Újabb bizonyíték arra, hogy minél szennyezettebb a levegő, annál súlyosabbak a koronavírus tünetei
Újabb bizonyíték arra, hogy minél szennyezettebb a levegő, annál súlyosabbak a koronavírus tünetei

A londoni Imperial College kutatói kapcsolatot találtak a szennyezett levegőnek való kitettség és a Covid-19 fertőzés esetén fellépő megbetegedés mértéke között.

A londoni polgármester megbízásából, az Imperial Környezetvédelmi Kutatócsoportjának vezetésével készült jelentésben a kutatók a világ minden tájáról származó tanulmányokat vetettek össze. Az összegzásekből megállapították, hogy a világjárványt megelőzően a légszennyezésnek való kitettség nemcsak annak kockázatát növelte, hogy valaki kórházi kezelésre szorul, ha elkapja a vírust, hanem annak valószínűségét is, hogy egyáltalán megbetegszik.

A megállapítások olyan korábbi tanulmány származnak, amelyek azt találták, hogy amikor az állatok szennyező anyagokat lélegeztek be, megnőtt annak a fehérjének a mennyisége, amelyhez a koronavírus a tüdejükben kötődött. A tanulmány a légszennyezés és a szív- és tüdőbetegségek közötti kapcsolatra vonatkozó egyre több bizonyítékra is támaszkodik, amelyekben szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek betegebbek, ha elkapják a Covid-19 vírust.

Sadiq Khan, London polgármestere szerint a tanulmány „kristálytisztán” kimutatta, hogy a légszennyezés kezelése kulcsfontosságú a közösségek Covid-19 elleni ellenálló képességének kiépítéséhez.

A légszennyezés összefüggésbe hozható olyan életet megváltoztató betegségekkel, mint a rák, a tüdőbetegségek és az asztma. A korábbi tanulmányok azonban eddig alábecsülték a légszennyezés szerepét az olyan fertőző betegségekben, mint a tüdőgyulladás, a hörghurut és legutóbb a Covid-19. Az Imperial kutatóinak vezetésével készült új áttekintés kristálytisztán bizonyítja, hogy a légszennyezés kezelése létfontosságú része a Covid-19 és más, hozzá hasonló fertőzésekkel szembeni ellenálló képességünk kiépítésének. A légszennyezés elleni küzdelemmel kapcsolatos döntéseink tétje valóban élet-halál kérdése. Nem hunyhatunk szemet a mérgező légszennyezés veszélyeit bizonyító egyértelmű bizonyítékok felett. Ezért köteleztem el magam a jövő hónapban az ultraalacsony kibocsátású zóna kiterjesztése mellett.

részletezte a kutatás jelentősségét Khan.

Mind a légszennyezés, mind a Covid-19 közismerten súlyosbítja a társadalomban meglévő egyenlőtlenségeket. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a brit fővárosban a legsúlyosabb légszennyezésnek kitett emberek nagyobb valószínűséggel alacsony jövedelmi háttérrel rendelkező, hátrányos helyzetű londoniak. A magas szennyezettségű területeken élők pedig aránytalanul nagy valószínűséggel tartoznak a fekete, ázsiai és kisebbségi etnikai közösségekhez. Több tanulmány azt is megállapította, hogy az Egyesült Királyságban a fekete, ázsiai és kisebbségi etnikai háttérrel rendelkező emberek aránytalanul nagy arányban érintettek a Covid-19-ben.

(Independent)

search icon