A tavalyi rekordütemű megújuló energia növekedés csak a kezdet
A tavalyi rekordütemű megújuló energia növekedés csak a kezdet

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új elemzése szerint a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia 2020-ban tapasztalt rekordszintű növekedése az elkövetkező években folytatódni fog. Tavaly a megújuló energiaforrások, például a szél- és a napenergia az elmúlt két évtized leggyorsabb éves növekedési ütemét produkálták, dacolva a Covid-19 világjárvány világgazdaságra gyakorolt hatásaival.

Friss jelentésében az IEA arról számol be, hogy a világ 2020-ban 280 gigawatt (GW) új megújulóenergia-kapacitással bővült – és 2021-ben további 270 GW-tal, 2022-ben pedig mintegy 280 GW-tal fog bővülni. Ez azt jelenti, hogy a megújuló energia globális növekedése 2020 és 2021 között 50 százalékkal magasabb lesz, mint a 2017 és 2019 közötti időszakban.

2020-ra több szempontból is emlékezni fognak a Covid miatt, de a megújuló energiaforrások tekintetében úgy gondolom, hogy a növekedés szempontjából jelentős lépésváltásként fognak rá emlékezni. Valójában ez a fő tanulság, hogy 2020 után az „új normális” a sokkal gyorsabb növekedés lesz.

mondta az Independentnek Heymi Bahar, a megújuló energiaforrásokról szóló jelentés vezető szerzője, az IEA vezető elemzője.

A megújuló energiaforrások 2020-ban tapasztalható növekedésének nagy része Kínából származik, amely a jelentés szerint a tiszta energia legnagyobb piaca a világon. A kínai növekedés 2021-ben és 2022-ben várhatóan kissé lelassul, de ezt valószínűleg ellensúlyozni fogják az új európai, amerikai, indiai és latin-amerikai bővítések.

Dr. Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint a 2020-as rekordméretű növekedés ellenére az országoknak még többet kell tenniük annak érdekében, hogy a megújuló energiaforrások a világ éghajlatvédelmi céljainak eléréséhez szükséges ütemben bővüljenek.

Bahar azt is kihangsúlyozta, hogy a villamosenergia-ágazatban tapasztalható jelentős változással párhuzamosan az iparban és a közlekedésben is változást kell elérni, ha a világ el akarja érni az klímacélokat.

(Independent)

(fotó: pexels – Ricardo Esquivel)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon