A nagy szilveszteri lencseteszt

A nagy szilveszteri lencseteszt
A nagy szilveszteri lencseteszt

A szilveszteri babonák szerint ahogy az óra elüti az éjfélt, érdemes alaposan átgondolni, mit fogyasszunk, ugyanis újév napján akad pár tiltólistás étel, ha nem akarjuk az egész évet szerencsétlenül tölteni. A csirke például elrepül a szerencsénkkel, a hal elúszik, a vad elfut vele, míg a pulyka haragot hoz az új esztendőbe. A lencse viszont meghozza számunkra a gazdagságot és a bőséget, így érdemes minél többször teleszedni a tányérunkat belőle.

Mi sem szerettük volna a véletlenre bízni a jövő évi pénzügyi helyzetünket, így összeszedtük a különböző lencsefajtákat és mindegyiket megkóstoltuk. Amellett, hogy jól is laktunk, mi már biztosan számíthatunk a gazdagságra az új évben.

Ötféle lencsét főztünk: sárgát, feketét, zöldet, vöröset és a „hagyományos” barnát. Egyenlő esélyekkel indultak, mindegyik az előírásnak megfelelően főtt (amelyiket kellett, beáztattuk előtte) egy kis sóval, semmi más fűszerrel. Kóstolás után mindenki elmondta a véleményét róluk, majd egytől ötig rangsorolta őket.

Balra alul vörös lencse, felette a fekete lencse, középen fent a hagyományos lencse, jobbra fent a sárga lencse, alatta pedig a zöld lencse.

Vörös lencse

Főzés: Nem kellett áztatni, körülbelül 15–20 perc alatt szétfőtt. Főzés közben a színe élénk vörösről sárgává változott.

Bence: Kellemesen fűszeres, kicsit tojásos az íze. Az állaga puha, emiatt pürésítve akár krémnek vagy hummusznak is ajánlanám. Gazdag íze miatt szerintem akár főételként is megállja a helyét. Első helyre rangsorolnám.

Zsombor: Nagyon király. Önmagában, kis sóval főzve is megállja a helyét az asztalon. Cserébe péppé fő, eredeti alakja és szép narancs színe elvész. Nálam ez a nyerő.

Márti: Az íze kissé borsos, vagy mintha lenne rajta valamilyen fűszer. Állagra omlós, puha, nagyon ízletes. Első helyet adnék neki.

Zsófi: Ez is nagyon finom, mintha lenne rajta valamilyen pikáns fűszer. Kásás állagú, szinte nem is látszanak a szemek. Második helyre tenném.

Barbi: Tetszik a krémes állaga, kicsit olyan, mint a krumplipüré. Az íze fűszeres, pikáns, önmagában is nagyon finom. Nekem ez ízlik a legjobban.

Vörös lencse

Fekete lencse

Főzés: A csomagolásán nem volt feltüntetve az áztatás, de mivel több helyen írták, így 1–2 órát ázott, majd 35 percet főtt. Főzés közben a víz lilásfekete lett, a végére pedig a lencse sokat fakult.

Bence: Visszafogott íze van, talán egy kis borsosságot érzek rajta. Nem szemcsés, közepesen kemény állagú, ezért salátába vagy tortillába szerintem kitűnő lehet. Nálam ez csak az ötödik helyen van.

Zsombor: Hasonlít egy kicsit a hagyományos barna lencsére, de kevésbé teljes az íze. Sajnos nem maradt teljesen fekete, de köretként egy színes tányéron jó kontrasztot teremthet. Negyedik helyre rangsorolnám.

Márti: Számomra ez teljesen átlagos, vagyis inkább ízetlen. Lehetséges, hogy több sóval jobban kiadná a jellegét. Szerintem a harmadik helyet érdemli.

Zsófi: Így sós vízben főve elég semmilyen, ízetlen. A színe miatt érdekes, az állaga viszont nem rossz. Negyedik helyet kapja tőlem.

Barbi: Elég ízetlen így egy kevés sóval főzve, valószínűleg többféle fűszerrel finomabb enne. Az állaga viszont nagyon tetszik, különálló, pergő, de nem kemény szemek. Ez ízlik a legkevésbé, így ötödik helyre tenném.

Fekete lencse

Barna (hagyományos) lencse

Főzés: Két óra áztatás után 20 percet főtt.

Bence: Ez a hagyományos lencse, talán ez is enyhén borsos ízű. Az állaga puha. A vörös után nekem ez ízlett a legjobban.

Zsombor: Olyan, mint a zöld lencse, de kicsit jobban szétfő. Lisztes hatású, de teljesebb érzetet hagy a szádban. Harmadik helyet kapja tőlem.

Márti: Ez a hagyományos lencseíz. Én a negyedik helyre tenném.

Zsófi: Fűszer nélkül ez is ízetlen. A „megszokott” világ. Szerintem a harmadik helyet kapja tőlem.

