A klímaváltozás áll a vízhiány hátterében? – Holnapután
A klímaváltozás áll a vízhiány hátterében? – Holnapután

A Holnapután aktuális adásában a csapvízzel foglalkozunk. Vendégeink, Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek üzemeltetési igazgatója és Girasek Balázs, a cég értékesítési és ügyfélszolgálati igazgatója segítségével megpróbáljuk kideríteni, vajon a klímaváltozás vagy más tényezők állhatnak az egyre gyakrabban előforduló vízhiány hátterében. Ezzel párhuzamosan az adásban próbálunk alternatív megoldásokat ajánlani, melyekkel csökkenthetjük az otthoni vízfelhasználásunkat a fürdőszobától a kertig.

Az elmúlt hetekben nagy visszhangot váltott ki, hogy több Pest megyei településen emberek maradtak ivóvíz nélkül. Arra már az adás bevezetőjében kitérünk, hogy ez még nem feltétlenül a klímaváltozás hatása. Az viszont már annál inkább, hogy növényeink a forróságban egyre szomjasabbak. A díszkertek locsolása pedig jelentősen megdobja a nyári vízfogyasztást.

Ahogy ez az adásban is szóba kerül, a legtöbb kertből szinte eltűntek a fák, vagy csak mutatóban maradt meg egy-egy, miközben vízigényes növényekkel vesszük magunkat körbe. És bár egy szépen karbantartott gyep tényleg gyönyörű lehet, mérhetetlen mennyiségű vizet igényel. A víz pedig nem terem a bokorban. Igen komoly technológiai és logisztikai kihívás, hogy folyamatosan rendelkezésünkre álljon. Vajon lehetséges a csapadékvíz felhasználásával tehermentesíteni a rendszert?

Vajon milyen feladatai vannak a vízműveknek? Az adásból kiderül, hogy csak Budapesten több mint 5600 km-nyi vízvezeték-hálózat van, melyekhez több mint 700 parti szűrésű kút szolgáltatja a vizet. Azt is megtudjuk, hogy egyetlen palack ásványvíz árából egy köbméter (1000 liter!) csapvizet tudunk vásárolni, ráadásul a csapvíz a legjobban és legtöbbet ellenőrzött élelmiszer Magyarországon. Fogyasztása mindig biztonságos.

Ahogy ezt szakértőink elmondják, a csapvíz még egészségesebbnek is mondható, mint a magas ásványianyag-tartalmú palackozott vizek, hiszen összetevői kiegyensúlyozottak, így hosszú távú fogyasztása sem terheli meg a szervezetet. Nem utolsó sorban az elmúlt évek újításainak köszönhetően a főváros egyre több pontján találkozhatunk ivókutakkal, ahol bátran feltölthetjük kulacsainkat, és olthatjuk a szomjunkat. Ráadásul ezek helyét a BudapestGO alkalmazásban meg is nézhetjük.

Tavasszal indult a Greendex új rádióműsora, a Holnapután a 98.6 Manna FM-en. Az adás minden vasárnap 11 órától hallható a rádióban. Ha lemaradnál róla, akkor sem kell kétségbe esned: a Puskás-Dallos Peti és Novák Zsombor műsorvezetésével megvalósuló adásainkat visszahallgathatod a Greendex podkasztcsatornáján!

search icon