50 éven belül kihalhatnak a korallok Afrika keleti partjai mentén
50 éven belül kihalhatnak a korallok Afrika keleti partjai mentén

Egy új tanulmány szerint az Indiai-óceán nyugati medencéjében található korallzátonyok túlnyomó többségét a kihalás veszélye fogja fenyegetni az évszázad második felére. Ennek oka elsősorban a túlhalászat és a tengervíz melegedése.

Az afrikai kontinens keleti partvidékén, illetve Madagaszkár környékén található a világ összes korallzátonyának mintegy 5%-a. Ha ez a nagyjából 12 ezer négyzetkilométeres zátony eltűnne, azzal a környék tengeri ökoszisztémája az összeomlással kellene, hogy szembenézzen, de a halászati ágazatban és a turisztikában dolgozó emberek millióinak megélhetése is veszélybe kerülne.

A Nature Sustainability című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kontinens partjainak közelében inkább a fenntarthatatlan halászati gyakorlat, míg a régió szigetországainál, mint például a Seychelle-szigetek környékén inkább a hőmérséklet emelkedése okozza a fő problémát.

Amikor egy ökoszisztéma összeomlik, még mindig láthatunk egyes halakat vagy korallokat, de az egész rendszer már nem képes hatékonyan támogatni sem a biodiverzitást, sem az attól függő közösségeket.

–mondta David Obura tengeri ökológus, a tanulmány vezető szerzője

A hőmérséklet-emelkedés már eddig is komoly károkat okozott a bolygó korallzátonyainak. A megfigyelések szerint 2009–2018 között a tengeri hőhullámok világszerte a korallok 14%-át irtották ki. Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala (NOAA) szerint az elmúlt 100 évben átlagosan 0,13°C-kal melegedett a tengerek felszíni hőmérséklete évtizedenként. (Reuters)

search icon