A környezetszennyezés halálosabb mint a háborúk vagy a szesz
A környezetszennyezés halálosabb mint a háborúk vagy a szesz

Egy friss kutatás szerint legalább évi 9 millió ember életét követeli a környezetszennyezés, mely ezzel az idő előtt bekövetkezett halálesetek mintegy 15%-ért felelős. A The Lancet Planetary Health szaklapban megjelent tanulmány szerint ezzel globálisan többen halnak bele a rossz levegőminőségbe, a vízszennyezésbe vagy a légkörbe kerülő ártalmas anyagok belélegzésébe, mint a háborúkba, a közúti balesetekbe, a drog- és alkoholfogyasztásba.

A tanulmányról beszámoló Qubit cikkében azt írják, az idő előtti elhalálozások túlnyomó többsége, mintegy 6,7 millió haláleset a légszennyezésnek tudható be, de évente 1,4 millió ember életébe kerül a vízszennyezés is, míg a környezetbe kerülő ólomszennyezettség nagyjából egymillió ember életét követeli minden évben.

Természetesen a valós számok ettől eltérőek is lehetnek, hiszen mi is írtunk már olyan kutatásról, mely 1,8 millió ember halálát köti a problémához, míg olyanról is, amely 8,7 millióét. Az mindenesetre biztosan kijelenthető, hogy az ide köthető halálozási mutató nagyon magas, és elsősorban az alacsony és közepes jövedelmű országokban koncentrálódik.

Ennek oka, hogy ezekben az országokban még zömmel még fával, szénnel esetleg hulladékkal fűtenek és főznek. Az adatok alapján ahol a modernizáció miatt elkezdenek áttérni kevésbé szennyező módszerekre, például a gázfűtésre, ott a közutakon robbanásszerűen megnőtt a korszerűtlen, emiatt jelentősen környezetszennyező autók száma, így amit az egyik oldalon megnyernek a helyiek, a másikon elveszítik.

A tanulmány szerzői szerint 2015 és 2019 között 7%-kal, míg az ezredforduló óta összesen 66%-kal növekedett a modernizációval együtt járó légszennyezés a fejlődő országokban.

search icon