A búza mellékterméke a mezőgazdasági takarmányban csökkentheti a metánkibocsátást

A búza mellékterméke a mezőgazdasági takarmányban csökkentheti a metánkibocsátást
A búza mellékterméke a mezőgazdasági takarmányban csökkentheti a metánkibocsátást

A Saskatchewani Egyetem (USask) egyik végzős kutatója azon dolgozik, hogy csökkentse a sertéshúsipar üvegházhatású gázkibocsátását

Az emberi népesség növekedésével párhuzamosan nő az élelmiszerek iránti igény is. Agbee Kpogo, az USask Mezőgazdasági Főiskola doktorandusza azt vizsgálta, hogy a nyugat-kanadai sertéshúsipar bővíthető-e úgy, hogy közben a sertéshústermelés környezeti hatása minimálisra csökkenjen.

Mivel a sertéshúsipar sok növénytermesztésből származó mellékterméket használ fel, félő, hogy ez a termékek rosttartalma miatt a metánkibocsátás és az üvegházhatású gázok növekedéséhez vezethet” – mondta Kpogo. „A sertéságazat ezért olyan kihívásokkal néz szembe, mint a termelés növelése, ugyanakkor megfizethető hús előállítása anélkül, hogy a környezetet veszélyeztetné.”

Kpogo és kutatócsoportja azt elemezte, hogy a sertések búzaőrleményen alapuló étrenddel való etetése hogyan befolyásolja a metánkibocsátást. Ez az emberi fogyasztásra alkalmatlan malomipari melléktermék, ezért állati takarmányban való felhasználása segít megelőzni a hulladéklerakókban való elhelyezéséből adódó környezeti hatásokat.

Az USask Prairie Swine Centre-ben kísérletsorozatot végeztek, ahol két héten keresztül gázmintákat gyűjtöttek sertésektől. Az eredmények azt mutatták, hogy a takarmány nem növelte a sertések üvegházhatású gázkibocsátását, sőt, mintegy 25 százalékkal csökkentette azt.

„Az az eredmény, hogy a melléktermékek beiktatása nem növelte az üvegházhatású gázok kibocsátását, meglehetősen meglepő volt, mivel mindig is az volt a feltételezés, hogy a melléktermékek magas rosttartalma fokozza az erjedést, ami az üvegházhatású gázok növekedéséhez vezet” – mondta Kpogo a tanulmány eredményeiről.

Elmondta, hogy a kutatás következő lépései közé tartozik más takarmánynövények és potenciális melléktermékek vizsgálata, amelyek úgy biztosítanak táplálékot a sertések számára, hogy közben környezeti szempontból is fenntarthatóak.

Az állattenyésztés fenntarthatósága szívügyem, mivel az éghajlatváltozás hatásait már az egész világon érezzük” – mondta Kpogo. „Az hajt előre, hogy tudom, a kutatásomból származó válaszok hozzájárulhatnak egy jobb világhoz.”

Forrás (technology.org)

search icon