Önfenntartásra törekvő szerzetesi közösség a Bakonybélben – Interjú
Önfenntartásra törekvő szerzetesi közösség a Bakonybélben – Interjú

„Küldetésünk jelen lenni” – vallja Dr. Baán Izsák, bencés szerzetes. A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor perjelével a szerzetesi közösség mindennapjairól, az önfenntartó és természetközeli életformáról, a gazdasági tevékenységekről, a gyógynövénykertről és az állattartásról, s a mindezt átszövő szemlélődő, monasztikus lelkiségről beszélgettünk a bakonybéli monostorban.

Szent Benedek Regulája szerint szerzetesközösségük napjai az imádság és a munka ritmusában telnek. Ebből fakad, hogy a kilenc szerzetes alkotta bakonybéli közösségük önfenntartásra törekvő életmódot folytat?

A szerzetes „szíven talált” ember, olyan valaki, aki Isten meghívására nem tud máshogyan válaszolni, csak egész életével. A bakonybéli monostor közösségében Istennek ezt a minket megszólító Igéjét olvassuk, hallgatjuk, ünnepeljük és hirdetjük. Egész életünket magába foglaló válaszunk, a hűséges megmaradás az imádság, a munka, az olvasás ritmusában és egymás szeretetében telik. A bakonybéli monostor a Magyar Bencés Kongregáció része, a Pannonhalmi Főapátság függő perjelsége, melyben közösségünket jelenleg hat örökfogadalmas és három növendék alkotja.

A szerzetes „szíven talált” ember.

A festői táj és a hely „érintetlensége” sokakat vonz. Szerzetesként szükség van önkorlátozásra?

Igen, de önkorlátozásunk számos területre kiterjed, a monostor internethasználatától egészen az energiafelhasználásig. Bár a lehetőség adott, a saját szabadságunk és lelki egyensúlyunk érdekében bizonyos határokat megtartunk. Így például nem veszünk át intézményeket, és nem indítunk olyan vállalkozást sem, amelyhez csak a nevünket tudnánk biztosítani. A médiában való megjelenéseket is szűrjük, s csak ritkán adunk nagyobb riportokat. Alapelveink közé tartozik az is, hogy nem alkalmazunk több munkatársat, mint ahány szerzetes alkotja a közösségünket, ezért jelenleg hét főállású és két félállású alkalmazott segíti a mindennapjainkat. A turizmus mértékét is korlátozzuk, ezért a 15 fő befogadására alkalmas vendégházunk kapacitását sem növeljük. Ennek a helynek az az egyik legfőbb értéke, hogy emberléptékű, személyes és csendes, s ezt mindenképpen szeretnénk megőrizni.

A bakonybéli monostor legfőbb értéke, hogy emberléptékű, személyes és csendes.

A monostor bejáratánál egy különleges, bronzból készített síkplasztika fogadja az ide érkezőket, melyen Szent Günter látható. Hogyan kapcsolódik ez a tán kevésbé ismert szent a bakonybéli szerzetesközösséghez?

A már az őskorban is lakott bakonybéli völgyben Szent István, első királyunk alapított szerzetesi közösséget 1018-ban. A Bajorországból érkező Szent Günter, aki Gizella révén a király rokona volt, remeteközösséget hívott életre. A völgyben kunyhókban és barlangokban élő szerzetesek mindennapjait az imádság és a munka, a magány és a találkozások ritmusa alakította. Ehhez a közösséghez csatlakozott később, 1023 körül a Velencéből érkezett Szent Gellért is, aki hét évet töltött a monostorban. Alapítóink lelkületéről és a hely szelleméről egyaránt sokat mond el a legendarészlet, mely szerint a Szentkútnál imádkozó, olvasó Gellért kunyhójába előbb egy szarvasborjú, utóbb pedig egy farkas költözött, s a szent közelében az állatok békességben éltek együtt. Így valóban elmondható, hogy Bakonybél kezdetektől fogva a békesség, a kiengesztelődés helye, a csendes belső úton megtalált harmónia és lelki integritás közvetítője.

A bencés szerzetesközösséget első királyunk, Szent István alapította 1018-ban.

Izsák atya találkozásunk alkalmával egy monostori körútra is elkalauzolt, melynek egyik állomása a Gemmauríciusz Bronzműves Műhely. Miért jött létre ez az alkotósarok?

