A NASA megtalálta a legkellemesebb helyet a Holdon

A NASA megtalálta a legkellemesebb helyet a Holdon
A NASA megtalálta a legkellemesebb helyet a Holdon

Miközben a globális klímaválság világszerte rekordhőmérsékleteket eredményez, az univerzumban van egy hely, ahol jelenleg is kellemes hőmérséklet uralkodik – a Hold felszínén található mélyedésekben.

Ezeket a holdbéli gödröket, amelyek a felszínbe vájt barlangok és beomlott lávacsatornák összességei, a NASA fedezte fel. A mélyedések mind a mechanikus, mind az emberi kutatások számára potenciális, hőstabil, kellemes 17 Celsius-fokos hőmérsékletet biztosítanak.

Az új adatok a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondájából és számítógépes modellezésből származnak, amely a Hold felszínének feltérképezésére irányuló, először 2009-ben indított holdkutatási kezdeményezés része. Az űrszonda pályára állását később meghosszabbították, és több további célokat tűztek ki, hogy információkat tárjanak fel a Hold környezetéről. Magukat a gödröket először az LRO kezdeti térképező expedíciója során fedezték fel.

A holdgödrök a holdfelszín lenyűgöző részei” – írta a NASA közleményében Noah Petro, az LRO projekt tudósa. „Annak ismerete, hogy stabil termikus környezetet hoznak létre, segít megrajzolni a képet ezekről az egyedülálló jellegzetességekről és a lehetőségről, hogy egy nap felfedezzük őket.

A Hold felszíni hőmérséklete általában nem olyan enyhe, mint a gödrökben: a nappali hőmérséklet 127 Celsius-fok körül, az éjszakai hőmérséklet pedig -173 Celsius-fok körül van. A NASA szerint a gödrök olyan lehetséges barlanghálózatok, amelyeket biztonságosan fel lehetne fedezni, és amelyek védelmet nyújthatnak a kozmikus sugárzás, a napsugárzás és az űrexpedíciókat befolyásoló mikrometeoritok ellen.

A NASA tudósai – köztük David Paige, aki a hőmérsékletmérésről szóló tanulmány társszerzője – szerint ez a hőmérsékleti felfedezés megkönnyítheti a holdkutatást számunkra.

„Az emberek barlangokban élve fejlődtek, és talán újra visszatérünk a barlangokhoz, ha a Holdon élünk majd.” – mondta.

Forrás (mashable.com)

search icon