A nettó zéró vajon ugyanaz, mint a szén-dioxid-semleges?
A nettó zéró vajon ugyanaz, mint a szén-dioxid-semleges?

A jelenlegi éghajlati válság megértéséhez gyakran rengeteg tudományos zsargont kell értelmezni. A legtöbb ember alapszinten ismer bizonyos kifejezéseket, de ahogy a vállalkozások, a tudósok és a vállalatok az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésére törekednek, a médiában folyamatosan új kulcsfogalmak bukkannak fel. Az utóbbi időben két olyan kifejezés került a címlapokra, mint a nettó zéró és a szén-dioxid-semleges.

Az Ecometrica szerint a szén-dioxid-semlegesség és a nettó zéró két különböző dolog, bár hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A szén-dioxid-semlegesség azt jelenti, hogy a kibocsátott szén-dioxid (más néven CO2) mennyisége megegyezik a légkörből elnyelt szénmennyiséggel, köszönhetően az olyan szén-dioxid-elnyelőknek, mint az erdők, amelyek több szenet nyelnek el és tárolnak a légkörből, mint amennyit kibocsátanak.

A National Grid szerint a nettó zéró az üvegházhatású gázok kibocsátott és a légkörből eltávolított mennyisége közötti egyensúlyt jelenti. A nettó zérót akkor érjük el, amikor az általunk hozzáadott mennyiség nem több, mint az elvont mennyiség. A legfontosabb, hogy a nettó zéró kibocsátás előállítása az összes üvegházhatású gázra kiterjed, nem csak a szén-dioxidra.

Mind a nettó zéró, mind a szén-dioxid semlegesség esetében a szén-dioxid-kiegyenlítést arra használják, hogy a CO2-t eltávolítsák a környezetből. A Britannica szerint a szén-dioxid-kiegyenlítésre például a megújuló energiát, a faültetést és az energiahatékonyságot lehet alkalmazni.

Ahhoz, hogy egy vállalat nettó zéró legyen, egyensúlyt kell teremtenie az összes kibocsátott és eltávolított üvegházhatású gáz között. A legismertebb üvegházhatású gáz a szén-dioxid, de a metán és a dinitrogén-oxid is ide tartozik. Néhány vállalkozás megjelölheti magát nettó zéró szén-dioxid-kibocsátásúnak, ami azt jelenti, hogy nem bocsátottak ki szenet (és csakis szenet), így nem kell egyensúlyba hozni a szén-dioxidot. Amint arra a Plan Academy rámutat, a nettó zéró kifejezéssel kapcsolatban fontos különbséget tenni az összes kibocsátás vagy csak a szén-dioxid csökkentése között.

Forrás (greenmatters.com)

search icon