Hogyan óvd a szobanövényeidet: téliesítés, påråsítås

Hogyan óvd a szobanövényeidet: téliesítés, påråsítås
Hogyan óvd a szobanövényeidet: téliesítés, påråsítås

Ha te is azok közĂ© a növĂ©nytulajdonosok közĂ© tartozol, akiknek a filodendronjain Ă©s begĂłniĂĄin nyĂĄron sorra bĂșjtak ki az Ășj levelek, akkor Ă©rdemes felkĂ©szĂŒlnöd a tĂ©li fƱtĂ©si szezonra. FƑleg akkor, ha szeretnĂ©d, hogy a növĂ©nyeid jövƑ tavasszal is szĂ©pen Ă©s egĂ©szsĂ©gesen mutassanak a lakĂĄsodban.

PĂĄrĂĄsĂ­tĂĄs

A szobanövĂ©nyeket hĂĄrom csoportra oszthatjuk. Az elsƑbe tartoznak azok a növĂ©nyek, amelyeket szinte – ismĂ©tlem: szinte – kĂ©ptelensĂ©g megölni. Ezek jĂłl Ă©rzik magukat bĂĄrminemƱ extra gondozĂĄs nĂ©lkĂŒl is. Ilyenek az anyĂłsnyelv, a viaszvirĂĄgok, az agglegĂ©nypĂĄlma, a futĂłkafĂ©lĂ©k (pĂ©ldĂĄul a közönsĂ©ges futĂłka) Ă©s a lĂĄndzsalevĂ©lfĂ©lĂ©k. A mĂĄsodik csoportba tartoznak azok, amelyek valamivel kĂ©nyesebbek, Ă©s viszonylag könnyen ki lehet Ƒket pusztĂ­tani. Ez az a csoport, amelybe tartozĂł növĂ©nyek komfortĂ©rzetĂ©n a pĂĄratartalom sokat dobhat. Ilyenek pĂ©ldĂĄul a calatheĂĄk (a zebralevĂ©lfajok), a kĂ©nyesebb filodendronfajok, az alokĂĄziĂĄk. A harmadik csoportba tartozĂł növĂ©nyeket azok vĂĄsĂĄroljĂĄk, akik nem olvasnak ilyen cikkeket. Ɛk szeretik, ha nyĂĄron nagyon melegĂŒk van, amire rĂĄtesz egy lapĂĄttal a magas pĂĄratartalom is, mert tudjĂĄk, hogy a növĂ©nyeik Ă­gy Ă©rzik magukat a legjobban. Nekik gyakran mĂ©g ĂŒveghĂĄzuk is van.

Påråsító eszközök

Nos, ha te azok közĂ© tartozol, akinek a növĂ©nyei az elsƑ vagy a mĂĄsodik csoportba tartoznak, Ă©rdemes venned elƑször egy hƑmĂ©rsĂ©klet- Ă©s pĂĄramĂ©rƑt. Egy ilyet mĂĄr 2000–3000 forintĂ©rt is beszerezhetsz. Ha a pĂĄratartalom a lakĂĄsodban 60% alatt van – amire megvan az esĂ©ly –, akkor egy pĂĄrĂĄsĂ­tĂłt is Ă©rdemes vĂĄsĂĄrolnod, de ha tovĂĄbb olvasol, talĂĄlsz alternatĂ­v megoldĂĄsokat is a pĂĄrĂĄsĂ­tĂĄsra. 

A pĂĄrĂĄsĂ­tĂłk közĂŒl Ă©rdemes nagyobbat vĂĄsĂĄrolni, 4–6 litereset is akĂĄr, hiszen ezek az eszközök a legnagyobb fokozaton ezt a vĂ­zmennyisĂ©get 8–10 Ăłra alatt elpĂĄrologtatjĂĄk. Így 15–25%-kal tudod növelni egy kb. 40 nĂ©gyzetmĂ©teres szoba vagy lakĂĄs pĂĄratartalmĂĄt, amivel elĂ©rheted a 60–70%-os pĂĄratartalmat, ami mĂĄr igazĂĄn otthonossĂĄ teszik a lakĂĄsodat, szobĂĄdat nemcsak szĂĄmodra, hanem a növĂ©nyeid szĂĄmĂĄra is.

VĂĄsĂĄrlĂĄs elƑtt Ă©rdemes felkeresni az ĂĄrösszehasonlĂ­tĂł-oldalakat, de a nagyobb mƱszakicikk-ĂŒzletekben is könnyen beszerezhetsz pĂĄrĂĄsĂ­tĂłkat. Egy pĂĄrĂĄsĂ­tĂł ĂĄramfogyasztĂĄsa nem tĂșl magas. HasznĂĄlatakor arra azĂ©rt Ă©rdemes odafigyelni – valĂłszĂ­nƱleg ezt te is tapasztalni fogod –, hogy a magasabb pĂĄratartalom diszkomfortot is okozhat.

