Pénztárcakímélő menü az ünnepi asztalra

Pénztárcakímélő menü az ünnepi asztalra
Pénztárcakímélő menü az ünnepi asztalra

Az idei évben szinte minden területen drasztikusan megemelkedtek az árak: többe kerül az áram, a gáz, az üzemanyag és az élelmiszer is. Ünnep ide vagy oda, sokan emiatt kénytelenek keményen összehúzni a nadrágszíjat és a karácsonyi menüt is igencsak újragondolni. Segítségképpen összeszedtük, hogyan lehetséges spórolni úgy, hogy közben az egészséges étkezés és a fenntarthatóság sem kerül teljesen háttérbe.

Nem lesz könnyű összeállítani az idei ünnepi menüsort, hiszen szó szerint minden élelmiszer rendkívül sokba kerül. Már nem igazán létezik az „olcsó” kategória, inkább csak a „kevésbé drága” jelzővel tudjuk illetni a kedvezőbb árú termékeket. Ráadásul általában karácsonykor nemcsak a szűk családra sütünk-főzünk, hanem a hozzánk érkező kisebb-nagyobb vendégsereget is illik jóllakatni. Ugyanakkor viszont mégiscsak ünnep van, aminek meg kellene adni a módját, és a hétköznapi ételekhez képest különlegesebbet, a karácsonyi hagyományokhoz hű fogásokat készíteni.

Levesek

Az ünnepi asztal nyitóakkordja a leves, így nem hiányozhat a forró, szívet-lelket melengető első fogás az étlapról. Bár a pontyból és harcsából készült tradicionális karácsonyi halászlének nem igazán van párja, az említett halak boros ára miatt sokan kénytelenek más alternatíva után nézni.

A céklakrémleves finom, egészséges és különleges fogás lehet az ünnepi asztalon.

Készíthetünk például ínycsiklandó és különleges céklakémlevest, amely nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is (kb. 300 forint/adag). A húslevesről sem kell lemondani, csupán a drágább comb, szárny és belsőségek helyett a nem sokra becsült, ám annál finomabb farháttal kell megfőzni (kb. 200 forint/adag), és lehetőleg házi készítésű csipetkével tálalni (kb. 110 forint/adag). A halászlérajongók számára is létezik olcsóbb megoldás: vegyes halaprólékkal készült finom hallevessel vigasztalódhatnak valamelyest (kb. 550 forint/adag). A következő levesrecept pedig igazán különleges és pénztárcabarát is:

Borleves habgaluskával

Hozzávalók:

  • 1 liter fehérbor
  • 5 dl víz
  • kb. 10 dkg cukor (ízlés szerint lehet kevesebb is)
  • 2 db tojás
  • 1 ek finomliszt
  • 1 citromból nyert citromhéj (kezeletlen héjú)
  • szegfűszeg (ízlés szerint)
  • fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés:

A bort a vízzel és a fűszerekkel felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és leszűrjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukor nagy részével és a liszttel, majd beleöntjük a boros-vizes folyadékba. Visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, ezután a forrásban lévő vízben pár perc alatt megfőzzük, majd kivesszük, és ezzel tálaljuk a kész borlevest.

A fenti alaprecept körülbelül 300 forintba kerül adagonként, de természetesen ízlés és költségkeret szerint készíthetjük több tojással és habgaluskával, tehetünk bele vaníliát, megszórhatjuk a tetejét mazsolával vagy pirított mandulával is.

Halételek

Nincs karácsonyi asztal halas étel nélkül, azonban a drága lazac, pisztráng, harcsa, fogas, süllő és a mostanában igencsak megemelkedett árú ponty helyett érdemes inkább keszeget vagy az igen finom, omega-3-zsírsavakban gazdag busát választani. Készíthetjük paprikásként (kb. 460 forint/adag), akár túrós csuszával (kb. 340 forint/adag), de még olcsóbb, ha saját kezűleg szaggatunk hozzá nokedlit (kb. 70 forint/adag).

Sült hal: keszegből vagy busából is készülhet.

A hagyományos paprikás-lisztes bundában rántott halhoz kitűnő akár a keszeg, akár a busa is (380–440 forint/adag). Nagyszerűen illik hozzá a burgonyapüré (kb. 200 forint/adag) és az ecetes uborka. Ha pedig különlegesebb ízekre vágyunk, kipróbálhatjuk az alábbi receptet is.

