2024-re 10 százalék fölé ugorhat a magyar okosotthonok száma

2024-re 10 százalék fölé ugorhat a magyar okosotthonok száma
2024-re 10 százalék fölé ugorhat a magyar okosotthonok száma

A piacon egyedülálló fejlesztéssel, az okosotthont az okostársasházzal és okosvárossal összekapcsoló, felhő alapú alkalmazással mutatkozott be a Dubaji Világkiállításon egy, okosotthon-rendszer kidolgozással foglalkozó magyar startup, a Chameleon Smart Home Zrt.

A Chameleon egyedülálló megoldása hídként köti össze a smart home – smart buliding – smart city hármasát, hiszen a piacon eddig minden szolgáltatás csak külön, több applikációval volt elérhető. Az újdonságnak számító kezelőfelület iránt külföldről is érdeklődnek.

A hiánypótló fejlesztés különlegessége, hogy társasházi megoldásaikkal lehetővé teszik a lakások és a társasház közös tereinek összehangolt működését, sőt az okosváros nyújtotta lehetőséghez is hozzákapcsolják a felhasználókat egyetlen kezelőfelülettel.

Mit „tud” egy okosotthon?

Egyetlen applikációval lehet akár a társasházban üzemelő fodrászhoz időpontot foglalni vagy közös költséget fizetni, de akár a társasház közös felhasználású eszközeit is meg lehet osztani, például egy elektromos autó használatát, vagy lebonyolítani egy biciklikölcsönzést. Az okosotthonban és az okostársasházban egyaránt vezérelhető a víz, az áram, az árnyékolás, a fűtő-hűtő rendszerek. Csőtörés esetén a rendszer – kizárva az emberi tényezőt -, elzárja a központi vezetéket,extrém időjárási körülmény esetén pedig lehúzza a redőnyöket.

Szarvas Péter, a cég vezérigazgatója szerint hatalmas fejlődés előtt áll az okosotthonpiac, ám Magyarország kissé lemaradva követi a nemzetközi trendeket.

A ma 90 milliárd dollárra tehető globális okosotthon-piac 2024-re több mint másfélszeresére, 158 milliárd dollár fölé nőhet. Magyarországon a piac 2020-as mérete 700 millió dollár körül volt, ami 2024-re megduplázódhat, 1,4 milliárd dollárra emelkedhet.

A penetráció 2020-2024 között csaknem 10 százalékponttal ugorhat meg globálisan és Magyarországon is. 2020-ban világszerte a háztartások 9 százaléka, Magyarországon 4 százaléka élt az okosotthon lehetőségével, ez az arány világszerte 19 százalékra, Magyarországon 14 százalékra nőhet 2024-re.

(Forrás: privatbankar.hu Kép: pexels.com)

search icon