CsoportosĂ­tĂĄs Ă©s tĂĄlca

Ha több növĂ©nyed van, Ă©s van egy nagyobb asztalod, amelyet mĂ©g sok fĂ©ny is Ă©r, vagy lĂĄmpĂĄval meg tudod vilĂĄgĂ­tani, akkor Ă©rdemes lehet a tĂ©lre egy csoportba rendezni Ƒket. Ez ugyan nem növeli meg jelentƑsen a pĂĄratartalmat, mĂ©gis segĂ­thet valamelyest a növĂ©nyeidnek abban, hogy egy panellakĂĄs szĂĄraz levegƑjĂ©ben ĂĄtvĂ©szeljĂ©k a telet.

Úgy is fel tudod dobni a „tĂ©liesĂ­tĂ©st”, hogy egy nagyobb tĂĄlcĂĄra köveket vagy agyaggolyĂłkat helyezel, Ă©s erre teszed a növĂ©nyeket. A kavicsok eltartjĂĄk a cserepeket a vĂ­ztƑl, Ă­gy elkerĂŒlhetƑ, hogy a növĂ©nyek kirohadjanak. Az agyaggolyĂł porĂłzus felĂŒlete segĂ­ti a pĂĄrologtatĂĄst, azonban a vĂ­zkƑ könnyen kiĂŒl rĂĄ, amitƑl csĂșnya lesz. Az agyaggolyĂłk hasznĂĄlatĂĄrĂłl egyĂ©bkĂ©nt egy korĂĄbbi cikkĂŒnkben mĂĄr Ă­rtunk.

VideĂłm a pĂĄrĂĄsĂ­tĂĄsrĂłl:

Disclaimer: a cikk szerzƑje egyben a Let’s Leaf YouTube-csatorna kĂ©szĂ­tƑje.

Amit ne tegyél!

BĂĄr sokan, sokszor elmondtĂĄk, elmondjuk mi is, hogy nem Ă©rdemes vĂ­zzel permetezni a növĂ©nyeket. EgyrĂ©szt bizonyos filodendronoknĂĄl, illetve mĂĄs aroid fajoknĂĄl könnyen hajtĂĄsrothadĂĄst okozhat a hajtĂĄscsĂșcsba kerĂŒlƑ vĂ­z. Ilyenkor a hajtĂĄscsĂșcs megbarnul, majd elszĂĄrad. MĂĄsrĂ©szt, ha jĂłzanul vĂ©giggondoljuk, egy-egy ilyen fĂșjkĂĄlĂĄssal csupĂĄn 50–100 ml vĂ­z kerĂŒlhet a növĂ©nyekre, ami elhanyagolhatĂł mennyisĂ©g a pĂĄrĂĄsĂ­tĂłk vagy akĂĄr a tĂĄlcĂĄs megoldĂĄs több liter vizĂ©hez kĂ©pest. 

vízpermetezés a szobanövényre
A vĂ­z permetezĂ©se pĂĄrĂĄsĂ­tĂĄs cĂ©ljĂĄbĂłl hatĂĄstalan, de berohadhat tƑle a szobanövĂ©ny.

Elhelyezés és vilågítås

TĂ©len kĂŒlönösen, de szinte minden Ă©vszakban nagyon fontos, hogy hova helyezzĂŒk a növĂ©nyeket. Nagyon fontos, hogy tisztĂĄban legyĂŒnk pĂĄr alapvetƑ fizikai összefĂŒggĂ©ssel, mint pĂ©ldĂĄul a fƱtƑtest vagy a nap hatĂĄsĂĄval a növĂ©nyek földjĂ©nek vĂ­zhĂĄztartĂĄsĂĄra. Nem hĂĄtrĂĄny, ha biolĂłgiaĂłrĂĄn is figyeltĂŒnk! A növĂ©nyek Ă©letfolyamataihoz fĂ©nyre van szĂŒksĂ©g. FĂ©ny nĂ©lkĂŒl meghalnak, vagy maximum vegetĂĄlni tudnak.

Ɛsszel Ă©s tĂ©len arra is Ă©rdemes figyelni, hogy a legtöbb növĂ©ny nem szereti a huzatot, Ă­gy a szellƑztetĂ©s komoly gondot okozhat. Ezt mindenkĂ©pp igyekezzĂŒnk kerĂŒlni a növĂ©nyek közvetlen közelĂ©ben, ami ugye egyet jelent azzal, hogy az ablakba se helyezzĂŒk Ƒket. Ez azĂ©rt is fontos szempont, mert a fƱtƑtestek is sokszor az ablak alatt vannak, amelyek szintĂ©n kerĂŒlendƑk. Érdemes vĂ©giggondolni, mi törtĂ©nik egy tĂ©li szellƑztetĂ©skor: a növĂ©nyt könnyen 0–10 fokos levegƑ Ă©rheti több percen ĂĄt, majd bekapcsol a termosztĂĄt, Ă©s beindul a fƱtĂ©s. Így 20 percen belĂŒl mĂĄr 30–40 fokos levegƑ veszi körĂŒl a növĂ©nyt. Ez egyik növĂ©ny szĂĄmĂĄra sem megfelelƑ.

