Íme, a 2025-ös év szaloncukrai!
Íme, a 2025-ös év szaloncukrai!

Átadták a 2025-ös „Az Év Szaloncukra” díjait a Magyar Színház szalonjában, ahol rekordszámú nevezés és számos új íz közül választották ki az idei győzteseket több kategóriában.

A mezőnyben többféle kategória „versenyzőivel” találkozhatunk, tehát nemcsak egyetlen szaloncukor kapott díjat. Többek között elismeréssel jutalmazták „Az év zselés szaloncukrát”, valamint kihirdették „Az év új ízét” és „A gyerekek kedvencei” kategória győzteseit. A szakmai zsűri kiválasztotta a versenybe szállt édességek legjobbját is. Idén ismét több „mentes” kategóriában is győztest avattak, ami azért fontos, mert a cukorbetegség rengeteg embert érint, így olyan cukormentes szaloncukrot szerettek volna az elismeréssel jutalmazni, amely az érintettek véleménye szerint is finom. Ugyanígy gondoltak a glutén- és a tejfehérje-mentességre is.

A díjátadó különösen érdekes kontextusban zajlott: soha nem volt még ilyen drága és ilyen kicsi a szaloncukor, mint idén. A boltok polcain tömegével jelentek meg az összezsugorodott kiszerelések – a Milka több íze például 310 grammosról 255 grammosra csökkent (–17,7%), a Tibi 330-ról 280 grammosra (–15,2%), a Vadász 350-ről 300 grammosra (–14,3%) –, miközben a lédig szaloncukor kilónkénti ára három év alatt közel 32%-kal emelkedett, és mára elérte a 14 500 forintot. A drágulás mögött a kakaó és a cukor világpiaci árának történelmi csúcsra emelkedése, a forint gyenge árfolyama és a csomagolóanyagok drasztikus drágulása áll. Mindez jelentős nyomást helyez a gyártókra, a kisebb csomagolás sokszor egyenesen a túlélés záloga.

Az Év Szaloncukra idén ismét rekordszámú nevezéssel, 24 gyártó 165 szaloncukra közül került kiválasztásra. A verseny 8 kategóriájában összesen közel 200 kóstoló döntött a díjazottakról, és 12 000 szaloncukrot kóstoltak meg.

„Az Év Szaloncukra 2025” cím tulajdonosa a soltvadkerti Szent Korona cukrászda karamellizált fehércsokoládéval bevont Lotus kekszes, karamellás szaloncukra lett. A második helyen a keszthelyi Sütibolt roppanó ostyás sós karamellás szaloncukra végzett, amelyet 2021-ben már az év legjobb karamellás szaloncukrának választottak. A harmadik helyen a gyulai Kézműves Cukrászda DJC Stílusgyakorlat szaloncukra végzett, amelyet a „Magyarország Tortája” verseny 2025-ös győztese alapján készítettek.

A hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok kategóriájában a Diabette narancsos–marcipános szaloncukra lett a legjobb, a gluténmentes kategóriában a Hisztéria Cukrászda fekete ribizlis, zselés szaloncukra győzött, míg a tejfehérjementes kategóriában a Stühmer meggyes–marcipános szaloncukrát díjazták. A gyerekek kedvencének a kiskunlacházi Demeter Chocolate Dubai csokoládés szaloncukra bizonyult, míg az év új ízének a kaposvári Jogos Desszert csokoládé- és desszertműhely tökmagos, Berriolette-pürés, fehércsokoládés szaloncukrát választották.

(Az Év Szaloncukra / Pénzcentrum)

Fotó: Canva

search icon