2023 legérdekesebb interjúi: klímakutató, állatorvos, ultrafutó a Greendexen
2023 legérdekesebb interjúi: klímakutató, állatorvos, ultrafutó a Greendexen

Az év végéhez közeledve válogatásunkban 2023 legolvasottabb és legérdekesebb Greendex-interjúit idézzük fel.

Az év során számos interjú készült a szerkesztőségünkben, így igen nehéz a hosszú névsorból kiragadni párat. Arról nem is beszélve, hogy egy személyes beszélgetés élményével gazdagodva maga a szerző is hajlamos lehet a szubjektivitásra. Ez az interjúk kiválasztásakor is így történt, ugyanakkor olvasóink körében is az alábbi beszélgetőpartnereinkkel készített interjúk érték el a legnagyobb olvasottságot. Íme, négy különleges ember négy nem mindennapi hivatása. Ami valamennyiükben közös: a hivatásukban és emberi értelemben is példaképek. Lássuk, kik ők!

Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató

Az év egyik legjobban várt találkozásaként emlékszünk vissza az Ürge-Vorsatz Diánával készült interjúra. A Nobel-békedíjas professzor az otthonában látott vendégül bennünket, ami különleges megtiszteltetés volt számunkra. Ürge-Vorsatz Diána hivatásának történetéről, az IPCC tevékenységéről, az éghajlatváltozás megoldásairól, a teremtésvédelemről és a hitéről is vallott. A hétgyermekes édesanya szerint környezeti és erkölcsi megtérésre van szükség, amit a hivatásunkban, otthon, a családunkban, a gyermekek nevelésében és a természet védelmében gyakorolhatunk leginkább.

Az Ürge-Vorsatz Diánával készült beszélgetést teljes terjedelmében alább olvashatják.

Dr. Varga József állatorvos

Dr. Varga József állatorvossal, a budapesti Család utcai Kisállatrendelő alapítójával a már kisgyermekkorában vágyott hivatásáról, a rendelő mindennapjairól, az alapítványi munkáról, az állatorvosi szakma mai helyzetéről, az állatvédelem fontosságáról és a több évtizedes sportmúltjáról is beszélgettünk. Varga doktor hitvallásként tekint a gyógyításra, s ezt mi sem bizonyítja példásabban, mint az, hogy akár nappal, akár éjjel érkezik hozzá egy megmentésre váró kis beteg, ő erőn felül küzd az állat életéért. Az interjú készítője személyesen is tanúja lehetett annak, amikor egy négylábú – a doktor segítsége révén – súlyos betegségből, szinte esélytelennek tűnő krízishelyzetből talált kiutat. Ilyen az, amikor a szakértelem és a szeretet találkozik. Több ezer gazda hálás ezért, e sorok szerzője is.

A Varga Józseffel készült teljes beszélgetést alább olvashatják.

Dr. Lubics Szilvia ultrafutó

Dr. Lubics Szilvia ultrafutó egy ország példaképe. A háromgyermekes fogorvos édesanyával sportpályafutása kezdeti lépéseiről, élete nagy versenyeiről, emberfeletti küzdelmeiről, a természet szeretetéről és a futás öröméről beszélgettünk. A kilencszeres magyar bajnok és hétszeres spártai hősnő éppen az Antarktisz jeges tájait hódította meg, és lett első közvetlenül a beszélgetésünk előtt. Vallja, hogy a siker jobbára azon múlik, hogy akkor is ki kell tartani, amikor mások már feladták.

A kitartás koronázatlan királynőjével, Lubics Szilviával készült teljes beszélgetésünket alább olvashatják.

Dr. Baán Izsák bencés szerzetes

A Bakony szívében található hely valódi kis ékszerdoboz. A világ zajától távol eső Bakonybél – a természeti kincsei mellett – a kolostoráról is híres. A Greendex szerkesztőségével az év során meghívást kaptunk a Szent Mauríciusz Monostorba, ahol dr. Baán Izsák bencés szerzetes kalauzolt körbe bennünket. A monostor perjelével a szerzetesi közösség mindennapjairól, önfenntartó és természetközeli életformájukról, gazdasági tevékenységeikről, a gyógynövénykertről és az állattartásról, valamint a mindezt átszövő szemlélődő, monasztikus lelkiségről beszélgettünk.

A Baán Izsák atyával készült beszélgetés teljes terjedelmében alább olvasható.

Bízunk abban, hogy a személyes élettörténetekkel közelebb hoztuk a természet védelmét szolgáló, köztünk élő példaképeket olvasóink számára. Interjúinkat 2024-ben is töretlen lelkesedéssel folytatjuk. Áldott, boldog új esztendőt kívánunk Mindenkinek!

search icon