Újabb magyar műhold figyeli az űridőjárást
Újabb magyar műhold figyeli az űridőjárást

Ma hajnalban állt alacsony Föld körüli pályára a C3S Kft. által fejlesztett űridőjárás monitorozó RadCube. A kis műhold júliusban érkezett az Európai Űrügynökség (ESA) rakétaállomására a Francia Guyana-i Kourouba, ahonnan egy VEGA VV19 hordozórakétával került a magasba. Ez a hatodik olyan nanoműhold, amely demonstrációs céllal áll alacsony Föld körüli pályára, az ESA General Support Technology Programme (GSTP) projektje keretében. A RadCube misszióját az űrügynökség magyar, lengyel és angol hozzájárulásából finanszírozzák.

A C3S vezeti az ESA RadCube misszió konzorciumát. A hasznos teherként szolgáló, kozmikus sugárzást figyelő műszer fejlesztését az Energiatudományi Kutatóközpont végezte, az árbóc szerkezetet pedig, amely a műhold testétől távolabb képes üzembe állítani a magnetométert, egy lengyel ipari partner fejlesztette. A technológia csökkenti a mérések alatti elektromágneses zajt. A C3S a projekt összefogásán kívül a misszió egész életciklusára kiterjed, a küldetéstervezéstől és rendszermérnöki tevékenységtől kezdve a platform tervezési, fejlesztési munkálatain és szimulációkon át egészen a felbocsátás megszervezéséig.

Ez a felbocsátás csupán az első, demonstrációs darabja 3-16U sorozatunknak. Skálázható műholdjaink a jövőben nagy megbízhatóságú űrös szolgáltatásokat biztosítanak többek közt távközlési vagy földmegfigyelő küldetések formájában. Emellett ez a műholdplatform tudományos kísérletek és kutatások elvégzését is nagy megbízhatósággal képes ellátni.

árulta el a C3S ügyvezetője, Horváth Gyula.

(HVG)

(fotó: C3S Facebook)

search icon