Az élelmiszerárak hétről hétre változnak, és igen nagy meglepetéseket tudnak okozni. Így akik otthon egészséges konyhát igyekszünk vezetni, jogosan érezhetjük nagy bajban magunkat. Ezért a divany.hu újságírója utánajárt, melyek azok az élelmiszerek, alapanyagok, amelyek ára megfizethető, felhasználásuk változatos, és értékes összetevőik az egészségünket szolgálják.
Fejes káposzta
Testvére a kelbimbónak, karfiolnak, sőt a karalábénak is. Fogyasztása nem örvend kellő népszerűségnek, pedig ha mindenki tudná, hogy az emésztőrendszerünk egyik legjobb regenerálója, és még az immunrendszerünk lelkes támogatója is, talán ez pozitív irányba változna.
Nagy mennyiségben tartalmazza az A-, B-, C- és U-vitaminokat, ezeken felül pedig gazdag kalcium-, kálium-, foszfor- és vasforrás. Az inzulintermelésre is jó hatással van, így azoknak, akik inzulinrezisztencia diagnózisával élnek, a káposzta fogyasztását érdemes rendszeresíteniük.
A tökmag
Tele van hasznos tápanyagokkal, értékes olajokkal. Ezeken felül pedig K-vitamint, foszfort, cinket és magnéziumot is biztosít a szervezetünknek. Erős gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatásáról is híres.
Javítja a keringést, a szívműködést, magas rosttartalma miatt az emésztési folyamatokat is segíti, valamint kiválóan szabályozza a vércukorszintet is. Nyugtató hatású, így a rohanó hétköznapjaink remek kiegészítője lehet. Nem utolsósorban az alvás minőségét is bizonyítottan kedvezően befolyásolja, magas magnéziumtartalmának köszönhetően.
Felhasználását nézve nagyon gazdag és változatos étrendet alakíthatunk ki vele. Remekül passzol egy salátába vagy egy müzlibe is.
Mák
A mák maga az orvosság, ha a csontritkulás vagy a vérszegénység megelőzésében gondolkodunk. Ezek mellett még a koleszterinszintünket is csökkenthetjük rendszeres fogyasztásával. Erős béltisztító hatású, védi a gyomor nyálkahártyáját is, így immunrendszerünk állandó védelmezője lehet. Kiváló kalcium-, cink-, B-vitamin- és vasforrás.
Zabpehely
Kenyér, kása, sütemény, pogácsa, fasírt, túrógombóc, és még sorolhatnánk. Lehet áztatni, sütni és főzni is. Az egyik legértékesebb gabonánk. Magas élelmirost-tartalma miatt hosszú távon biztosít a szervezetnek energiát. Nem emeli a vércukorszintet, és igen gazdag telítetlen zsírsavakban is. Jól használható akár főzelékek sűrítésére is.
Sütemények készítésénél a megadott liszt mennyiségének a felét nyugodtan helyettesítsük zabpehellyel. Íze semleges, így csak annyiban lesz más a végeredmény, hogy az sokkal gazdagabb lesz értékes tápanyagokban.
(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)