Barbi: Teljesen hagyományos lencse, semmi meglepő nincs benne. Utolsó előtti a rangsorban nálam.

Hagyományos lencse

Sárga lencse

Főzés: 2 óra áztatás után 20 percet főtt. Főzés közben habosodott a főzővíz, így vigyázni kellett, mert folyton ki akart futni. A lencse nagyon hamar szétfőtt.

Bence: Kicsit tojásos az íze, de nagyon kellemes. Hasonlít a vörös lencsére, de a másik finomabb, fűszeresebb. Középmezőny, harmadik helyre jó.

Zsombor: Jellegtelen, nem túl ízes, de épp ezért jó alapanyag lehet, bármivel ízesíthető. Nekem ez ízlik a legkevésbé.

Márti: Nagyon hasonlít a vörös lencsére, az állaga szinte teljesen olyan, de ízre kevésbé fűszeres. Második helyre tenném.

Zsófi: Az állaga ennek is kissé kásás, számomra viszont nincs túl sok íze. Igazából nem is lencseszerű. Utolsó helyen számomra.

Barbi: Olyasmi, mint a vörös lencse, pikáns, friss az íze, de nem olyan fűszeres, mint a vörös. Az állaga kifejezetten kásás. A vörös után nálam a második befutó.

Sárga lencse

Zöld lencse

Főzés: Nem volt áztatás, 20 perc alatt készre főtt. A színe alapból hasonlít a hagyományoshoz, a végén viszont jobban egyben maradtak a szemek.  

Bence: Ennek az állaga a legkeményebb, kicsit sem krémes. Az íze enyhén borsos, a fekete lencséhez hasonlóan salátákhoz biztosan nagyon jól menne. Utolsó előtti helyet kapja tőlem.

Zsombor: Ez őrizte meg a legjobban az eredeti formáját. Íze nem különbözik lényegesen a klasszikus lencsétől, viszont nincs lisztes hatása. Második kedvencem.

Márti: Nagyon hasonlít számomra a hagyományos lencsére, csak kicsit nyersebb az íze. Állagra kifejezetten jó. Nekem a többi jobban ízlett, így az utolsó helyre tenném.  

Zsófi: Nagyon finom. Bár csak sós vízben főtt, mégis olyan, mintha lenne rajta valamilyen fűszer, talán babérlevélre emlékeztet. Jó az állaga is, egyben maradtak a szemek. Nálam ez a befutó.

Barbi: Jó az állaga, ízre a hagyományos lencsére emlékeztet, de mintha lenne egy kis zöldborsós beütése. Közepes, harmadik helyre tenném.

Zöld lencse

Összesítés

A csapat véleménye alapján a legutolsó helyen a fekete lencse végzett, mindenkinek az ízlett a legkevésbé. A negyedik helyen a sárga lencse foglalt helyet, őt csak kicsivel előzte meg a barna lencse, majd szintén kevés előnnyel lett ezüstérmes a zöld lencse. A dobogó legfelső fokára joggal a vörös lencse állhatott fel, valóban nagyon finom volt még így magában is.

Túl a lencsefőzeléken

Ha esetleg az állna a lencsefogyasztási kedvünk útjába, hogy az unalomig ettük magunkat a hagyományos lencsefőzelékkel, akkor érdemes kipróbálni a fenti különböző lencsefélékből készült izgalmas fogásokat.

A vörös lencse pépes állaga miatt kitűnő lehet egytálételként is, az indiai konyha szerelmesei készíthetnek belőle például egy ínycsiklandó dhalt.

A zöld lencse a franciák kedvence, a Le Puy környékén termesztett lencse igazi ínyencségnek számít. Mivel a szemek főzés közben is egyben maradnak, kifinomult fogásokhoz köretnek vagy salátához is kitűnő választás lehet.

A megszokott lencsefőzelék helyett készíthetünk egy finom salátát.

A fekete lencsét apró szemei miatt a kaviárhoz hasonlóan beluga lencsének is nevezik. Főzés közben nem esik szét, így ez a lencse is kiváló salátákhoz, vagy akár szendvicsben tálalva a szilveszteri buli slágere lehet.

A sárga lencse a vöröshöz hasonlóan krémes, pépes állagú, és önmagában is fűszeresebb ízű. Szintén remek választás lehet az indiai konyhában, állaga miatt főzelékekhez is kiváló, vagy akár egy remek fasírtot is összedobhatunk belőle.

A kiegyensúlyozott, fenntartható étkezés nagyon fontos mind a saját egészségünk, mind a bolygó védelmének érdekében, mely témával a Planet Budapest 2023 is kiemelten foglalkozott. Magazinunkban is számos cikk született ezzel kapcsolatban, nézz szét oldalunkon és olvasd el a számodra érdekes írásokat!

Jó étvágyat és boldog új évet kívánunk!

search icon