Hogy jön a malac a szilveszterhez?
Hogy jön a malac a szilveszterhez?

Döntő fontosságú lehet a következő évi boldogulásunkat tekintve, hogy mit fogyasztunk az év utolsó napján. Legalábbis a népi hiedelmek szerint. Így aztán hagyományosan a szerencsehozónak tekintett malac is az asztalra kerül ilyenkor.

Mit túr ki? Ki mit túr!

Az ünnepek táján az ételek és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmek fontos szerephez jutnak. Sőt! Ilyenkor egy jól megtervezett menüvel megalapozhatjuk a jövő évi szerencsénket is! Ehhez persze az is kell, hogy elkerüljünk bizonyos, balszerencsét hozó fogásokat.

A hagyomány szerint a malac az orrával kitúrja a szerencsét. Néhol a szájába még négylevelű lóhere is kerül, hogy a siker teljesen biztos legyen. „Malaca van” – szoktuk mondani arra, aki nagyon szerencsés, és valóban: a malac évszázadok óta a bőség jelképe.

Szárnyast még véletlenül se!

Malacot érdemes, baromfit viszont tilos enni Szilveszterkor. A szárnyasok, elsőrendűen a tyúkok nem átallanak elkaparni a szerencsénket, és hát őszintén: ki akarná, hogy rossz ómennel induljon az újév?

Fontos, hogy résen legyünk: az élelmiszeripar az gasztronómiával és a józan ésszel teljesen szembemenve megalkotta a szárnyashúsból készült virslit. Aki ilyet eszik, az szárnyast eszik, következésképp elkapartatja a szerencséjét. Ha nem is tyúkkal, de annak csontjairól mechanikusan lefejtett húspéppel! A sertésvirsli alternatívája legyen inkább a vegán virsli!

Lényeges: a borjúvirsli is felejtős, a lábasjószág szintén elkaparhatja a szerencsénket, amikor hátrafelé rúg!

Hústalan utakon a gazdagság felé

Azon túl, hogy Szilveszterkor nem mosunk, nem teregetünk, nem visszük le a szemetet és nem eszünk szárnyast, van még néhány dolog, amit tehetünk a sikeres jövőért! Bármilyen szemes étel fogyasztása remek gazdasági eredményeket hozhat az újévben. Lényeges, hogy a jellemzően lencséből készült ételek pontban éjfélkor kerüljenek az asztalra, hogy biztos legyen a pénztárcadagasztás!

Halat? Hol laksz?

A halpikkelyt gondolatban a pénzzel azonosították akik folyók mellett éltek. A nem halász vidékek lakói viszont úgy tartották, hogy a hallal elúszik a szerencse is. Ez megosztó kérdés, így nem is kívánunk tippeket adni, támaszkodjunk inkább a helyi hagyományra. Ha olyan helyen lakunk, ahol pikkely=pénz, ott falatozzunk nyugodtan halat Szilveszterkor, ha pedig olyan helyen, ahol hal=eluszó szerencse, ott ne. Ne feledjük viszont azt sem, hogy bárhol is éljünk, az angolna biztosan tiltólistás!

search icon