A nagy szilveszteri lencseteszt

A nagy szilveszteri lencseteszt
A nagy szilveszteri lencseteszt

A szilveszteri babonák szerint ahogy az óra elüti az éjfélt, érdemes alaposan átgondolni, mit fogyasszunk, ugyanis újév napján akad pár tiltólistás étel, ha nem akarjuk az egész évet szerencsétlenül tölteni. A csirke például elrepül a szerencsénkkel, a hal elúszik, a vad elfut vele, míg a pulyka haragot hoz az új esztendőbe. A lencse viszont meghozza számunkra a gazdagságot és a bőséget, így érdemes minél többször teleszedni a tányérunkat belőle.

Tavaly év végén a szilveszteri bulik elmaradhatatlan összetevőjét, a virslit néztük meg közelebbről, méghozzá a vegán változatokat kóstoltuk végig. Idén különböző fajta lencséket teszteltünk, úgyhogy mi már biztosan számíthatunk a gazdagságra az új évben.

Ötféle lencsét főztünk: sárgát, feketét, zöldet, vöröset és a „hagyományos” barnát. Egyenlő esélyekkel indultak, mindegyik az előírásnak megfelelően főtt (amelyiket kellett, beáztattuk előtte) egy kis sóval, semmi más fűszerrel. Kóstolás után mindenki elmondta a véleményét róluk, majd egytől ötig rangsorolta őket.

Balra alul vörös lencse, felette a fekete lencse, középen fent a hagyományos lencse, jobbra fent a sárga lencse, alatta pedig a zöld lencse.

Vörös lencse

Főzés: Nem kellett áztatni, körülbelül 15–20 perc alatt szétfőtt. Főzés közben a színe élénk vörösről sárgává változott.

Bence: Kellemesen fűszeres, kicsit tojásos az íze. Az állaga puha, emiatt pürésítve akár krémnek vagy hummusznak is ajánlanám. Gazdag íze miatt szerintem akár főételként is megállja a helyét. Első helyre rangsorolnám.

Zsombor: Nagyon király. Önmagában, kis sóval főzve is megállja a helyét az asztalon. Cserébe péppé fő, eredeti alakja és szép narancs színe elvész. Nálam ez a nyerő.

Márti: Az íze kissé borsos, vagy mintha lenne rajta valamilyen fűszer. Állagra omlós, puha, nagyon ízletes. Első helyet adnék neki.

Zsófi: Ez is nagyon finom, mintha lenne rajta valamilyen pikáns fűszer. Kásás állagú, szinte nem is látszanak a szemek. Második helyre tenném.

Barbi: Tetszik a krémes állaga, kicsit olyan, mint a krumplipüré. Az íze fűszeres, pikáns, önmagában is nagyon finom. Nekem ez ízlik a legjobban.

Vörös lencse

Fekete lencse

Főzés: A csomagolásán nem volt feltüntetve az áztatás, de mivel több helyen írták, így 1–2 órát ázott, majd 35 percet főtt. Főzés közben a víz lilásfekete lett, a végére pedig a lencse sokat fakult.

Bence: Visszafogott íze van, talán egy kis borsosságot érzek rajta. Nem szemcsés, közepesen kemény állagú, ezért salátába vagy tortillába szerintem kitűnő lehet. Nálam ez csak az ötödik helyen van.

Zsombor: Hasonlít egy kicsit a hagyományos barna lencsére, de kevésbé teljes az íze. Sajnos nem maradt teljesen fekete, de köretként egy színes tányéron jó kontrasztot teremthet. Negyedik helyre rangsorolnám.

Márti: Számomra ez teljesen átlagos, vagyis inkább ízetlen. Lehetséges, hogy több sóval jobban kiadná a jellegét. Szerintem a harmadik helyet érdemli.

Zsófi: Így sós vízben főve elég semmilyen, ízetlen. A színe miatt érdekes, az állaga viszont nem rossz. Negyedik helyet kapja tőlem.

Barbi: Elég ízetlen így egy kevés sóval főzve, valószínűleg többféle fűszerrel finomabb enne. Az állaga viszont nagyon tetszik, különálló, pergő, de nem kemény szemek. Ez ízlik a legkevésbé, így ötödik helyre tenném.

Fekete lencse

Barna (hagyományos) lencse

Főzés: Két óra áztatás után 20 percet főtt.

Bence: Ez a hagyományos lencse, talán ez is enyhén borsos ízű. Az állaga puha. A vörös után nekem ez ízlett a legjobban.

Zsombor: Olyan, mint a zöld lencse, de kicsit jobban szétfő. Lisztes hatású, de teljesebb érzetet hagy a szádban. Harmadik helyet kapja tőlem.