MegoldĂĄs lehet, ha a szobanövĂ©nyĂŒnket elvesszĂŒk a fƱtƑtest közvetlen környezetĂ©bƑl, az ablakpĂĄrkĂĄnyrĂłl, vagy az, ha az ablak helyett inkĂĄbb a bejĂĄrati ajtĂłn keresztĂŒl szellƑztetĂŒnk.

szobanövény
szellƑztetĂ©s ablak
A növĂ©nyek sem szeretik a huzatot. Egy szellƑztetĂ©s sorĂĄn akĂĄr 20 fokos hƑmĂ©rsĂ©kletkĂŒlönbsĂ©get is ĂĄtĂ©lhetnek.

TĂ©len tovĂĄbbi gond a fĂ©ny csökkenƑ mennyisĂ©ge Ă©s ereje rĂ©szben a napsĂŒtötte nappali ĂłrĂĄk kisebb szĂĄma, rĂ©szben a napsĂŒtĂ©s gyengĂŒlĂ©se miatt. EzĂ©rt Ă©rdemes lehet lĂĄmpĂĄkat, fĂ©nycsöveket beszerezni, ha azt szeretnĂ©nk, hogy a növĂ©nyeink szĂ©pek Ă©s egĂ©szsĂ©gesek maradjanak. Azonban ahogy a tĂĄplĂĄlĂĄsukban, Ășgy ezen a tĂ©ren se essĂŒnk tĂșlzĂĄsba! 8–12 ĂłrĂĄnĂĄl hosszabb ideig ilyenkor se vilĂĄgĂ­tsuk meg a növĂ©nyeket, Ă©s igyekezzĂŒnk LED-es megoldĂĄsokat vĂĄlasztani!

LocsolĂĄs

A fĂ©ny mellett a vĂ­z a növĂ©nyek legfontosabb tĂĄplĂĄlĂ©ka. (Persze a megfelelƑ talaj mellett, de errƑl majd kĂ©sƑbb.) Locsolni sosem szabad „hetente” vagy „kĂ©t hetente”, hiszen ahogyan az Ă©vszakok vĂĄltakoznak, Ășgy a növĂ©nyeket Ă©rƑ szĂĄmos fizikai hatĂĄs – a napsĂŒtĂ©s, a fƱtĂ©s, a pĂĄratartalom – is vĂĄltozik. Ennek következtĂ©ben pedig vĂĄltozik a talajuk vĂ­zhĂĄztartĂĄsa is. NyĂĄron, amikor betƱz a nap az ablakon, könnyen ĂĄtforrĂłsodik a cserĂ©p, pillanatok alatt elpĂĄrologtatva a benne talĂĄlhatĂł vizet. TĂ©len pedig a fƱtƑtestbƑl felfelĂ© törƑ forrĂł levegƑ tudja hasonlĂłan megbolygatni a növĂ©nyeinket. 

TehĂĄt ne szabĂĄlyos idƑközönkĂ©nt locsoljunk, hanem mindig akkor, ha mĂĄr kezd szĂĄraz lenni a szobanövĂ©nyeink földje! Ezzel a megközelĂ­tĂ©ssel könnyen elkerĂŒlhetjĂŒk a tĂșllocsolĂĄst Ă©s azt, hogy kirohadjanak a növĂ©nyeink. KivĂ©telt a begĂłniĂĄk vagy mĂĄs vĂ­zigĂ©nyesebb fajok kĂ©peznek.

ÜltetĂ©s: ezt is kerĂŒljĂŒk, ha lehet!

A tavaszi fĂ©lĂ©v folyamĂĄn a növĂ©nyek az Ă©ves bioritmusuk növekedĂ©si fĂĄzisĂĄban vannak, mĂ­g Ƒsszel az anyagcserĂ©jĂŒk lelassul, mĂ©rsĂ©klƑdik, bĂĄr fajonkĂ©nt lĂ©teznek eltĂ©rĂ©sek. EzĂ©rt ilyenkor, Ƒsszel nyugodtan vĂĄrjunk tavaszig! Csak azokat a növĂ©nyeket ĂŒltessĂŒk ĂĄt, ha nagyon fontosnak tartjuk, amelyek sokat nƑttek. Illetve minden ĂĄtĂŒltetĂ©skor ĂŒgyeljĂŒnk arra, hogy a föld, amelybe kerĂŒlnek, megfelelƑ legyen; aroid növĂ©nyek esetĂ©ben kellemesen laza, szellƑs.

A szobanövĂ©nyek mĂĄs Ă©letciklusban mƱködnek, mint kerti tĂĄrsaik. A fĂŒvesĂ­tĂ©sre vagy a fĂĄk ĂŒltetĂ©sĂ©hez az Ƒsz a legjobb idƑpont.

search icon