Monostorunkban – a vallásos giccs terjedését némiképp ellensúlyozva – egy gondosan válogatott szakrális kisplasztika-gyűjteményt hoztunk létre. Termékeink palettáján elsődlegesen keresztábrázolások találhatók, amelyek magyar, szláv, ír, etióp és kopt ötvösművészek műalkotásai. A számos középkori és néhány kortárs szakrális műalkotás másolatát cinkből, bronzból és ezüstből készítjük el. A műtárgymásolatok nagyobbik része öntvény, kisebbik része veret. Az orosz fémikonokról – az előállítás technológiájára és lelkületére utalva – azt vallják, hogy bronzba öntött imádságok. A monostor műhelyében 1999 óta készített másolatokról is elmondható: fémbe foglalt imádságok, melyek az alkotóművészek hittapasztalatát és szakmai igényességét tükrözik. Közösségünk tagjai, Anzelm testvér és Efrém testvér áldozatos munkájának köszönhető, hogy ezekben az alkotásokban a szépség szeretete és hitünk misztériuma életre kel.

A Gemmauríciusz Bronzműves Műhely, a fémbe foglalt imádságok helyszíne.

Utunk következő állomása a „levendula padlásra” vezetett…

A Szent Mauríciusz Monostor gazdasága termékeivel és szolgáltatásaival az ezeréves bakonybéli bencés hagyomány alapján embertársaink fenntartható jólétét igyekszik szolgálni. Monostori termékeink kiemelt növénye a levendula, melyet a fogadóépületünk padlásán tárolunk. Gyermekek részére rendszeresen tartunk gyógynövényekkel kapcsolatos múzeumpedagógiai foglalkozásokat is, melyek keretében a szezonálisan learatott gyógynövényeket illat- és látványfelismerés alapján mutatjuk be a fiataloknak. Az év első nagy közösségi növényszedése a medvehagymagyűjtés, a növényt aztán később a konyhában pesztónak dolgozzuk fel. A növényeknél maradva, kertünk ökológiai gazdálkodás, ami egy szezonban 5–10-féle gyógy- és fűszernövény termesztését jelenti. Ezenkívül a környező tájvédelmi körzet erdeiben és mezőin gyűjtött növényekkel is foglalkozunk. Gyógynövényeinket nagyrészt hagyományos módszerekkel szárítjuk, majd a szárítmányokból teákat készítünk, vagy további termékekben használjuk fel őket. Egyébként nemcsak a levendulaszüret, hanem a kerti kampánymunka, a nagyobb gyomlálások, csak úgy, mint a fekete ribizli szedése vagy a téli tüzelő előállítása is együtt végzett, közösségi feladatunk.

A „levendulapadláson” múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak.

Izsák atya később a monostor természeti kincsei felé kalauzul, ahol az egyhektáros kert található. A kert kialakítását milyen szempontok vezérelték?

Kertünk kiépítésében a kezdetektől fontos volt számunkra, hogy a kert a szerzetesi szellemiséggel összeegyeztethető, az imádságos létet alátámasztó és fenntartható legyen. Az 1950-es szerzetesrendi feloszlatások után, 25 évvel ezelőtt indult újra a monostori élet. A Pannonhalmáról érkező testvérek alapintuíciója a megújulás mellett szólt, így a biokertészet, amelynek a gyümölcsfák és a gyógynövények is részei, ekkoriban lett meghonosítva. Idővel aztán a klíma is megmutatta, hogy mely gyümölccsel érdemes foglalkozni, mivel Bakonybél fagyzugos hely. Kertünk egy nedves, szeles és igen hideg sarkon helyezkedik el, így csakhamar kiderült, hogy az alma, a körte és a különböző bogyós gyümölcsök, mint amilyen a som, jól érzik magukat. Utóbbival kapcsolatban: egy 300 éves somfa áll a kolostorunk kertjében, amely a legidősebb növényünk, és megyei védelem alatt is áll. Ez a somfa találkozott Vörösmarty Mihállyal és Kazinczy Ferenccel is. Számomra több mint szimbolikus, hogy a bakonybéli monostor legrégebbről őrzött emléke nem egy épület vagy egy tárgy, hanem egy ma is élő fa.

A biokertészet, benne a gyümölcsfákkal és a gyógynövényekkel, 25 éve létesült.

Történeti kertjükben milyen különlegességekkel találkozhatnak még az ide látogatók?

Parkunk angol kert, amely az 1830-as években lett telepítve. A közel 200 évvel ezelőtt ültetett fák közül még napjainkban is él néhány. Sajnos a klímaváltozás és a kártevők hatására nagyon sok fa, köztük fenyők sora pusztult ki, de igyekszünk őket csemeték ültetésével pótolni. Az arborétum sétaútjai pedig 10 évvel ezelőtt nyerték el a mai pázsitos formájukat. Az egy kilométeres arborétumi út során a pihenni, elvonulni, imádkozni vágyó emberek a Gerence-patak mentén halakkal és rákokkal is találkozhatnak. A park fáira 50 odút helyeztünk ki, amelyek a harkály- és küllőfélék kedvelt búvóhelyévé váltak. A patak átutazóiként pedig tőkés récék és szürke gémek is gyakorta megfordulnak.

