A Mississippi alacsony vízállása megnehezíti a hajóközlekedést
A Mississippi alacsony vízállása megnehezíti a hajóközlekedést

A Landsat 9 operációs földfelszíni képalkotó 2022. október 7-én készített egy természetes színű képet a kiszáradt folyóról. A képen a Mississippi állambeli Vicksburgtől északra feltorlódott uszályok láthatók. A hírek szerint időnként jóval több mint 100 vontatóhajó és uszály várakozott a folyó ideiglenes lezárása miatt, amelyet az uszályok megfeneklése és a kotrási munkálatok okoztak. A vontatóhajók és uszályok különböző méretűek, de könnyen elérhetik a 300 métereres hosszúságot. Ezek a nagy hajók most nem tudnak átkelni a folyón a szokatlanul alacsony vízszint miatt.

A Mississippi vízszintje általában ősszel és télen csökken, de közel sem olyan mértékben, mint 2022 októberében. Az elmúlt hetekben az Ohio folyó völgyében és a Mississippi folyó felső völgyében lehullott csapadék hiánya miatt a folyó vízszintje a folyó kulcsfontosságú szakaszain több mint egy évtizede nem látott szintre csökkent. Az alacsony vízszint lelassítja az uszályforgalmat, és aggodalmakat kelt, hogy a Mississippi alsó folyásánál a sós víz behatolása hatással lehet a vízellátásra.

Az eső hiánya egy nagyon nagy területen lehet a fő oka annak, hogy a vízszint ilyen alacsonyra esett

– mondta Andrew Joyner, Tennessee állam klimatológusa.

Nem tart sokáig, amíg a vízszintek lecsökkennek, mivel ilyen nagy területen nem esik az eső. A Crop-CASMA (Crop Condition and Soil Moisture Analytics) adatainak felhasználásával a NASA Föld-megfigyelőközpontja egy térképet alkotott. Ez a talajnedvesség anomáliáit mutatja 2022. október 7-én, vagyis azt, hogy a talaj felső rétegének víztartalma hogyan viszonyult az évszakra jellemző normál körülményekhez. A képen a barna területek szárazabbak, a kék területek nedvesebbek. Crop-CASMA integrálja a NASA Terra és Aqua műholdjain található NASA Soil Moisture Active Passive műhold méréseit és a NASA mérsékelt felbontású képalkotó spektroradiométer műszereiből származó vegetációs indexeket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Alsó-Mississippi Folyó Előrejelző Központjának előrejelzése szerint a következő hetekben a folyó több pontján még alacsonyabb lesz a vízszint. Sok esetben még nagyobb vízszintcsökkenésre számítanak, mint 2012-ben, 2000-ben és 1988-ban. A mostani évben a vízszintek szintén szokatlanul alacsonyak voltak.

(forrás: earthobservatory.nasa.gov)

search icon