Gleccserolvadás: mi van akkor, ha rossz volt a matek?
Gleccserolvadás: mi van akkor, ha rossz volt a matek?

A klímaváltozással kapcsolatos tudásunk nagyrészt matematikai modelleken alapul. Nemrég azonban – egy, a Science-ben megjelent cikk kapcsán – felmerült, hogy mi van akkor, ha az eddigi számítások jócskán alábecsülték a melegedő tengervíz hatását a tengerbe folyó gleccserekre.

Mi van, ha a klímamodellek rosszak, és a helyzet rosszabb annál, mint gondoltuk? – teszi fel a kérdést a Vice, majd cikkében bemutatja azt a Science-ben megjelent publikációt, amely szerint eddig nagyon alábecsülték a melegedő tengervíz hatását a tengerbe folyó gleccserekre.

Az Oregoni Egyetem kutatóinak mérései szerint a víz alatt százszor gyorsabban olvad a gleccser jege, mint azt korábban gondolták Fotó: Wikimedia

Százszor gyorsabban olvasztja a meleg tengervíz a gleccsereket, mint azt korábban gondoltuk

A tanulmányban az Oregoni Egyetem kutatói az alaszkai LeConte-gleccser víz alatti olvadását mérték. Szerintük ez a víz alatti olvadás az a visszacsatolás, amely jelentősen felgyorsítja a gleccserek olvadását.

Rebecca Jackson, a tanulmány társszerzője „gyújtógyertyaként” hivatkozik a víz alatti olvadásra.

A Vice szerint,

mivel korábban nem voltunk tisztában a jelenség fontosságával, a modellekben nem is számoltak vele.

Például azért is, mert az ilyen, tengerbe folyó gleccserek fogyását is a hosszuk változásával mérték, pedig ezek az új vizsgálatok alapján először lényegében vékonyodnak, a víz alatti részük fogy el. 

Forrás: https://444.hu/2019/07/29/szazszor-gyorsabban-olvasztja-a-meleg-tengerviz-a-gleccsereket-mint-gondoltuk

search icon