A légkör változásaiból előre jelezhetők a cunamik
A légkör változásaiból előre jelezhetők a cunamik

A földrengések, tenger alatti vulkánok és más tektonikus mozgások által kiváltott cunamik pusztító hatással lehetnek a part menti közösségekre. Emiatt, ha előzetes figyelmeztetésről van szó, minden másodperc számít. A NASA tudósai új megközelítést tesztelnek, hogy a légkör távoli részeiről észleljék az óceán leghalálosabb hullámait.

A valós idejű katasztrófa-információs és riasztóhálózatnak nevezett kísérleti megfigyelőrendszer a bolygónk körül keringő GPS- és más lokációs műholdak csoportjainak adatait használja. A GUARDIAN névre keresztelt rendszer ezeket a műholdcsoportokat használja fel, és lényege, hogy cunamira utaló nyomokat keres a műholdjelek segítségével.

Cunami idején az óceán felszínének több négyzetkilométernyi része szinte egy időben emelkedhet és süllyedhet, jelentős mennyiségű levegőt szorítva maga fölé. Az elmozdult levegő minden irányban alacsony frekvenciájú hang- és gravitációs hullámokat bocsát kit. Ezek a rezgések néhány percen belül elérik a légkör legfelső rétegét, az elektromosan töltött ionoszférát. A nyomáshullámok és a töltött részecskék ebből eredő ütközése a közeli navigációs műholdak jeleit kissé eltorzíthatja.

A navigációs eszközök az ilyen ionoszféra-zavarokat általában igyekeznek korrigálni, de mi ehelyett inkább adatként használjuk fel a kockázatok felderítésére

– mondta el Léo Martire, a GUARDIAN-t fejlesztő csapat egyik tudósa.

A technológia még mindig érlelődik, viszont a GUARDIAN már most is ez az egyik leggyorsabb megfigyelő eszköz a maga nemében. A berendezés képes egyfajta pillanatfelvételt készíteni az ionoszférát elérő légköri hullámokról, és tíz percen belül figyelmeztetést is adhat, attól függően, hogy a cunami kiindulópontja milyen messze van a parttól.

Jelenleg a GUARDIAN csapata a Csendes-óceán geológiailag aktív, Tűzgyűrűként emlegetett részére összpontosít. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által vezetett történelmi adatbázis szerint az 1900 és 2015 között bekövetkezett több mint 750 regisztrált szökőár 78%-a ebben a régióban történt. A GUARDIAN jelenleg a Csendes-óceáni régió terültének több mint felét figyeli meg. A kutatócsoport célja a lefedettség kiterjesztése lesz. Azt szeretnék, ha a rendszer tökéletesítése később lehetővé tenné azt is, hogy az automatikusan jelezhesse a cunamikat és más veszélyeket, beleértve a vulkánkitöréseket és földrengéseket is.

(Forrás: nasa.gov)

search icon