Ezt tedd, hogy a pezsgő felbontás után is friss maradjon az üvegben!
Ezt tedd, hogy a pezsgő felbontás után is friss maradjon az üvegben!

Téved, aki azt hiszi, hogy a pezsgősüvegbe helyezett kiskanál a megoldás a buborékok benntartására. Létezik egy sokkal egyszerűbb és hatékonyabb módszer, hogy a pezsgő napokkal a felbontása után is friss maradjon.

Ha csupán egy-egy pohárral koccintva ünnepeljük meg az új évet vagy valamilyen más jeles eseményt, akkor általában jócskán marad a különleges alkalomra bekészített pezsgőből, amelyet aztán jól eshet napról napra, apránként elkortyolgatni. Ez az élvezet azonban csak akkor az igazi, ha az ital lényege, a sok buborék megmarad a palackban.

Sokan hisznek abban a praktikában, hogy egy, az üveg szájába helyezett kiskanállal megakadályozhatjuk, hogy a szénsav elillanjon. Mindez csak egy városi legenda, a kiskanál semmilyen módon nem akadályozza meg a buborékok „kiszökését” az italból.

A tévhit onnan ered, hogy régen a bárok törzsvendégei gravírozott kanalakat tettek a felbontott pezsgősüvegükbe, hogy később beazonosíthassák azokat, ám ez a szokás nem állt összefüggésben a szénsavasság megtartásával.

Van azonban egy egyszerű, mégis hatékony megoldás: csak dugjuk vissza a dugót az üvegbe, miután úgy döntünk, hogy nem iszunk a pezsgőből többet! Ahogyan felbontás előtt, úgy a dugó utána is lezárja a buborékok útját. A parafából készült dugókkal viszont meggyűlhet a bajunk, ha vissza akarjuk tenni őket, de kaphatók speciális pezsgőzárak, melyek ilyen esetekben is megoldhatják a problémát.

Akárhogy is járunk el, a pezsgőt visszazárás után hűvös, fénytől elzárt helyen tároljuk, így az ital az ünnepi koccintás után is napokig friss, buborékos és üde marad.

Forrás: Sokszínű Vidék
Kiemelt kép: Canva

search icon