A Nature Food című folyóiratban napokban megjelent közlemény szerint a nagy földterületek bevonása a mezőgazdaságba növeli a Föld felmelegedését előidéző károsanyag-kibocsátást.
Az Arizonai Állami Egyetem által vezetett kutatóscsoport Délkelet-Ázsiában, Latin-Amerikában, Afrikában és Kelet-Európában 37 millió hektárt felölelő, mintegy 1500 nagy földterület átalakításának elemezésével kimutatta, hogy a földek megtisztítása mezőgazdasági termelés céljából mintegy 2,3 gigatonna szén-dioxid-kibocsátást eredményezhetett.
A kibocsátást 0,8 gigatonnára lehetett volna csökkenteni abban az esetben, ha szabályozással vagy az erdők védelmével korlátozták volna az átalakítást.
Irreális azt mondani, hogy nem szabad több területet átalakítani, mivel nő a világ lakossága. De minimalizálni kell a kibocsátást, miközben a mezőgazdaságot fejlesztjük. A környezetvédelmi irányelvek érvényre juttatása nem csökkenti azt a földterületet, amelyet mezőgazdasági fejlesztésre lehet használni. Egyensúlyt kell találni a két szükséglet között: lehetővé kell tenni a mezőgazdasági fejlesztést a földeken alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátási értékekkel és az elhagyott mezőgazdasági területek újraélesztésével.
– mondta Chuan Liao, a tanulmány vezető szerzője.
(MTI)