A körkörösség iskolapéldája az Állatkertből
A körkörösség iskolapéldája az Állatkertből

A Fővárosi Állat- és Növénykert rendszeresen oszt meg érdekes, izgalmas történeteket a weboldalán, igaz legtöbbször lakóik életének egy-egy fontosabb momentumáról számolnak be. Most egy más szempontból izgalmas sztorit osztottak meg.

Az Állatkert 1866-os megnyitása óta szegélyezik a sétányokat a hulladékgyűjtő kosarak. Ezek legszebb darabjai az 1909-12-es nagy átépítés idején születtek meg és hosszú évtizedekig szolgálták a látogatókat, azonban lassan eljárt felettük az idő. Ahogy írják, a nyolcvanas években már fémvázra feszített drótfonatból készült kosarak voltak, amelyek nem voltak valami szépek, ráadásul az apróbb szemű hulladék is kipergett belőlük.

Az 1990-es években a műemléki rekonstrukció részeként az eredeti 1912-es szemeteskosarak pontos másait készítették el, ezek pedig ismét évtizedekig szolgáltak. Már azonban ezek felett is eljárt az idő, és a szelektív hulladékgyűjtés korában eredeti céljukra már egyébként sem használhatók.

És itt jön a csavar. Az Állatkert semmiképp sem szeretett volna megválni tőlük, de elraktározni sem tudta volna őket, így más megoldást találtak ki. A „műemléki” szemeteskosarakat átalakították pálmadézsákká, és mostantól azokban tárolják az intézmény kisebb méretű pálmáit.

Fotók: facebook.com/allatkert

search icon