A kávĂ©kapszulákat gyakran elkerĂĽlik az általuk keletkezĹ‘ csomagolási hulladĂ©k miatt. Egy Ăşj kutatás szerint azonban zöldebbek lehetnek, mint a hagyományos kávĂ©fĹ‘zĹ‘ használata. A QuĂ©beci Egyetem kutatĂłi megállapĂtották, hogy a kávĂ©kapszulák összessĂ©gĂ©ben kevesebb károsanyag-kibocsátással járhatnak, mint a filteres kávĂ©.
A kapszulás kávĂ©fĹ‘zĹ‘k az elmĂşlt Ă©vekben az otthoni kávĂ©kĂ©szĂtĂ©s egyszerű mĂłdjakĂ©nt terjedtek el. Sokan azonban környezetkárosĂtĂłnak tartják Ĺ‘ket, mivel az egyszer használatos műanyag vagy alumĂnium kapszulák nehezen hasznosĂthatĂłk Ăşjra. A QuĂ©beci Egyetem kutatĂłi a csomagoláson tĂşlmenĹ‘en a kávĂ© környezeti hatását is vizsgálták. KiszámĂtották az ĂĽvegházhatásĂş gázok kibocsátását a kávĂ©babok mezĹ‘gazdasági termesztĂ©se, a csomagolás, a szállĂtás, a pörkölĂ©s Ă©s Ĺ‘rlĂ©s, a fĹ‘zĂ©s, a hulladĂ©k, sĹ‘t mĂ©g a mosogatás során is.
A kávĂ© elkĂ©szĂtĂ©sĂ©nek nĂ©gy nĂ©pszerű mĂłdját vizsgáktuk: a hagyományos filterest, a kapszulás filterest, a francia presszĂłt Ă©s instant kávĂ©t
– Ărja cikkĂ©ben a Euronews.com.
Az eredmĂ©nyek egyĂ©rtelműek voltak, kiderĂĽlt, hogy a filteres kávĂ© a leginkább környezetterhetĹ‘ lternatĂva. Ez elsĹ‘sorban azĂ©rt van Ăgy, mert a legnagyobb mennyisĂ©gű Ĺ‘rölt kávĂ©t használja fel, 25 grammot 280 milliliter előállĂtásához, szemben a francia presszĂłkávĂ© 17 grammjával, a kapszulás kávĂ© 14 grammjával Ă©s az instant kávĂ© 12 grammjával. Emellett a filteres kávĂ© több áramot is fogyaszt a vĂz felmelegĂtĂ©sĂ©hez Ă©s a kávĂ© melegen tartásához.
Az oldĂłdĂł instant kávĂ© bizonyult a legkörnyezetbarátabb megoldásnak. Ennek oka a kisebb mennyisĂ©gű kávĂ©, a vĂzforralĂł kisebb áramfogyasztása a kávĂ©fĹ‘zĹ‘höz kĂ©pest, valamint a szerves hulladĂ©k hiánya. A kutatĂłk szerint az eredmĂ©nyek annak fĂ©nyĂ©ben változnak, hogy a legtöbb fogyasztĂł csĂ©szĂ©nkĂ©nt körĂĽlbelĂĽl 20 százalĂ©kkal több kávĂ©t, Ă©s kĂ©tszer annyi vizet használ, mint amennyire szĂĽksĂ©g lenne. Ennek fĂ©nyĂ©ben a kávĂ©kapszulák a legzöldebb megoldást jelentik, mivel ezek biztosĂtják az optimális mennyisĂ©gű kávĂ© Ă©s vĂz felhasználását.
Azonban fontos kiemelni, hogy aki kapszulás kávĂ©gĂ©pet használ, annak mindenkĂ©pp gondoskodnia kell a kapszulák ĂşjrahasznosĂtásárĂłl, hiszen csak ekkor mondhatĂł csak el, hogy a kapszulás valĂłban kávĂ©zás valĂłban környezetbarát.
FĂĽggetlenĂĽl a kávĂ©kĂ©szĂtĂ©s tĂpusátĂłl, a kávĂ© előállĂtása az a fázis, amely a legtöbb ĂĽvegházhatásĂş gázt bocsátja ki, a kutatĂłk szerint a teljes kibocsátás 40-80 százalĂ©kát ez teszi ki. A kereskedelmi cĂ©lĂş kávĂ©termesztĂ©shez szĂĽksĂ©ges intenzĂv öntözĂ©si Ă©s trágyázási rendszereknek, valamint a növĂ©nyvĂ©dĹ‘ szerek Ă©s a dinitrogĂ©n-oxidot kibocsátĂł műtrágyák használatának köszönhetĹ‘ ez a magas arány.
(Forrás: euronews.com/green)