A kémiai újrahasznosítással a műanyag ellen?

A műanyagok újrahasznosítása világszerte kihívást okoz, az OECD jelentése szerint az évi 350 millió tonna műanyagnak csupán 14-18 százalékát hasznosítják újra. 

Sajnos a műanyagok nagy része nem is újrahasznosítható, és még ha az is, akkor a többszörös újrafelhasználástól csökken a minőségük és végül így is a hulladéklerakóba jutnak. A környezetvédők szerint épp ezért le kell állítani a műanyaggyártást, és támogatni kell az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó tilalmakat vagy adókat.

Ugyanakkor a műanyagipar képviselői kémiai újrahasznosítás nevű technológiára esküsznek, amely  bármilyen típusú műanyagot  nyers alkotóelemekre bontja, és vagy üzemanyaggá vagy műanyaggá alakítja át.

Számos vállalat, mint a Brightmark, Plastic Energy, és az Agilyx azt nyilatkozta, hogy készen állnak telepíteni az eddigieknél jóval nagyobb léptékben ezt a technológiát. A környezetvédelmi csoportok azonban szkeptikusak  a megvalósíthatóság, kapacitás további kiépítése, és a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében. 

cnbc.com

search icon