Márti: Ez a hagyományos lencseíz. Én a negyedik helyre tenném.

Zsófi: Fűszer nélkül ez is ízetlen. A „megszokott” világ. Szerintem a harmadik helyet kapja tőlem.

Barbi: Teljesen hagyományos lencse, semmi meglepő nincs benne. Utolsó előtti a rangsorban nálam.

Hagyományos lencse

Sárga lencse

Főzés: 2 óra áztatás után 20 percet főtt. Főzés közben habosodott a főzővíz, így vigyázni kellett, mert folyton ki akart futni. A lencse nagyon hamar szétfőtt.

Bence: Kicsit tojásos az íze, de nagyon kellemes. Hasonlít a vörös lencsére, de a másik finomabb, fűszeresebb. Középmezőny, harmadik helyre jó.

Zsombor: Jellegtelen, nem túl ízes, de épp ezért jó alapanyag lehet, bármivel ízesíthető. Nekem ez ízlik a legkevésbé.

Márti: Nagyon hasonlít a vörös lencsére, az állaga szinte teljesen olyan, de ízre kevésbé fűszeres. Második helyre tenném.

Zsófi: Az állaga ennek is kissé kásás, számomra viszont nincs túl sok íze. Igazából nem is lencseszerű. Utolsó helyen számomra.

Barbi: Olyasmi, mint a vörös lencse, pikáns, friss az íze, de nem olyan fűszeres, mint a vörös. Az állaga kifejezetten kásás. A vörös után nálam a második befutó.

Sárga lencse

Zöld lencse

Főzés: Nem volt áztatás, 20 perc alatt készre főtt. A színe alapból hasonlít a hagyományoshoz, a végén viszont jobban egyben maradtak a szemek.  

Bence: Ennek az állaga a legkeményebb, kicsit sem krémes. Az íze enyhén borsos, a fekete lencséhez hasonlóan salátákhoz biztosan nagyon jól menne. Utolsó előtti helyet kapja tőlem.

Zsombor: Ez őrizte meg a legjobban az eredeti formáját. Íze nem különbözik lényegesen a klasszikus lencsétől, viszont nincs lisztes hatása. Második kedvencem.

Márti: Nagyon hasonlít számomra a hagyományos lencsére, csak kicsit nyersebb az íze. Állagra kifejezetten jó. Nekem a többi jobban ízlett, így az utolsó helyre tenném.  

Zsófi: Nagyon finom. Bár csak sós vízben főtt, mégis olyan, mintha lenne rajta valamilyen fűszer, talán babérlevélre emlékeztet. Jó az állaga is, egyben maradtak a szemek. Nálam ez a befutó.

Barbi: Jó az állaga, ízre a hagyományos lencsére emlékeztet, de mintha lenne egy kis zöldborsós beütése. Közepes, harmadik helyre tenném.

Zöld lencse

Összesítés

A csapat véleménye alapján a legutolsó helyen a fekete lencse végzett, mindenkinek az ízlett a legkevésbé. A negyedik helyen a sárga lencse foglalt helyet, őt csak kicsivel előzte meg a barna lencse, majd szintén kevés előnnyel lett ezüstérmes a zöld lencse. A dobogó legfelső fokára joggal a vörös lencse állhatott fel, valóban nagyon finom volt még így magában is.

Túl a lencsefőzeléken

Ha esetleg az állna a lencsefogyasztási kedvünk útjába, hogy az unalomig ettük magunkat a hagyományos lencsefőzelékkel, akkor érdemes kipróbálni a fenti különböző lencsefélékből készült izgalmas fogásokat.

A vörös lencse pépes állaga miatt kitűnő lehet egytálételként is, az indiai konyha szerelmesei készíthetnek belőle például egy ínycsiklandó dhalt.

A zöld lencse a franciák kedvence, a Le Puy környékén termesztett lencse igazi ínyencségnek számít. Mivel a szemek főzés közben is egyben maradnak, kifinomult fogásokhoz köretnek vagy salátához is kitűnő választás lehet.

A megszokott lencsefőzelék helyett készíthetünk egy finom salátát.

A fekete lencsét apró szemei miatt a kaviárhoz hasonlóan beluga lencsének is nevezik. Főzés közben nem esik szét, így ez a lencse is kiváló salátákhoz, vagy akár szendvicsben tálalva a szilveszteri buli slágere lehet.

A sárga lencse a vöröshöz hasonlóan krémes, pépes állagú, és önmagában is fűszeresebb ízű. Szintén remek választás lehet az indiai konyhában, állaga miatt főzelékekhez is kiváló, vagy akár egy remek fasírtot is összedobhatunk belőle.

Jó étvágyat és boldog új évet kívánunk!

search icon