Hogy jön a malac a szilveszterhez?
Hogy jön a malac a szilveszterhez?

Döntő jelentőségű lehet a következő évi boldogulásunkat tekintve, hogy mit fogyasztunk az év utolsó napján. Legalábbis a népi hiedelmek szerint. Így aztán a hagyományosan szerencsét hozónak tekintett malac is az asztalra kerül ilyenkor.

Mit túr ki?

Az ünnepek táján az ételek és a hozzájuk kapcsolódó babonák fontos szerephez jutnak. Sőt! Ilyenkor egy jól megtervezett menüvel megalapozhatjuk a jövő évi szerencsénket is! Ehhez persze az is kell, hogy elkerüljünk bizonyos balszerencsét hozó fogásokat.

A hagyomány szerint a malac az orrával kitúrja a szerencsét. Néhol a szájába még négylevelű lóhere is kerül, hogy a siker teljesen biztos legyen. „Malaca van” – szoktuk mondani arra, aki nagyon szerencsés, és valóban: a malac évszázadok óta a bőség jelképe.

Szárnyast még véletlenül se!

Malacot érdemes, baromfit viszont tilos enni szilveszterkor. A szárnyasok, elsőrendűen a tyúkok nem átallják elkaparni a szerencsénket, és hát őszintén: ki akarná, hogy rossz ómennel induljon az új év?

Fontos, hogy résen legyünk: az élelmiszeripar a gasztronómiával és a józan ésszel teljesen szembemenve megalkotta a szárnyashúsból készült virslit. Aki ilyet eszik, az szárnyast eszik, következésképp elkapartatja a szerencséjét. Ha nem is a tyúkkal, de a tyúk csontjairól mechanikusan lefejtett húspéppel! A sertésvirsli alternatívája legyen inkább a vegán virsli!

Lényeges: a borjúvirsli is felejtős, a lábasjószág szintén elkaparhatja a szerencsénket, amikor hátrafelé rúg!

Hústalan utakon a gazdagság felé

Azon túl, hogy szilveszterkor nem mosunk, nem teregetünk, nem visszük le a szemetet, és nem eszünk szárnyast, van néhány dolog, amit viszont megtehetünk a sikeres jövőért. A szemekből álló ételek fogyasztása remek gazdasági eredményeket hozhat az új évben. Lényeges, hogy a jellemzően lencséből készített ételek pontban éjfélkor kerüljenek az asztalra, hogy biztos legyen a pénztárcadagasztás!

Halat? Hol laksz?

A halpikkelyt gondolatban a pénzzel azonosították azok, akik folyók mentén éltek. A nem halászvidékek lakói viszont úgy tartották, hogy a hallal elúszik a szerencse is. Ez megosztó kérdés, így nem is kívánunk tippeket adni, támaszkodjunk inkább a helyi hagyományra! Ha olyan helyen lakunk, ahol a pikkely egyenlő a pénzzel, ott nyugodtan falatozzunk halat szilveszterkor, ha pedig olyan helyen, ahol a hal elúszó szerencsét jelent, ott ne! Ne feledjük viszont azt se, hogy bárhol is éljünk, az angolna biztosan tiltólistás!

Azzal, hogy milyen ételeket eszünk, nagyban befolyásolhatjuk azt, hogy milyen mértékű nyomást nehezedik a környezetre. Épp ezért étkezési szokásaink megváltoztatásának komoly pozitív következményei lehetnek. A 2023-as Planet Budapest Fenntarthatósági Expó számos szakmai programja foglalkozott az élelmiszerrel, azzal, hogy mit eszünk és azt hogyan termeljük meg, és több kiállító is erről a területről érkezett. A rendezvény keretében megvalósult Your Planet kiállítás pedig kézzelfogható példákat hozott arra, hogyan tudjuk a mindennapi életünkben megvalósítani ezeket a változásokat. Ezeket a változásokat akár a szilveszteri menübe is beépíthetjük, de ha később nem, az újévi fogadalmak kapcsán mindenképp elgondolkozhatunk rajtuk!

search icon