Fűszeres busa petrezselymes burgonyával és csalamádéval

Hozzávalók:

  • 60 dkg busaszelet
  • 1 ek kakukkfű
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • bors (ízlés szerint)
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 20 dkg finomliszt
  • pirospaprika (ízlés szerint)
  • olaj a sütéshez
  • 1 kg burgonya
  • 1-2 csokor petrezselyem
  • 4 ek olívaolaj vagy vaj

Elkészítés:

A citrom levébe tesszük a fokhagymagerezdeket, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, a kakukkfüvet és a borsot. A megmosott és lecsepegtetett halszeleteket a citromos lébe tesszük, és zárható dobozban egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk. Másnap a halszeleteket a paprikás lisztbe forgatjuk és forró olajban kisütjük. Petrezselymes burgonyával és lehetőleg házi csalamádéval tálaljuk.

Egy adag körülbelül 815 forintra jön ki, ebből a hal 450 forint, a burgonyaköret 215 forint, a házi készítésű (és nyáron eltett) csalamádé 150 forintba kerül fejenként.

Húsos ételek

A karácsonyi menü számtalan húsos ételt tartalmaz a töltött káposztától a sült kacsacombon át a Wellington-bélszínig. Ezek az ételek bármennyire is finomak, sajnos nem a spórolós kategóriába tartoznak. Azonban tudunk egy kicsit „csalni”, ami által valamennyivel olcsóbban ki tudjuk hozni az ünnepi ételeket.

A töltött káposzta csirkemellből készítve pénztárcakímélőbb megoldás.

A töltött káposztát készíthetjük például darált csirkemellből, ami kevesebbe kerül, mint a sertéshús (kb. 500 forint/adag). De mennyei fogás lehet sertéshús helyett padlizsánnal és vörösbabbal, még a húsimádók is megnyalják utána a tíz ujjukat (kb. 560 forint/adag).

Az egyszerű csirkemellet is meg tudjuk úgy bolondítani, hogy helyet kapjon az ünnepi asztalon. Készítsünk fonott csirkemellet mustáros mártással (kb. 470 forint/adag)! Aki pedig malacból készült finomságra vágyna, az alábbi ikonikus karácsonyi receptnek biztosan nagyon fog örülni.

Kocsonya

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertésköröm
  • 20 dkg sertésfül
  • 50 dkg sertéshús (pl. csülök)
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • bors

(Tipp: a húsokat egyben is megvehetjük kocsonyacsomagban.)

Elkészítés:

A kocsonyahúst megmossuk, az esetleges sörtemaradványokat eltávolítjuk. Egy nagy lábasba tesszük a megtisztított és feldarabolt zöldségekkel együtt, és felengedjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje. Ízesítsük sóval és borssal, majd lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha a víz szintje leapadna, pótoljuk.
Ha megfőtt, levesszük a tűzről, kiszedjük belőle a zöldségeket és a húst, majd a levét textilpelenkán vagy konyharuhán leszűrjük. A húsokat leszedjük a csontokról, kis tálkákba tesszük a zöldségekkel együtt, végül ráöntjük a levet. Jó hideg helyen „kocsonyásra” hűtjük.

Sertéskocsonya-csomagból készítve egy adag körülbelül 550 forintba kerül, ha külön vesszük hozzá a húsokat, és például csülök is van benne, akkor körülbelül 750 forintra jön ki fejenként az étel.

Vega fogások

Szerencsére sok hagyományos receptben helyettesíthető az állati eredetű termék növényi alapanyagokkal, és még csak nem is lesz tőle feltétlenül drágább az ételünk, mint eredeti formájában. Készíthetünk pikáns céklafasírtot (kb. 460 forint/adag) salátával vagy burgonyakörettel, de az alábbi kiváló receptet is kipróbálhatjuk.

A sült karfiol remek választás a húsmentes karácsonyi menühöz.

