nem jelentene nagy árkülönbözetet számára, többletköltséget is vállalna a megkérdezettek 59 százaléka, de csupán 8 százalék tenne így minden körülmények között. Egy évvel korábban a válaszadóknak csupán 29 százaléka mondta azt, hogy a környezetbarát csomagolást nagyrészt szem előtt tartja, ugyanakkor 74 százalék lett volna hajlandó fizetni a környezetbarátabb csomagolásért, legalább egyes esetekben.

Az idei felmérésben a válaszadók 23 százaléka mondta azt, hogy környezetbarát csomagolóanyagot tervez venni az ajándékaihoz. A legtöbben a papír csomagolóanyagokat részesítik előnyben: 59 százalék csomagolópapír, 36 százalék papírzacskó és papírdoboz használatát tervezi. A magyarok jelentős része az ünnepek alatt is a megszokott lépéseket teszi a fenntarthatóság érdekében: szelektív hulladékgyűjtést 69 százalék, a termékek újrafelhasználását 49 százalék alkalmazza, a nejlonzacskók használatát 46 százalékuk mérsékli. A szelektív hulladékgyűjtés népszerűbb lett tavaly óta, akkor még csak válaszadók 59 százaléka gondolt erre.

A felmérést az Opinio piackutató végezte a Rondo Hullámkartongyártó Kft. megbízásából. A 16-59 éves magyar lakosságból 1131 embert vontak be a reprezentatív felmérésbe, melyet már 2021-ben is elvégezték. (MTI)

search icon