A körforgásos gazdaság lehet az európai energiafüggetlenség egyik kulcsa
A körforgásos gazdaság lehet az európai energiafüggetlenség egyik kulcsa

Az Európai Bizottság által március végén benyújtott javaslatcsomag eredményeképp megerősödhet a körforgásos gazdasági modell az unióban, ez pedig növelheti a kontinens erőforrás- és energiafüggetlenségét.

A Klímapolitikai Intézet elemzése az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) keretében benyújtott, a fenntartható termékek normává tételére és Európa erőforrás-függetlenségének növelésére irányuló javaslatcsomagjával foglalkozik.

A tervezet azt az ígéretet hordozza, hogy 2030-ra 132 millió tonna primerenergia megtakarítás érhető el, ami körülbelül 150 milliárd köbméter földgáznak felel meg. Ez a mennyiség többé–kevésbé megfeleltethető az unió éves oroszországi földgázimportjának.

A körforgásos gazdaság persze nem csak azért fontos, mert komoly gazdasági előnyt jelenthet az erőforrásoktól való függetlenség: a fenntarthatóság nézőpontjából is elengedhetetlen. A javaslat célkitűzéseit az elemzés 4 főbb pontban foglalta össze:

  • Az EU-n belül a forgalmazott árucikkek élettartamuk során energiahatékonyabbak, környezetkímélőek és körforgásosak legyenek.
  • Textíliák tartósabbá, javíthatóvá, újrahasználhatóvá tétele, fellépés a „fast fashion” ellen.
  • Építési termékek környezeti fenntarthatóságának növelése.
  • Fogyasztók zöld átállásban való szerepvállalásának növelése, megfelelő tájékoztatásuk a termékek környezeti fenntarthatóságával kapcsolatban, illetve a „zöldremosással” szembeni védelem kiépítése.

A tervezet fogyasztói szempontból is hozhat érdekes és fontos újításokat, így aki szeretne alaposabban elmerülni a témában, mindenképpen olvassa el a Klímapolitikai Intézet elemzését.

search icon