60 éves késés várható a Fenntartható Fejlődési Célok elérésében?
60 éves késés várható a Fenntartható Fejlődési Célok elérésében?

A Társadalmi Fejlődési Index (Social Progress Index) szerint  az ENSZ 2030-ra kitűzött Fenntartható Fejlesztési Céljai (Sustainable Development Goals) valószínűleg nem érhetők el 2092-ig a jelenlegi tendenciák és a koronavírus válság összetett hatásai miatt. A szomorú előrejelzés egy újabb figyelmeztetés a világ vezetőinek, hogy sürgős lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a Fenntartható Fejlődési  Célokat (FFC)  az elkövetkező hónapokban újjáépítési erőfeszítéseik során prioritásként kezeljék, ha biztosítani akarjuk minden ember és a bolygó egészségét és biztonságát. 

A Social Progress Imperative nonprofit szervezet által összeállított legutóbbi, 2020-as Társadalmi Fejlődési Index előrejelzései alapján, amennyiben a jelenlegi globális trendek folytatódnak, nem valószínű, hogy akár 2082-ig elérhetőek lesznek a az FFC-k. A jelentés arra is figyelmeztet, hogy amennyiben a koronavírus-világjárványt és az azt kísérő gazdasági és társadalmi hatásait beszámítják az egyenletbe, még további egy évtizeddel nőhet a fejlesztési célokhoz vezető idői. Ez azt jelenti, hogy jó úton haladunk afelé, hogy az eredeti, 2030-as cél 62 évvel később teljesüljön. 

Az Társadalmi Fejlődési Index az országok társadalmi és környezeti teljesítményének a gazdasági tényezőktől független legátfogóbb mérőszáma, amely 163 ország 50 mutatójának összesítésével rögzíti mind a 17 fejlődési célhoz kapcsolódó eredményeket. 

A jelentés alapján általánosságban elmondható, hogy a világ összességében javuló tendenciát mutat. 2014 óta a világátlag pontszáma 60,63-ról 64,24-re nőtt, és a társadalmi fejlődés 12 összetevőjéből nyolcban jobb a helyzet. 

A jelentés néhány kiemelt megállapítása:

  • Az általános fejlődés ellenére a személyhez fűződő jogok és az esélyegyenlőség 2011 óta csökken, és stagnálás tapasztalható  a környezetminőség és a személyes biztonság terén is. 
  • Norvégia áll a világ első helyén a társadalmi fejlődés terén 92,72 ponttal.
  • Az elmúlt évtizedben a  leggyorsabban fejlődő országok haladtak:, Gambia, Etiópia és Tunézia jelentős mértékben fejlődött. 
  • Vannak olyan jelentős kiugró értékek, amelyek csökkentek a társadalmi fejlődés terén. Az egyik legszembetűnőbb, az Egyesült Államok helyezésének visszacsúszása a társadalmi fejlődés tekintetében, mind abszolút értelemben, mind gazdaságilag és világhatalmilag hasonló szerepet betöltő országokhoz képest.  Az USA-n kívül  a társadalmi fejlődés terén Brazília és Magyarország mutat nagymértékű csökkenést.  A magyarországi helyzetről készült részletes jelentés itt érthető el.

A felmérést végző szervezet idén az Ipsos-szal is együttműködött, hogy a COVID-19 kapcsán közvélemény-kutatást végezzenek a társadalmi fejlődést övező tendenciákról. Ez a kutatás azt mutatja, hogy azokban az országokban, amelyeket legsúlyosabban sújtotta a COVID-19 világjárvány az emberek többsége szeretné, hogy a társadalmi fejlődés, nem pedig a gazdasági növekedés kerüljön  előtérbe. Különösen a fiatalok szeretnék, ha országaik a világjárvány után is prioritásként kezeljék a társadalmi fejlődést.

(socialprogress.blog és greenqueen.com.hk)

search icon