Sült karfiol kápia paprikás hummusszal

Hozzávalók:

  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • 1 tk currry
  • 1/2 tk törött bors
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk só
  • 3 ek olívaolaj
  • 700 g karfiol
  • 600 g kápia paprika
  • 300 g konzerv-csicseriborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 g tahini
  • 1/2 teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál füstölt fűszerpaprika
  • só, bors
  • 2 ek olívaolaj
  • 1db lime
  • 1/2 csokor koriander

Elkészítés:

A fűszereket alaposan kikeverjük az olajjal. A karfiolból 3–4 cm vastag szeleteket vágunk, majd alaposan bekenjük a fűszerkeverékkel, vigyázva, hogy ne törjenek szét. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben 30–40 perc alatt készre sütjük.

A paprikát sütőpapírral bélelt tepsiben berakjuk a karfiolszeletek mellé a sütőbe, és szinte teljesen feketére sütjük. Majd lefedve hagyjuk 10 percig gőzölni, ezután eltávolítjuk a héját.

A csicseriborsót felöntjük vízzel, és 10 percig közepes lángon forraljuk, majd kivesszük a léből (a levet ne dobjuk el), és a sült paprikával, a fokhagymával, a tahinivel, a római köménnyel, a füstölt fűszerpaprikával, sóval, borssal, olívaolajjal, a lime levével, valamint 100 ml főzőlével együtt egy turmixgépbe helyezzük, és krémesre zúzzuk. Ezután belekeverjük az aprított koriander nagy részét is.

Ha kész, a hummusszal tálaljuk a sült karfiolsteaket, a tetejét megszórjuk a maradék korianderrel.

Egy adag körülbelül 780–800 forintra jön ki, ami magában foglalja a karfiol-steaket és a hummuszt is.

Sütemények

Végül, de nem utolsó sorban az ünnep elengedhetetlen része a hagyományos karácsonyi süteménykavalkád. Az idei évben nincs könnyű dolgunk az olcsóbb édességek terén, mivel számos alapanyag, különösen a vaj, a tej, a joghurt, a tejföl és a tejszín ára rendkívül megemelkedett. Ha spórolni szeretnénk, érdemes a szezonális terményeket előnyben részesíteni, például az almát, a körtét vagy a sütőtököt.

Mézeskalács: próbáljuk ki nagyanyáink receptje alapján zsírral!

Bár az aktuális trendek változásainak köszönhetően megoszlanak a vélemények a disznózsír egészségre gyakorolt hatásairól, ára a töredéke a vajénak. (Házi disznózsírt 2000–2200 forint/kg körüli áron kapunk, míg a vaj ára nagyjából 5500–6000 forint/kg-nál kezdődik.) Ráadásul a kelt tészták vagy a mézeskalács is mennyeiek lesznek zsírral sütve. (Egy teljes adag, amiből 60–70 darab normál méretű figura készül, 1500 forintra jön ki.) A rétessel soha nem tudunk mellélőni, bármilyen alkalomból, bármilyen töltelékkel elkészíthető. Az ünnepi asztalra pedig kiválóan illik egy finom, fűszeres sütőtökös rétes. (Kb. 1250 forintba kerül, és 2 rúd rétes lesz belőle.) Az alábbi recepttel biztosra mehetünk, finom, ünnepi, és nem kell hozzá drága alapanyag.

Töltött sült alma

Hozzávalók:

  • 4 közepes alma
  • 2 ek cukor
  • fahéj(rúd)
  • 2 ek mazsola

Elkészítés:

Az almákból egy almacsumázóval eltávolítjuk a csumákat úgy, hogy a gyümölcs egyben maradjon. Az alma belsejébe egy kis cukrot, egy kis fahéjat szórunk, majd beletömködjük a mazsolát. Ha fahéjrudat használunk, akkor mindegyik almába egy darabkát teszünk. A tetejét cukorral fedjük le, és mehet az egész a 200 fokra előmelegített sütőbe. 15–20 perc alatt készre sütjük, tálaláskor meglocsoljuk az almából kifolyt, karamelles-cukros almalével.

Az alma fajtájától és beszerzési helyétől függően – ami lehet akár a saját kertünk is – változhatnak a költségeink, mi most 110 forint/alma árral számoltunk. Így egy adag körülbelül 150 forintba kerül.

Figyelem! A cikkben szereplő ételek bekerülési költségeit a népszerűbb üzletláncok árai alapján számoltuk ki. Régiónként és eladási helyenként (termelői piac, háztáji áruk, kisboltok stb.) az árak eltérőek lehetnek.

search icon