2024-től jönnek az egységes töltők az EU-ban
2024-től jönnek az egységes töltők az EU-ban

Az Európai Parlament a napokban megszavazta, hogy 2024-ig egységes töltőcsatlakozót vezessenek be a mobiltelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, illetve úgy általában a kütyük számára. Az Androidos eszközök nagy része által már most is használt USB-C csatlakozó lesz az uniós szabvány.

Ez igen komoly előrelépés lehet, hiszen egyetlen töltővel akár az összes eszközünket tölthetjük majd, következésképp kevesebb töltőre lesz szükségünk. Az Európai Bizottság becslései szerint az egységes töltő mintegy 250 millió eurós megtakarítást is jelent majd a fogyasztóknak.

A döntés az Apple számára jelenti majd a legnagyobb változást, ők ugyanis eddig a legtöbb mobil eszközük esetében ragaszkodtak a saját fejlesztésű Lightning csatlakozójukhoz. Az amerikai gigacég eddig azzal érvelt, hogy a javaslat visszafogná az innovációt és pazarláshoz vezetne.

Ben Wood, a CCS Insight vezető elemzője szerint az új szabályozás „elkerülhetetlenné” tette, hogy a 2023-ra várt iPhone 15-ös készülék USB-C porttal rendelkezzen – írja a The Guardian.

Ez a józan ész győzelme. Bár az Apple-nek hatalmas bázisa van Lightning csatlakozókkal eszközökből, az USB-C mindenütt jelen van, az összes szórakoztatóelektronikai termékben, ami azt jelenti, hogy az USB-C-re való átállás az értelmes döntés.

– mondja az elemző

A szakértők arra számítanak, hogy az európai változással párhuzamosan világszerte az USB-C port lehet a standard megoldás, és az Apple is valószínűleg globálisan áttér majd az új rendszerre.

search icon