Az egy kilométeres arborétumi út során a pihenni, elvonulni, imádkozni vágyó emberek feltöltődhetnek a természetben.

Állattartással mióta foglalkoznak?

A vágy már régóta érlelődött bennünk, aztán tavaly nyílt lehetőségünk juhok tartására. Külön öröm, hogy az állományunk ötről idén hét állatra bővült. A két kis bárányunk éppen Húsvétkor született. Egy elkerített területen legeltetjük őket, de a fűnyírásba időközönként a lovak is besegítenek.

A pásztor és a bárányok.

A kolostor területén szintén nem mindennapi jelenség régészeti ásatásokkal találkozni. Milyen feltárások zajlanak napjainkban?

A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kezdeményezésére tavaly indultak el a régészeti munkálatok, amelyek jelenleg egy barokk kori szennyvízcsatorna feltárásával folytatódnak. Előkerült a föld alól egy temetőrészlet is, melyről a vizsgálatok után kiderült, hogy az 1060 és 1150 között elhunyt itt élő emberek csontmaradványait őrzi. A középkori épület megtalált falrészleteit jelenleg is vizsgálják a szakemberek, ami a középkorban itt álló monostor megismeréséhez nyújthat további történelmi információkat.

Izsák atya említette, hogy a Bakonybél az ország egyik leginkább fagyzugos pontja. Az épületek fűtése milyen rendszer segítségével történik?

Bakonybélben nincs vezetékes gáz, épületeinket fával fűtjük. Nagyjából 100 köbméter fa fogy el a téli időszakban, amit magunk aprítunk fel a szerzetesközösséggel. A fák tárolóházakba való berakásához segítségképpen minden évben egy fiúcsapat érkezik Pannonhalmáról. Egy földhős szivattyúrendszer is működik, amely a hideg hónapokban a fatüzelés mellett a plébánia területének, illetve a templomnak a fűtését segíti. Napelemparkunk 2019 óta működik, amely a nyári hónapokban a teljes fogyasztásunkat fedezi. Ehhez csatlakozik még egy levegő- és vízhőszivattyú, amely biztosítja a fogadóépület, a közösségi ház, a kávézó és a templom rásegítő fűtését.

A téli tüzelő már szépen sorakozik a tárolóházakban.

A nagyobb léptékben való építkezés is a megújulási folyamatuk részét képezte?

Közösségünk létszámának növekedésével egyidejűleg, a 2010-es évek elején a térség és a település turizmusa is fejlődésnek indult. Így szervesen, lépésről lépésre alakult ki a mai arculatunk és működési struktúránk. Azonban csak a Covid19-járvány idején szembesültünk igazán azzal a ténnyel, hogy tevékenységeink nagy része a turizmushoz köthető. A megtermelt áruinkat ezért online, webshopon keresztül értékesítettük, és juttattuk el vásárlóink otthonaiba. Ez a rendszer napjainkban is jól működik, de itt a helyszínen, ajándékboltunk nyitvatartási idejében is megtalálhatók a termékeink. Többek között a lekvárjaink, a kézművessöreink, a gyógynövényeink, amelyek teafüvek, kozmetikai termékek és csokoládék ízesítői. Hasonlóképpen lelkiségi könyveink és kegytárgyaink is, utóbbiak a Melki apátságban is megtalálhatók.

A monostor kertjében termett gyümölcsökből többféle lekvár készül.

Izsák atya megannyi értékes tevékenységet mutatott be, melyeket a természet, a tisztaság, a szépség és a szeretet egyaránt átszőtt. Mindezek mellett mi a legfontosabb az életükben?

Isten és az imádság áll az életünk középpontjában. Ez az jelenti, hogy az imaórák alkotják a nap gerincét, melynek legvédettebb ideje a reggel, amit egyéni és közösségi imádsággal töltünk. A szerzetesi élettel együtt jár a lüktetés is, ahogy az imádságból kilépünk az emberek felé, átadva az örömhírt, amit Istentől kaptunk. Napközbeni emberi találkozásainkat pedig visszavisszük Istenhez az imádságban. Mindez akkor fenntartható, ha ez a kétirányú mozgás egyensúlyban van egymással. Legfontosabb küldetésünk egy másokat megszólító, Istenhez közelebb vivő jelenléttel létezni a világban.

search icon